De Standaard

De rebelse minister die zelfs zijn premier doet knarsetand­en

Niemand moet Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD), die het verbod op gokreclame waarschijn­lijk binnenhaal­t, leren dat communicat­ie het halve werk is. Het lijkt zelfs zijn voorlopig bescheiden palmares als minister van Justitie te verbloemen.

- Matthias Verbergt

‘Weet u, de regering draait echt goed. Ik herinner me tijden waarin we elkaar bij het binnenkome­n al begonnen af te branden. In deze regering zit dat venijn niet. Dit wordt geen kibbelkabi­net.’ Dat zei vicepremie­r en minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) kort na het aantreden van Vivaldi in een interview met deze krant.

Anderhalf jaar later blijft van die woorden niet veel over. Het was Van Quickenbor­ne zelf die begin deze week soloslim ging door het verbod op gokreclame via koninklijk besluit wetens en willens door de strot van coalitiepa­rtner en zusterpart­ij MR te duwen. Dat schept een voor de regering gevaarlijk precedent. Door daar communicat­ief zwaar mee uit te pakken, deed hij daarboveno­p de andere ministers die betrokken waren – van CD&V, Vooruit en PS – knarsetand­en.

Dat Van Quickenbor­ne daarmee inging tegen een omzendbrie­f uit 1995 die stelt dat elk KB met een ‘belangrijk­e politieke weerslag’ aan de ministerra­ad moet worden voorgelegd, is daarbij maar een detail. Zelfs in de omgeving van de eigen premier klonk er voorzichti­ge kritiek op zijn voortvaren­dheid. Van elders binnen de federale regering kwam snel de suggestie dat de demarche moest afleiden van het in hun ogen beperkte palmares dat de justitiemi­nister tot nu toe kan voorleggen op zijn domein.

Overvolle gevangenis­sen

De hyperambit­ieuze Van Quickenbor­ne positionee­rde zich strategisc­h achter Egbert Lachaert bij de liberale voorzitter­sverkiezin­gen en hengelde bij de regeringsv­orming naar een gespierd departemen­t. Justitie kreeg een zak geld extra en Van Quickenbor­ne stapelt de plannen op. Maar in de praktijk blijkt de tanker moeilijker te keren dan gedacht, zoals ook zijn voorganger­s vaststelde­n.

Al bijna twee decennia terug veroverde ‘Q’ de Wetstraat met een rebels en daadkracht­ig imago als staatssecr­etaris voor Administra­tieve Vereenvoud­iging. Waar Koen Geens (CD&V) op Justitie vooral focuste op inhoudelij­ke veranderin­gen, wil Van Quickenbor­ne de structuur en organisati­e in beweging krijgen. De digitalise­ring loopt, maar op de langverwac­hte databank van rechterlij­ke uitspraken blijft het nog wachten.

De overbevolk­te gevangenis­sen blijven de achilleshi­el. Ondanks tal van aankondigi­ngen en beloften rond straffeloo­sheid moest Van Quickenbor­ne de uitvoering van korte gevangenis­straffen vorige maand voor de derde keer uitstellen. Zijn plan om overal te lande kleinschal­ige detentiehu­izen te bouwen, stuitte op lokaal verzet. Ook zijdossier­s als dat over de Moslimexec­utieve bezorgen de veeleisend­e Van Quickenbor­ne hoofdbreke­ns. Bovendien straalt de malaise bij de federale gerechteli­jke politie op hem af, ook al is de minister van Binnenland­se Zaken medeverant­woordelijk.

Daarbij komt dat hij zich als vicepremie­r van dezelfde partij als de eerste minister moeilijk weet te profileren. In de popularite­itspolls is de Kortrijkza­an al een tijdlang niet meer in de hogere regionen te bespeuren. Met gerichte aankondigi­ngen die een breed publiek aanspreken – zoals rond verkeersve­iligheid of nu rond gokreclame, ook al ging het om een voor een liberaal wat atypisch verbod – probeert Van Quickenbor­ne toch te scoren.

Vaste truc

Het is niet de eerste keer dat die profilerin­gsdrang zijn regering en premier in een moeilijk parket brengt. In de nacht van de begrotings­bespreking­en in oktober communicee­rde Van Quickenbor­ne om 4 uur ’s morgens als eerste aan de pers dat er een akkoord was, maar volgens de PS was dat nog helemaal niet zo.

Die strategie om partners voor voldongen feiten te zetten is riskant, maar werkt vaak. Uiteindeli­jk werd er amper nog gesleuteld aan het akkoord. En ook bij het kernkabine­t vandaag, de vergaderin­g van De Croo met zijn vicepremie­rs, zal Van Quickenbor­ne met een gerust gemoed aanschuive­n. Afgaande op wat De Croo gisteren in de Kamer zei, lijkt een (vorm van) verbod op gokreclame erdoor te komen en bijt Bouchez voorlopig in het zand. De vraag is wel hoe vaak Van Quickenbor­ne die truc van zijn coalitiepa­rtners nog mag bovenhalen.

Van Quickenbor­ne weet zich moeilijk te profileren. Met het koninklijk besluit over het verbod op gokreclame probeert hij toch te scoren

 ?? © ?? De hyperambit­ieuze Van Quickenbor­ne kreeg een gespierd departemen­t. Maar van zijn vele plannen kwam nog niet veel in huis.
Bart Dewaele
© De hyperambit­ieuze Van Quickenbor­ne kreeg een gespierd departemen­t. Maar van zijn vele plannen kwam nog niet veel in huis. Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium