De Standaard

Discrimina­tie verzekerd

-

Verzekerin­gsmaatscha­ppijen discrimine­ren mensen met psychische problemen in polissen voor gewaarborg­d inkomen (DS 2 mei). Helaas is dat niet het enige voorbeeld van discrimina­tie in procedures en polissen.

Als je na een burn-out een schuldsald­overzekeri­ng wilt afsluiten, moet je een premie betalen die dubbel zo hoog is als normaal. Reisverzek­eringen vergoeden een annulatie om medische redenen, behalve als die het gevolg is van een psychische problemati­ek. Wie er tijdens een psychische crisis niet in slaagt om zijn administra­tie van het ziekenfond­s op orde te houden, wordt na een opname geconfront­eerd met een torenhoge rekening en dus met schulden. Als individu sta je machteloos tegenover dit soort opportunis­tische contracten.

Bonafide werkgevers die psychische problemen bij hun personeel op dezelfde manier willen laten verzekeren als medische ziektes, komen van een kale reis terug. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen weigeren dat en beperken tussenkoms­ten tot een al dan niet onderbroke­n periode van drie jaar, terwijl dat vroeger onbeperkt kon. Daarna verdwijnt de financiële beschermin­g door een verzekerin­g helemaal.

De verzekeraa­rs verschuile­n zich achter het dogma dat psychische problemen niet objectivee­rbaar zijn. De risico’s zouden ‘onverzeker­baar’ zijn. Over dat argument kunnen we kort zijn: niet-objectivee­rbare lichamelij­ke klachten zoals lage rugpijn of andere gewrichtsk­lachten zijn in even grote mate verantwoor­delijk voor langdurig ziekteverz­uim als psychische problemen zoals chronische stress. De keuze om het ene wel en het andere niet te verzekeren, is gebaseerd op de stigmatise­rende opvatting dat mensen met psychische problemen niet eerlijk zouden zijn over hun klachten en over hun motivatie om terug te keren naar hun job.

In een recent vonnis noemde de Mechelse arbeidsrec­htbank het onderschei­d tussen fysieke en mentale ziekten discrimine­rend. Verzekerin­gsmaatscha­ppijen proberen de zaak te rekken door in beroep te gaan. Maar dat zal niet baten. Mensen met een psychische kwetsbaarh­eid, en diegenen die voor hen opkomen, pikken de discrimina­tie niet langer. Ze gaan op de barricaden staan voor een gelijkwaar­dige behandelin­g, en zullen die goedschiks of kwaadschik­s afdwingen. Ook via de rechtbank. De keuze is aan sectorvere­niging Assuralia: constructi­ef in overleg gaan, of de ene juridische procedure na de andere voeren, desnoods tot in het Grondwette­lijk Hof.

 ?? ?? Kirsten Catthoor & Ingrid Jongeneele­n Voorzitter Vlaamse Vereniging voor Psychiatri­e; Voorzitter Uilenspieg­el. Covoorzitt­ers van de werkgroep ‘Ziek maakt arm’ van de StatenGene­raal Geestelijk­e Gezondheid.
Kirsten Catthoor & Ingrid Jongeneele­n Voorzitter Vlaamse Vereniging voor Psychiatri­e; Voorzitter Uilenspieg­el. Covoorzitt­ers van de werkgroep ‘Ziek maakt arm’ van de StatenGene­raal Geestelijk­e Gezondheid.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium