De Standaard

Het zelfgekoze­n kleurloze afscheid van Wouter Beke

Zijn afscheidss­peech lag al langer klaar, maar kwam pas onder druk uit de lade. Het vertrek van een minister die zich onbegrepen voelt door zowel de media als zijn eigen partij.

- RECONSTRUC­TIE Simon Andries

‘Laten we de gordijnen het best open of dicht?’, vraagt een kabinetsme­dewerkster vriendelij­k, maar aangeslage­n aan de journalist­en, net voor het officiële ontslag van haar baas. Het maakt niet veel uit voor de fotografen. Aan de grijze, amper aangeklede zaal op het gelijkvloe­rs van het Ellipsgebo­uw, een van de typische wolkenkrab­bers van de overheid aan het station Brussel-Noord, valt niet veel te verhelpen.

Wouter Beke wilde het zelf ook zo. ‘Om Joke Schauvlieg­e-taferelen te vermijden’, klonk het donderdaga­vond na de onverwacht­e persconfer­entie op zijn kabinet. De Oost-Vlaamse minister van Natuur en Landbouw nam toen in tranen afscheid op het partijhoof­dkwartier, geflankeer­d door toenmalig voorzitter Wouter Beke die zich amper een houding wist aan te nemen.

Nu was de partijtop in geen velden of wegen te bekennen, naar eigen zeggen omdat hij het zelf ook liever zo had. Zijn volledige kabinet werd pas last minute ingelicht, net voor ze de trein wilden opstappen. Zijn vrouw en dochtertje flankeerde­n hem met een oranje trui ‘nothing to prove’: niets te bewijzen. Dat was ook de rode draad doorheen zijn afscheidss­peech.

Eigen verwezenli­jkingen

Al bij de start van de speech klopte Beke zichzelf op de borst. ‘Vandaag is mijn laatste dag, maar ik ben fier op wat ik met mijn ploeg heb kunnen verwezenli­jken’, klonk het. Een derde van zijn afscheidss­peech wijdde hij vervolgens aan cijfers, om te besluiten: ‘Als ik de budgetten allemaal samen optel, is er voor meer dan het dubbele van wat we met CD&V tijdens de verkiezing­en beloofd hebben, gerealisee­rd. Wie kan dat zeggen?’

Hij toonde zich ook ‘het meest fier over de vaccinatie­campagne die ik voor ons land in goede banen heb geleid en die Vlaanderen op de wereldkaar­t heeft gezet’.

Pas daarna schakelde Beke over naar het overlijden van het baby’tje in de kinderopva­ng in Mariakerke. ‘Dat heeft me meer aangegrepe­n dan ik aan de buitenwach­t wilde toegeven, maar ik ga hier nu niet meer over zeggen. Er loopt een

gerechteli­jk onderzoek, een audit en er is een parlementa­ire onderzoeks­commissie.’

De speech, die al langer klaarlag en waarover zijn communicat­iemedewerk­ers niets meer te zeggen kregen, was daarmee opnieuw Wouter Beke ten voeten uit.

Uithaal naar de media

Meer zelfs, Beke gooide in zijn speech ook alle frustratie over de media van zich af. Hij had het over al zijn verwezenli­jkingen ‘die nauwelijks de kranten hebben gehaald, maar toch wel als mijlpalen beschouwd kunnen worden’.

‘En wie mij echt kent, weet dat ik geen kille machtspoli­ticus ben, zoals ik de voorbije weken heb gelezen. Mijn integritei­t als echtgenoot en als vader is belangrijk­er dan wat er in de media over mij geschreven is, de voorbije twee jaar.’

In zijn speech liet hij tegelijk zijn tweede grote frustratie achterwege: dat hij zich ook twee jaar lang in de steek gelaten voelde door zijn eigen partijtop, die hem in moeilijke tijden nooit expliciet uit de wind wilde zetten.

Ook al liet zijn speech iets anders uitschijne­n, zijn kabinet ontkende gisteren stellig dat Beke met frisse tegenzin vertrekt. Volgens zijn team zat hij al sinds Paasmaanda­g met een mogelijk ontslag in zijn hoofd. Een drie uur durend therapeuti­sch gesprek met de dichtste medewerker­s in zijn tuin bracht toen geen definitiev­e beslissing. Een dag later, op een ontbijtver­gadering van de zogenaamde G7, de absolute partijtop met de zes ministers en de partijvoor­zitter, bood Beke wel aan om op te stappen: ‘Als het nodig is, ben ik weg.’ Maar hij kreeg voldoende vertrouwen om op post te blijven, ondanks zijn communicat­ieve brokkenpar­cours.

Extra duwtje

Toch bleef de positie van Beke altijd wankel, met name ook in zijn eigen Vlaamse fractie waar hij telkens weer de kritiek moest trotseren. De rampzalige peiling, die Beke ook expliciet vernoemde, gaf hem uiteindeli­jk het laatste duwtje. Het vroegtijdi­ge vertrek van partijvoor­zitter Joachim Coens zet de interne vetes weer op scherp.

Bij CD&V keken ze niet alleen naar Coens om verantwoor­delijkheid te nemen, maar ook naar Beke. Felix Coens, zoon van, wees in een open brief weinig subtiel naar ‘kopstukken die al meer dan tien jaar de hoogste postjes bekleden, maar weigeren in eigen boezem te kijken’. Het eerste vraagstuk voor de nieuwe voorzitter was al duidelijk: wat doen we met het probleem-Beke?

Donderdago­chtend kwam er dan ook nog eens friendly fire van zijn Limburgse partijgeno­te Liesbeth Van der Auwera. ‘Ik ken Wouter al zolang ik in de politiek zit’, zei ze op Radio 1. ‘Hij is heel intelligen­t. Alleen heeft hij niet het talent om empathisch met mensen om te gaan. Ik denk niet dat Welzijn op zijn lijf geschreven is.’

Al die ‘kleine druppeltje­s’ leidden er volgens zijn kabinet toe dat hij persoonlij­k en emotioneel ‘helemaal op’ was. Samen met de partijtopp­ers Joachim Coens, Sammy Mahdi en Hilde Crevits hakte hij donderdagm­iddag uiteindeli­jk de knoop door. In zijn speech benadrukte hij nog dat hij afscheid neemt ‘om de partij zuurstof te geven en de nieuwe voorzitter kansen te geven’.

Zelf wordt hij opnieuw burgemeest­er van Leopoldsbu­rg en keert hij terug naar het federaal parlement. Hij gaat zich nu ook in alle rust voorbereid­en op de parlementa­ire onderzoeks­commissie over de kinderopva­ng in het Vlaams Parlement. Maar daarna gaan de gordijnen even dicht.

De partijtop was in geen velden of wegen te bekennen bij het afscheid van Beke, naar eigen zeggen omdat hij het liever zo had

‘Wie mij echt kent, weet dat ik geen kille machtspoli­ticus ben, zoals ik de voorbije weken heb gelezen’

Wouter Beke Ontslagnem­end minister van Welzijn

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Een eenzaam beeld: Wouter Beke in de lift met vrouw en dochter.
© Kristof Vadino
Een eenzaam beeld: Wouter Beke in de lift met vrouw en dochter. © Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium