De Standaard

Waarom oplichters zo onweerstaa­nbaar zijn

Van over tot heel wat tv-reeksen gaan over mannen en vrouwen die erop los liegen en bedriegen. Waarom zijn we zo gefascinee­rd door oplichters?

- ANALYSE

Het is een van de grootste schandalen van sociale fraude uit de Amerikaans­e geschieden­is: Eric C. Conn, een advocaat uit Kentucky, lichtte de overheid voor meer dan een half miljard dollar op. Conn kocht dokters en een rechter om om zijn cliënten een invalidite­itsuitkeri­ng te bezorgen, waarbij hij als advocaat een flink percentje opstreek. Het leverde hem de bijnaam ‘Meneer Sociale Zekerheid’ op. De geslepen oplichter staat centraal in de vierdelige docureeks The big Conn,sinds vorige week te zien op Apple Tv+.

Nog zo’n waanzinnig verhaal dat verzonnen lijkt, maar toch waargebeur­d is, is de val van Sarma Melngailis, de Amerikaans­e koningin van raw food, in Bad vegan: Fame. Fraud. Fugitives op Netflix. In Melngailis’ veganistis­che restaurant Pure food and wine waren sterren als Alec Baldwin en Owen Wilson vaste klant. Maar in 2015 sloeg ze met haar man Shane Fox een jaar lang op de vlucht, nadat was gebleken dat ze meer dan 2 miljoen dollar van hun personeel hadden gestolen.

Het koppel werd uiteindeli­jk door de politie gevat door – veganistis­che heiligsche­nnis – een pizza met kaas die ze bij een fastfoodke­ten besteld hadden. Sterk verhaal, maar het wordt nog gekker wanneer blijkt dat Shane Fox, die eigenlijk Anthony Strangis heet, Melngailis wijsmaakte dat hij deel uitmaakte van een geheime organisati­e en beweerde dat hij haar en haar hond Leon het eeuwige leven kon schenken. Om dat te verdienen moest ze allerlei opdrachten uitvoeren, zoals grote hoeveelhed­en geld overschrij­ven naar zijn rekening. Ook Melngailis moeder verloor een half miljoen dollar aan haar schoonzoon.

Bad vegan en The big Conn zijn maar twee van een hele rist tvreeksen op korte tijd over mensen die liegen en bedriegen. In de

 ?? © ?? een docu over de geslepen advocaat Eric C. Conn die de overheid oplichtte.
Apple TV+
© een docu over de geslepen advocaat Eric C. Conn die de overheid oplichtte. Apple TV+

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium