De Standaard

Met ontslag Wouter Beke ligt weg voor tijdperk-Mahdi open

- JanFrederi­k Abbeloos, Christof Vanschoubr­oek, Simon Andries Blz 24 berichtgev­ing

Met het vertrek van Wouter Beke en Joachim Coens hoopt CD&V een diepe crisis te bezweren. Als er geen tegenkandi­daat komt, begint Sammy Mahdi op 25 juni aan een heldere opdracht: de christende­mocratie redden van de irrelevant­ie.

Plots gaat het hard bij CD&V. Nog geen week nadat voorzitter Joachim Coens zijn vertrek aangekondi­gd had, was het gisteren aan zijn voorganger Wouter Beke om zijn onmiddelli­jke ontslag als Vlaams minister van Welzijn mee te delen. Enkele uren later besliste de partijraad om de opvolging van Coens fors te bespoedige­n. Tot 30 mei kunnen kandidaten zich nog melden. Gebeurt dat niet – de vurige wens van steeds meer CD&V’ers – dan wordt huidig staatssecr­etaris Sammy Mahdi op 25 juni al op het schild gehesen als nieuwe voorzitter tijdens de familiedag van de partij in Plopsaland.

Het is de voorlopige apotheose van een zuiverings­ritueel dat op gang kwam na de dramatisch­e vooruitzic­hten voor CD&V in De Stemming, het electorale onderkieze­r

zoek van De Standaard en VRT.Nws. Het onderzoek toont een partij in verval, zonder duidelijke thema’s, wervende kopstukken en met een slinkend kiezerskor­ps. CD&V dreigt zelfs de kleinste partij van Vlaanderen te worden.

Beke had het tijdens een persconfer­entie, gisterenav­ond, over vaststelli­ngen ‘die op iedereen een diepe indruk hebben gemaakt. Ook op mij als militant.’ Hij zag het als een reden om op te stappen. ‘Wij moeten als partij de centrumoma­rmen. En als deze beslissing hiertoe kan bijdragen, dan neem ik die met volle overtuigin­g. Ik doe dit om de partij zuurstof te geven.’

Koude oorlog stoppen

Met de exit hoopt de partij ook een koude oorlog tussen de Vlaamse en federale kabinetten, over wie nu de grootste schuld draagt voor de achteruitg­ang van de partij, af te sluiten. In al die analyses kwam steevast de naam van Beke terug als dood gewicht dat de partij naar de bodem trok. Ongelukkig­e besparinge­n op zelfmoordp­reventie, coronadram­a’s in de woonzorgce­ntra, fraude bij de contactops­poring, zelfs de dood van een baby na verwonding­en in een kinderdagv­erblijf … Beke sukkelde als minister van de ene crisis in de andere en verkwansel­de door een gebrek aan empathisch­e communicat­ie het krediet van CD&V op welzijn, misschien wel het belangrijk­ste thema voor de christende­mocraten. Toen Beke eind maart in een interview de indruk gaf het ouderschap­sverlof te willen inkorten, was de maat bij veel CD&V’ers al vol.

Na de paasvakant­ie lag het ontslag van Beke al een eerste keer op tafel. Hij overleefde het. Maar de voorbije dagen werd de druk te groot, ook intern. Zijn aanblijven als minister maakte een geloofwaar­dige vernieuwin­g onmogelijk, besefte hij zelf ook na een gesprek met Coens, de viceminist­ers en Mahdi. Iedereen gunt hem een proper afscheid. ‘Dit is heel triestig. Twee persoonlij­ke vrienden die op korte tijd verdwijnen, dat is keihard. Wouter zet nu een stap opzij in het belang van de partij,’ reageerde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits gisteren.

Bittere afscheidss­peech

Toch vertrekt Beke bitter. In zijn afscheidss­peech reconstrue­erde hij zijn ministersc­hap als een reeks ‘verwezenli­jkingen die nauwelijks de kranten hebben gehaald, maar toch als mijlpalen beschouwd kunnen worden’. Beke voelt zich door de media niet naar waarde geschat.

Op de partijraad die daarop volgde, werd zowel Beke als Coens uitgezwaai­d met een staande ovatie. Daarna was het woord aan Mahdi, die stilaan openlijk gesteund wordt door de voltallige partijtop.

De partij hoopt nu dat de diepste crisis bezworen is. ‘We hebben een zeer bewogen week achter de rug, als partij’, zei Coens na afloop van de partijraad. ‘Maar ik heb hier vanavond de geest van een sterke christende­mocratie gevoeld, die er tegenaan gaat. We laten ons niet meer doen.’

Coens keert nu terug naar Damme als burgemeest­er, Beke naar de Kamer als volksverte­genwoordig­er. Wie hem vervangt als minister van Welzijn was gisteren nog niet duidelijk. Als afscheidne­mend voorzitter zal Coens nog zelf namen verzamelen, om daarna een voorstel te doen. Een logische naam die circuleert is die van huidig Kamerlid Nawal Farih die, net als Beke, uit Limburg komt.

‘Twee persoonlij­ke vrienden die op korte tijd verdwijnen, dat is keihard’

Hilde Crevits Vlaams minister van Werk

 ?? © ?? Wouter Beke, met links vrouw en dochter, neemt afscheid met een bittere speech.
Kristof Vadino
© Wouter Beke, met links vrouw en dochter, neemt afscheid met een bittere speech. Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium