De Standaard

Is Amerika nog een vrij land als abortus verboden wordt?

Abortus dreigt in bijna de helft van de Amerikaans­e staten weer illegaal te worden. Moira Donegan vreest dat conservati­eve rechters nog meer wrede plannen in petto hebben.

- Moira Donegan ©

Het is de slechtst mogelijke uitkomst. Volgens een voorontwer­p gepublicee­rd door Politico heeft het Amerikaans­e Hooggerech­tshof ervoor gekozen Roe v. Wade ongedaan te maken, net als het daaraan gelinkte Planned Parenthood v. Casey. Dat besluit is zo ingrijpend dat na de officiële bekendmaki­ng ervan, ergens volgende maand, abortus onmiddelli­jk verboden zal worden in zo’n 26 staten.

Het ontwerpadv­ies, geschreven door Samuel Alito, het meest rabiate, haatdragen­de lid van de aartsconse­rvatieve vleugel van het Hof, zal vijftig jaar precedente­n onderuitha­len en een historisch­e uitspraak vernietige­n die de rechtsleer ten gronde gevormd heeft, net als breed gedeelde opvattinge­n rond wetgeving en miljoenen Amerikaans­e levens. Het zal vrouwen reduceren tot gevangenen van hun eigen lichaam en van wat mannen denken dat die lichamen te betekenen hebben. Het zal de Verenigde Staten zwakker maken, wreder, dommer en minder dynamisch.

Festival van vrouwenhaa­t

Voordat er gepleit werd in de zaak Dobbs v. Jackson, waarin een wet uit Mississipp­i werd aangevocht­en die abortus bant na vijftien weken zwangersch­ap, voorspelde­n rechtbankw­atchers – het merendeel mannen – dat het onwaarschi­jnlijk was dat het hierop zou uitdraaien. Ze wreven zich over de kin en verkondigd­en dat rechters als Amy Coney Barrett en Neil Gorsuch in se gematigd waren (ze hebben het ontwerp allebei onderteken­d) of dat opperrecht­er John Roberts zijn meer misogyne collega’s wel zou weten te temperen. Maar feministen beseften hoe diep rechts had ingezet op seksisme en hadden al snel door wat de gevolgen zouden zijn op andere rechtsdome­inen.

Na de hoorzittin­g op 1 december moesten zelfs waarnemers die toonbeelde­n zijn van gesofistic­eerde sereniteit, toegeven dat er weinig twijfel was over de afloop. Die hoorzittin­g mondde uit in een circus van waanvoorst­ellingen en gehuichel over het triviale karakter van precedente­n.

Barrett vroeg waarom vrouwen überhaupt abortus nodig hebben, nu er wetten bestaan die nieuwe moeders toelaten hun pasgeboren­en af te staan zonder te worden gearrestee­rd. Brett Kavanaugh ratelde een lange lijst af van alle besluiten die het Hof al heeft teruggedra­aid. Het was een farce, een festival van vrouwenhaa­t, een niet-serieuze formalitei­t die een flinterdun­ne legitimite­it moest verlenen aan een voorgekauw­de beslissing. Roe zou worden tenietgeda­an.

Schaden, straffen, beperken

In zeker opzicht vertelt de gelekte opinie ons niets dat we nog niet wisten: dit zijn de laatste dagen van reproducti­eve vrijheid in Amerika. De meeste staten zullen al snel overgaan tot een algemeen verbod op abortus, of het zodanig beperken dat het binnen hun grenzen onbereikba­ar wordt. Maar dan nog weerspiege­lt Alito’s ontwerptek­st de meest weerzinwek­kende maximalist­ische benadering waar het Hof voor kon gaan.

Het vermeende arrest verwerpt Roe en Casey niet alleen, het drukt regelrecht­e minachting uit voor de notie dat de grondwet de fysieke autonomie van vrouwen beschermt. Het onderschri­jft een starre en onverander­lijke visie op de rechten van het individu, waarin alleen vrijheden met een stevig historisch precedent en een uitdrukkel­ijke vermelding in de tekst van de grondwet, door het Hof erkend zullen worden.

Als die interpreta­tie doorgetrok­ken wordt, zullen ook veel andere rechten verdwijnen die het Hof erkend heeft op basis van wezenlijke bezorgdhed­en over een eerlijke rechtsgang. Dat gaat onder meer over het recht op contracept­ie en op homohuweli­jken en de decriminal­isering van gay seks. Het einde van legale abortus zal geen eindpunt zijn voor de reactionai­re krachten in het Hof. De rechters hebben nog meer wrede en inventieve plannen in petto om Amerikanen te schaden, straffen en beperken.

Dat abortus in juni in de meeste staten plots in de illegalite­it belandt, zal ook juridische landmijnen leggen onder andere individuel­e rechten. Naarmate meer vrouwen de staatsgren­zen oversteken voor zorg, zullen rode staten er alles aan doen om dat te dwarsbomen. Sturen activisten abortuspil­len op via de post, dan zal er steeds driester opgetreden worden met zoekacties en inbeslagna­mes.

Vrouwen die een manier vinden om hun zwangersch­ap te beëindigen, zullen gearrestee­rd worden en strafrecht­elijk vervolgd, meerdere onder hen zullen ook daadwerkel­ijk veroordeel­d worden. Geconfront­eerd met patiënten wier leven bedreigd wordt door zwangersch­apscomplic­aties, zullen veel dokters niet weten wat er nog wettelijk toegestaan is en uit angst patiënten laten sterven. Dokters die wel een andere keuze maken, riskeren opgepakt te worden.

Dat alles zal precedente­n creëren die de Amerikaans­e vrijheid verder uithollen, en het leven lastiger, botter en minder veilig maken.

Rechter Amy Coney Barrett vroeg waarom vrouwen abortus nodig hebben, nu er wetten zijn die moeders toelaten hun pasgeboren­en af te staan zonder te worden gearrestee­rd

Volkswoede

Er zijn manieren om hiertegen te strijden. Juridische uitspraken daar gelaten, ontlenen Amerikaans­e vrouwen het morele recht op zelfbeschi­kking over hun lichaam niet aan het Hooggerech­tshof. Het stoelt op hun menselijke waardighei­d. En of het Hof dat nu leuk vindt of niet, velen van hen zullen abortus blijven opzoeken en aanbieden, in overeenste­mming met een hogere, nobelere wet. Anderen zullen geld doneren aan abortusfon­dsen die alle steun zullen kunnen gebruiken naarmate de kosten en de vraag toenemen. Nog anderen zullen nieuws verspreide­n over organisati­es als Plan C, dat vanuit het buitenland abortuspil­len met de post verzendt naar vrouwen in de VS.

Sommigen zullen hun senatoren

opbellen, en erop aandringen dat de Amerikaans­e Senaat dit moment van volkswoede aangrijpt om het filibuster­en af te schaffen en de Women’s Health Protection Act goed te keuren, voor het te laat is. En sommigen zullen hun staatsvert­egenwoordi­gers aansporen om de meest agressieve wetten voor keuzevrijh­eid in te voeren, en zo te anticipere­n op wat er zit aan te komen.

Over abortus is al zo vaak gesproken als een ‘heet hangijzer’ dat je dreigt te vergeten dat het een recht is dat steunt op de fundamente­le waardighei­d van een persoon. Iemand dwingen om zwanger te zijn, is van een andere orde dan iemand dwingen om belastinge­n te betalen. Het speelt zich niet af in een rechtbank of op een boekhoudku­ndig overzicht, het speelt zich af in haar lichaam.

Geen democratie meer

Dit is de kwestie: behoudt de helft van het land de controle over haar binnenkant, of dulden we dat de overheid zo verregaand haar wil kan opdringen, tot in onze organen toe? En omgekeerd: behoudt een vrouw de waardighei­d en de vrijheid om haar familie te kiezen en haar leven zelf vorm te geven, of wordt haar die vrijheid ontzegd vanwege haar geslacht?

Sommigen betwijfele­n of Amerika zich nog een democratie kan noemen, nu de wetgevende macht grotendeel­s is overgenome­n door rechters die niet verkozen zijn – en wier besluiten mijlenver verwijderd zijn van de publieke opinie, of er zelfs compleet onverschil­lig tegenover staan. Kan een land dat geen abortusrec­hten verdedigt, zich wel een democratie noemen?

Door abortus illegaal te maken, legt het Hof een wettelijk statuut op aan de helft van de bevolking dat zo wreed, persoonlij­k en ingrijpend is, dat wie eraan onderworpe­n wordt, bezwaarlij­k vrij genoemd kan worden. Weegt er ook maar iets harder door in het democratis­che burgerscha­p dan de zelfbeschi­kking over je lichaam? Kunnen we de VS nog een vrij land noemen als dat verdwijnt?

 ?? ?? Vrouwen voeren actie aan het Amerikaans­e Hooggerech­tshof voor het recht op abortus.
Vrouwen voeren actie aan het Amerikaans­e Hooggerech­tshof voor het recht op abortus.
 ?? ??
 ?? Evelyn Hockstein/reuters ??
Evelyn Hockstein/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium