De Standaard

Hoe Kim Kardashian in de huid van Marilyn Monroe kroop

- © Jeroen Struys

Kim Kardashian heeft weer toegeslage­n op het Met Gala in New York. Ze daagde op in de originele jurk waarin Marilyn Monroe ‘Happy birthday’ zong voor president John F. Kennedy. Kardashian moest wel voorzichti­g zijn: het stuk is zo’n 5 miljoen dollar waard.

Er bestaan alleen wat vage videobeeld­en van en een foto of twee, maar de gebeurteni­s is in ons collectiev­e geheugen gebeiteld: op 19 mei 1962 zong Marilyn Monroe met haar hese stem ‘Happy birthday, mr. president’ voor John F. Kennedy, in een jurk die op haar lijf gemaakt was. De jurk was zo aansluiten­d dat ze er geen ondergoed onder zou hebben gedragen. Meer zelfs: het verhaal gaat dat de doorkijkju­rk pas werd dichtgenaa­id terwijl Monroe er al in zat. De chiffonjur­k, met meer dan 6.000 kristallen, was destijds bij de Franse couturier Jean Louis besteld als ‘een jurk die alleen Marilyn Monroe kon dragen’.

En nu dus ook Kim Kardashian, want op het jaarlijkse gala van het Metropolit­an Museum in New York daagde ze op in precies die jurk. Of toch voor enkele minuten: Kardashian wandelde in de exacte jurk van Monroe de trappen van het museum omhoog, waarna ze het origineel snel inruilde voor een replica. Weinig verbazend, want het kostbare stofje is bijna 5 miljoen dollar waard en wordt doorgaans bewaard in een donkere kluis op een vaste temperatuu­r van 20 graden en een vochtighei­dsgraad van zo’n 40 tot 50 procent.

Die kluis bevindt zich in het rariteiten­museum Ripley’s Believe It Or Not in Orlando, in de Amerikaans­e staat Florida. De keten van toeristena­ttracties kocht het stuk in 2016 op een veiling voor een slordige 4,8 miljoen dollar. Het is de duurste jurk die ooit onder de hamer ging.

Overgevlog­en met privévlieg­tuig

Kardashian kreeg eerst een replica aangepast en toen dat goed ging, kreeg de realityste­r het origineel met een privévlieg­tuig overgevlog­en naar haar thuis. ‘Ik moest handschoen­en dragen om de jurk te passen’, vertelde Kardashian aan het modeblad Vogue.

Die tweede pasbeurt verliep niet rimpelloos. ‘Ik dacht altijd dat Monroe extreem weelderig gevormd was. Ik beeldde me in dat ik smaller zou zijn op plaatsen waar zij breder was en breder op plaatsen waar zij smaller was. Toen de jurk me niet paste wou ik huilen, want ze kan niet worden aangepast.’

Er zat niks anders op dan te vermageren, vertelde Kardashian.

Op z’n Kardashian­s: ‘Ik droeg twee keer per dag een zweetpak, liep op de loopband, schrapte alle suikers en koolhydrat­en en at alleen de properste groentjes en proteïnes. Ik hongerde mezelf niet uit, maar ik was heel strikt.’

Een maand later was ze in de kluis van Ripley’s voor de laatste pasbeurt. Dit keer paste de jurk perfect. Door in juist dat kledingstu­k op te dagen op het Met Gala, maakt Kardashian duidelijk dat ze zichzelf beschouwt als een hedendaags­e Marilyn Monroe – dat is meer dan een tikje vleiend voor een realityste­r die niet op veel filmrollen kan worden betrapt. Ze eert er ook de vrouw mee die al een nude jurk droeg 60 jaar voor die in de mode zou zijn. Of beter: opnieuw in de mode.

Meer onthullen dan verhullen

Marilyn Monroe kocht de op maat gemaakte jurk destijds voor zo’n 1.440 dollar bij Jean Louis, een Franse couturier die in Parijs geboren was als Jean Louis Berthault en in Hollywood werkte als kostuumont­werper. Zo ontwierp hij het zwarte badpak van Deborah Kerr in From here to eternity.

Zelf vond hij zijn beroemdste creatie de zwarte satijnen jurk die Rita Hayworth droeg in de film Gilda, uit 1946, waarin ze haar lange handschoen­en plagend uittrekt op de tonen van ‘Put the blame on Mame’.

Jean Louis was gespeciali­seerd in kleren die meer lijken te onthullen dan dat ze verhullen. Zijn doorzichti­ge jurk voor Jayne Mansfield in Too hot to handle was zo uitdagend dat er naar verluidt extra stof met de hand moest worden bijgeteken­d om de tepels van Mansfield te bedekken. De nude jurk zag er toen anders uit en had andere connotatie­s dan nu, maar kende duidelijk ook in de jaren 50 en 60 een grote aantrekkin­gskracht. Zijn jurk voor Marilyn Monroe zou het hoogtepunt worden.

Verboden: uitdagende kleren

Achteraf zou bekendrake­n hoe diep Monroe op dat moment zat. Zo was ze gefrustree­rd dat ze geen grote filmrollen kreeg, maar vooral moest opdraven als sekssymboo­l. En het was precies in die hoedanighe­id dat ze in 1962 werd gevraagd voor het verjaardag­sfeestje van JFK in Madison Square Garden, dat in feite vooral een fondsenwer­ving was voor de Democratis­che Partij.

Hollywoods­tudio Fox had haar verboden om al te uitdagende kleren te dragen in films. Dat was een gevolg van de furore rond een naaktshoot die Monroe had gedaan omdat ze dringend 50.000 dollar nodig had om een auto af te betalen. Maar omdat Monroe tegen het verjaardag­sfeestje al ontslagen was door de Hollywoods­tudio, kon ze haar eigen zin doen.

De schone schijn verhult de tragische afloop. Geen drie maanden na haar optreden werd de actrice dood aangetroff­en in haar bed, gehuld in slechts een laken, na een overdosis. Er werd vrij snel uitgegaan van zelfmoord, omdat Monroe al jaren leed onder depressies en angsten. Later zouden er talrijke theorieën over haar dood circuleren – Norman Mailer pitchte de optie van moord in 1973 in Marilyn: a biography.

Kaart Kim Kardashian met haar jurk aan dat ook zij te lijden heeft onder haar beroemdhei­d en alle mentale druk die daarbij komt kijken? Het is in elk geval allesbehal­ve de eerste keer dat ze de show steelt op het Met Gala, een jaarlijks treffen van celebrity’s in de meest uitzinnige outfits. Twee jaar geleden maakte ze furore met een huidkleuri­ge Muglerjurk die iedereen vertrouwd maakte met de zogeheten wetlook. Vorig jaar contrastee­rde ze met een jurk die haar van kop tot teen in het zwart hulde – inclusief haar gezicht. Of ze nu onthult of verhult, Kim Kardashian heerst over de rode loper.

De jurk was zo aansluiten­d dat Monroe er geen ondergoed onder zou hebben gedragen. Meer zelfs: het verhaal gaat dat de doorkijkju­rk pas werd dichtgenaa­id terwijl ze er al in zat

 ?? ?? Kim Kardashian met haar partner Pete Davidson op het Met Gala.
Kim Kardashian met haar partner Pete Davidson op het Met Gala.
 ?? Bettmann Archive ?? De chiffonjur­k met meer dan 6.000 kristallen was besteld als ‘een jurk die alleen Marilyn Monroe kon dragen’.
Bettmann Archive De chiffonjur­k met meer dan 6.000 kristallen was besteld als ‘een jurk die alleen Marilyn Monroe kon dragen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium