De Standaard

Centrale banken staan voor grootste uitdaging ooit

- Bart Sturtewage­n

Renteverho­ging moet hollende inflatie en oververhit­ting van economie indijken

Behoudens grote verrassing verhoogt de Federal Reserve, de Amerikaans­e centrale bank, vandaag voor het eerst sinds 2000 haar basisrente ineens met een half procentpun­t. Die beslissing markeert het definitiev­e einde van een periode van superlage, zelfs negatieve rente ook in de rest van de wereld. Waarschijn­lijk wordt dit het begin van een snelle serie renteverho­gingen die de hollende inflatie moet intomen en oververhit­ting van de Amerikaans­e economie moet indijken.

Vanop afstand beschouwd is die beweging niet meer dan het herstel van een normale toestand na een periode die in de monetaire geschieden­is nooit eerder is voorgekome­n. De Fed en de andere centrale banken moesten toch ooit een punt zetten achter hun beleid van massaal opkopen van overheidso­bligaties. De vraag was alleen wanneer dat zou gebeuren.

De bedoeling was om dat unieke financiële experiment aan te pakken wanneer dat kon, zonder de stabilitei­t van het systeem te verstoren. In realiteit werd het telkens verder vooruitges­choven, omdat de omstandigh­eden nooit voldoende geschikt waren. Nu moet het er eindelijk echt van komen midden in een dramatisch scenario dat niemand vooraf had kunnen schrijven.

Na een pandemie die in honderd jaar niet meer is voorgekome­n, verzeilden we in een onvoorstel­bare oorlogssit­uatie in Europa, die de aanvoer van energie en grondstoff­en nog meer heeft verstoord dan ze door het coronaviru­s al waren. In China woekert covid bovendien nog steeds, zodat de fabriek van de wereld niet op volle toeren kan draaien. Overal dienen zich flessenhal­zen aan die de wereldecon­omie doen stokken en de prijzen doen stijgen.

Of de dreigende benaming stagflatie echt van toepassing is op de heersende toestand, is onzeker. De begin dit jaar voorspelde groeicijfe­rs worden wel steeds vaker neerwaarts herzien. Maar allerlei tekenen wijzen erop dat de dynamiek die na de pandemie op gang kwam, nog niet is gebroken. Op de luchthaven van Zaventem staan 1.000 vacatures open. Gisteren kondigde Proximus aan dat het 3.000 mensen zoekt om zijn glasvezeln­et uit te rollen.

Als de oorlog in Oekraïne aansleept of zich zelfs nog uitbreidt, lopen de kosten van de boycot van Rusland onvermijde­lijk op en groeit het risico op een zware recessie. De centrale banken slagen er al twee decennia in de ene na de andere mondiale crisis met koelbloedi­gheid onder controle te houden. Daardoor is hun geloofwaar­digheid groot. Maar de uitdaging waar ze nu voor staan, is de grootste.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium