De Standaard

‘Vanaf het eerste moment voor de klas voelde ik, dit is er boenk op’

Het lerarentek­ort vraagt om creatieve oplossinge­n. In Gent worden onervaren profielen onmiddelli­jk voor de klas gezet. Na dat inleefmome­nt wacht hen ‘Eerste Hulp Bij Onderwijs’. Drie personen vertellen over hun ervaring.

- GETUIGENIS­SEN Klaas Maenhout

‘Zou het onderwijs iets voor mij zijn?’ Sinds de vele noodsignal­en uit scholen over het tekort aan leerkracht­en denken meer en meer mensen na over een overstap naar het onderwijs. ‘Toch lijkt de school voor velen een gesloten en weinig attractiev­e wereld’, merkt Wouter Boute, algemeen directeur van de Scholengro­ep van het Katholiek Onderwijs in Gent (SKOG). Samen met de Arteveldeh­ogeschool werken de scholen aan vernieuwen­de oplossinge­n om mensen voor de klas te krijgen. ‘We willen de muren die er zijn slopen en mensen de kans geven om kennis te maken met het onderwijs.’

In het nieuwe initiatief krijgen geïnteress­eerden zonder onderwijsa­chtergrond de kans om zich enkele dagen in te leven. ‘Alleen zo weet je hoe het is om voor de klas te staan of in een school(team) mee te draaien’, zegt Sofie Landuyt, die aan het hoofd staat van de lerarenopl­eidingen aan de Arteveldeh­ogeschool. ‘Mensen vallen vaak terug op hun eigen herinnerin­gen, maar die stroken niet altijd met de huidige realiteit.’

In het pashokje

Door mensen onder te dompelen, willen de partners geïnteress­eerden vooral ‘in het pashokje’ krijgen. ‘Dat is de start. Daarna kijken we wat er mogelijk is: welke rol binnen de school, welk type school en welke opleiding op maat zijn mogelijk om de ervaring optimaal te maken.’ De doelgroep zijn leerkracht­en in het kleuter- en lager onderwijs. ‘Het is vaak niet duidelijk wat je allemaal moet kunnen om in het basisonder­wijs te starten’, zegt Veerle Martens, hoofd van de opleiding kleuterond­erwijs aan de Arteveldeh­ogeschool.

De hogeschool biedt tussen het inleefmome­nt en het leraar-in-opleiding-traject een pakket ‘Eerste Hulp bij Onderwijs’ aan. Dat moet mensen de skills en kennis aanreiken die nodig zijn om het hoofd boven water te houden. ‘Bij veel startende leerkracht­en merken we een praktijksh­ock. De jobinhoud verschilt vaak van het idee dat ze hadden’, zegt Martens.

De nood aan flexibele oplossinge­n is groot: de komende jaren dreigt het probleem door een pensioengo­lf in het onderwijs nog groter te worden. Er wordt – zowel vanuit de regering als de lerarenopl­eidingen – gekeken naar zij-instromers. ‘Het blijft moeilijk om genoeg pedagogisc­h opgeleide leerkracht­en te vinden, ondanks de vele noodkreten. Dat zet echt druk op de kwaliteit van het onderwijs.’ Als het project succesvol is, zal de hogeschool het concept verder uitrollen. Ook aan andere hogeschole­n worden gelijkaard­ige projecten op touw gezet.

 ?? © ?? Julie Lenart: ‘Leraar zijn is écht een metier.’
Fred Debrock
© Julie Lenart: ‘Leraar zijn is écht een metier.’ Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium