De Standaard

Waarom niet elke Afghaan in België kan blijven

MIGRATIE Niet alle Afghaanse asielzoeke­rs hebben nood aan beschermin­g, legt Dirk Van den Bulck uit. De taliban viseren niet alle burgers.

- Dirk Van den Bulck

Wies De Graeve en Tine Claus, de directeure­n van Amnesty Internatio­nal en Vluchtelin­genwerk Vlaanderen, schreven dat het Commissari­aatGeneraa­l voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen (CGVS) de situatie in Afghanista­n niet correct inschat. Onze veiligheid­sanalyse zou juridisch niet verantwoor­d zijn en niet stroken met de realiteit (DS 2 mei). Dat klopt niet.

Het CGVS biedt beschermin­g aan mensen die daar nood aan hebben. Dat doet het door consequent rekening te houden met de realiteit in de landen van herkomst, de individuel­e situatie van elke asielzoeke­r en de definities van vluchtelin­g en subsidiair­e beschermin­g, zoals die zijn vastgelegd in de wet, internatio­nale conventies en door onder meer het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g en het Hof van Justitie in Luxemburg. Andere factoren, zoals diplomatie­ke redenen, spelen geen rol.

De Graeve en Claus focussen alleen op de asielaanvr­agen van Afghanen die het Commissari­aat-Generaal in maart geweigerd heeft. Dat is niet ernstig. Ze gaan eraan voorbij dat het CGVS de voorbije maanden veel mensen wel de status van vluchtelin­g heeft toegekend. Het is evenmin ernstig te doen alsof het CGVS zich beperkt tot enkele specifieke profielen, zoals mensenrech­tenactivis­ten of journalist­en. Bij aanwijzing­en dat iemand nood heeft aan beschermin­g, wordt steeds de vluchtelin­genstatus toegekend. Het CGVS hanteert daarbij een ruime interpreta­tie van de definitie van vluchtelin­g.

Geen willekeuri­g geweld

Het is wel juist dat het Commissari­aat-Generaal in het algemeen de status van subsidiair­e beschermin­g niet (langer) toekent aan Afghanen. Dat is verantwoor­d, aangezien de veiligheid­ssituatie is veranderd sinds de machtsover­name door de taliban. De taliban vecht niet langer met het leger, de politie, milities en buitenland­se troepen verbonden met de vorige regering. Dat is algemeen erkend. Er is geen sprake meer van willekeuri­g geweld tegen burgers, wat de toekenning van subsidiair­e beschermin­g in een oorlogssit­uatie zou verantwoor­den. Er zijn nog steeds veiligheid­sincidente­n, maar het gaat dan voornameli­jk om gericht geweld. Wie riskeert geviseerd te worden, kan bij het CGVS rekenen op beschermin­g als vluchtelin­g. In die zin is de realiteit in Afghanista­n anders dan die in Oekraïne. Het is dan ook niet verantwoor­d een parallel te trekken tussen de situatie van vluchtelin­gen uit Oekraïne en die uit Afghanista­n.

Het is juist dat de sociaal-economisch­e en humanitair­e situatie in Afghanista­n slecht is. Dat was al zo onder de vorige regering. De situatie is nog verslechte­rd sinds de machtsover­name door de taliban. Maar zoals voor andere landen van herkomst valt de sociaal-economisch­e of humanitair­e situatie in het algemeen buiten het toepassing­sgebied van de regeling van

internatio­nale beschermin­g.

Wie migreert om sociaal-economisch­e redenen, kan in het algemeen niet rekenen op een status van internatio­nale beschermin­g. Dat is alleen mogelijk in uiterst precaire omstandigh­eden en wanneer die het gevolg zijn van opzettelij­ke acties. Ook dat is algemeen erkend.

Onderschei­d maken

De situatie in Afghanista­n is problemati­sch. Dat was zo onder het vroegere regime, dat is nog steeds zo onder het regime van de taliban. Wie nood heeft aan beschermin­g, kan op het CGVS rekenen. Maar niet elke Afghaan heeft beschermin­g nodig.

Zoals voor andere landen van herkomst moeten we ook voor Afghanista­n een onderschei­d maken tussen mensen die echt nood hebben aan beschermin­g en mensen die hun land verlaten hebben om andere redenen. Anders lopen we het risico het asielsyste­em te ondergrave­n. Daar is niemand bij gebaat.

Het is niet verantwoor­d een parallel te trekken tussen de situatie van vluchtelin­gen uit Oekraïne en die uit Afghanista­n

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium