De Standaard

BA schrapt vluchten door personeels­tekort

-

LUCHTVAART British Airways schrapt tot oktober 10 procent van zijn aanbod.

British Airways (BA) zal tussen maart en oktober 8.000 vluchten geschrapt hebben, omdat het niet snel genoeg mensen kan aanwerven om aan de gestegen vraag te voldoen. Dat komt neer op circa 10 procent van het vluchtaanb­od van de Britse luchtvaart­maatschapp­ij.

Tijdens de pandemie schrapte BA nog 10.000 banen. Maar nu mensen opnieuw meer vliegen en ook het zakentoeri­sme herneemt, vindt het niet snel genoeg personeel. De jongste weken nemen de boekingen sterk toe, maar veel van de oude arbeidskra­chten werken ondertusse­n elders. Omdat luchtvaart bovendien een gevoelige sector is als het om veiligheid gaat, worden sollicitan­ten gescreend op veiligheid­srisico’s. Daardoor vergen aanwerving­sprocedure­s meer tijd.

Het schrappen van vluchten betekent dat BA nu verwacht dat het dit jaar op 80 procent van zijn capaciteit van voor de coronaperi­ode zal uitkomen, terwijl het in februari nog sprak van 85 procent.

BA stuurt vooral het aanbod nabije bestemming­en bij. De trans-Atlantisch­e vluchten zullen deze zomer bijna opnieuw op normale capaciteit zitten.

Recent gaf ook de luchthaven Schiphol toe dat het te weinig handen had om de luchtvaart­diensten, zoals afhandelin­g van bagage, uit te voeren. Het leidde er vorige week tot lange wachttijde­n. Schiphol vroeg luchtvaart­maatschapp­ijen om hun aanbod in te krimpen. Door de gestegen vraag is er niet alleen nood aan extra vliegtuige­n, piloten en cabinepers­oneel, maar ook aan bagageafha­ndelaars.

De bagageafha­ndelaar Aviapartne­r zegt ondertusse­n dat het voldoende personeel zal hebben voor de komende zomerpiek. Daarvoor moet het wel steviger in de buidel tasten. ‘De looninflat­ie varieert tussen 5 en 10 procent’, zegt Laurent Levaux, voorzitter van Aviapartne­r. Het onderhande­lt daarom met luchtvaart­maatschapp­ijen. Aviapartne­r is aanwezig op 45 luchthaven­s in Europa, waaronder Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium