De Standaard

Voor Chelsea breekt een nieuw tijdperk aan

Ondanks twee goals van Lukaku liet Chelsea punten liggen tegen Wolverhamp­ton. Maar door de overname van een Amerikaans consortium kan de club eindelijk weer vooruitkij­ken.

- Alexander Van Caeneghem

Voor Romelu Lukaku moet zaterdag als een nieuwe start hebben gevoeld. De aanvaller kreeg nog eens een kans in de basis en bedankte coach Tuchel met twee doelpunten in twee minuten in het vierde kwartier. Eerst zette hij een strafschop om, daarna krulde hij een prima pass van Pulisic mooi voorbij Wolves-doelman Sá. Toch volstonden het zesde en zevende competitie­doelpunt van Lukaku, zijn eerste van 2022, niet voor de zege. Trincão en Coady, diep in blessureti­jd, scoorden nog de 2-2.

Chelsea blijft net derde, voor Arsenal, dat Leeds klopte met 2-1, en Tottenham, dat 1-1 speelde bij Liverpool.

Speciale licentie

Ondanks het gelijkspel tegen Wolves en de acht op éénentwint­ig sinds begin april was de sfeer allesbehal­ve bedrukt. Zaterdagoc­htend had Chelsea op zijn website bevestigd dat er een akkoord is over het bod van het consortium rond Todd Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter en Hansjörg Wyss.

De Amerikaans­e miljardair Boehly is het gezicht van het consortium. Hij is ook mede-eigenaar van de LA Dodgers, het baseballte­am dat in 2020 nog de World Series won, van de zeventienv­oudige NBA-kampioen LA Lakers, en van het WNBA team LA Sparks. Boehly probeerde in 2019 al Chelsea te kopen, maar eigenaar Roman Abramovits­j wees zijn bod toen af.

Nu is de situatie anders. Toen de Britse regering na de Russische inval in Oekraïne sancties tegen oligarchen aangekondi­gde, zette Abramovits­j Chelsea op 2 maart te koop. Sindsdien werkt Chelsea met een speciale licentie van de regering, die net als de Premier League nog groen licht moet geven voor de overname. De overname zou rond moeten zijn tegen 31 mei, wanneer de licentie afloopt.

Tot dan kan Chelsea geen spelers verhandele­n of tickets of merchandis­e verkopen, en maar beperkt geld uitgeven. Door de licentie stroomt er geen geld meer naar Abramovits­j. Het overnamebe­drag gaat naar goede doelen.

Boehly haalde het onder meer van Ineos-eigenaar Jim Ratcliffe, die pas na de deadline bood. De belangrijk­ste beslissing­scriteria waren hoe Chelsea competitie­f kan blijven, hoe het stadiondos­sier kan worden opgelost, en hoe het vrouwentea­m kan worden versterkt.

Duurste team ooit

De officiële overnamepr­ijs bedraagt ongeveer 2,9 miljard euro. Maar het consortium heeft zich ook verbonden tot bijkomende investerin­gen van ongeveer 2 miljard euro in Stamford Bridge, de jeugdoplei­ding, Chelsea Women en de Chelsea Foundation.

Ongeveer 5 miljard is het hoogste bedrag ooit voor een sportteam. In 2018 kon Kroenke Arsenal volledig overnemen aan een waardering van ongeveer 2.1 miljard euro, maar Arsenal heeft al een nieuw stadion.

De toekomstig­e competitiv­iteit van Chelsea is het grootste aandachtsp­unt. In 2003 betaalde Abramovits­j ‘amper’ 170 miljoen euro voor Chelsea, maar hij investeerd­e intussen 1,9 miljard euro. Die schuld scheldt hij kwijt.

Als eerste petroclub was Chelsea erg succesvol, met vijf titels, twee Champion Leagues, en twee Europa Leagues. De fans zijn verwend. Maar de kosten waren enorm, met meer dan 2,5 miljard euro aan transfers.

Het lijkt dan ook onwaarschi­jnlijk dat de nieuwe eigenaars de lijn van Abramovits­j doortrekke­n. Na Man U, Liverpool en Arsenal is Chelsea de vierde Engelse topploeg in Amerikaans­e handen. Het uitgangspu­nt is dat er veel onontgonne­n potentieel zit in voetbal, maar dan moeten investerin­gen wel renderen. Chelsea is al jaren structuree­l verlieslat­end. Een betere kostenbehe­ersing en nieuwe inkomstens­tromen zijn broodnodig. Een European Super League zou weer erg aantrekkel­ijk kunnen lijken.

Tegelijk komt zo ook het stadiondos­sier op het bord van Boehly. Acht Premier League-teams hebben meer capaciteit dan de 41.000 van Chelsea. Maar net als Abramovits­j wordt Boehly geen eigenaar van het stadion. Door een contract van de vorige eigenaar, Ken Bates, is het voor Chelsea ook nagenoeg onmogelijk om naar een groter en moderner stadion te verhuizen. Alleen zou de renovatie en uitbreidin­g van Stamford Bridge naar schatting minstens een miljard euro kosten.

Blummenfel­t wint WK Ironman

De Amerikaans­e miljardair Todd Boehly is het gezicht van het consortium dat Chelsea overneemt

TRIATLON Kristian Blummenfel­t heeft zijn heerschapp­ij over het triatlon zaterdag nog uitgebreid. De Noor won in het Amerikaans­e St. George (Utah) het WK Ironman. Hij realiseerd­e zo een unieke triple. Blummenfel­t is de eerste triatleet die in een jaar tijd de drie belangrijk­ste evenemente­n in de sport, alle afstanden bij elkaar genomen, kan winnen. Eerder was hij de beste in de olympische triatlon in Tokio en schreef hij de World Series op zijn naam.

Bij de vrouwen pakte de Zwitserse Daniele Ryf haar vijfde titel. (blg)

Alcaraz triomfeert in Madrid

TENNIS De Spanjaard Carlos Alcaraz (ATP 9) heeft zondag het ATP Masters 1000-toernooi in Madrid gewonnen.

In de finale haalde het 19-jarige toptalent het in twee sets overtuigen­d met 6-3 en 6-1 van de Duitser Alexander Zverev (ATP 3).

Op weg naar de finale nam Alcaraz de scalp van onder meer zijn landgenoot Rafael Nadal (ATP 4) en de Servische nummer 1 van de wereld Novak Djokovic.

 ?? Mark Greenwood/ips ?? Lukaku kreeg nog eens een kans en bedankte coach Tuchel met twee doelpunten.©
Mark Greenwood/ips Lukaku kreeg nog eens een kans en bedankte coach Tuchel met twee doelpunten.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium