De Standaard

Infuus geeft vergeetach­tige muis geheugen terug

- Hilde Van den Eynde

Amerikaans­e wetenschap­pers hebben een manier gevonden om het geheugen van bejaarde muizen op te frissen. Een geheugenpi­l voor mensen ligt nog niet meteen in het verschiet.

Het zou gegarandee­rd een succes zijn: een pil die helpt om alles wat je bent vergeten weer uit je geheugen op te halen. Zo’n pil is nog niet voor morgen, maar Amerikaans­e onderzoeke­rs zijn er wel in geslaagd om het haperende geheugen van oude muizen te resetten. Dat deden ze door de proefdiere­n een infuus te geven met het hersenvoch­t van jonge muizen, rapportere­n ze in het vakblad Nature.

De vergeten kennis die de onderzoeke­rs bij hun laboratori­ummuizen weer in herinnerin­g brachten, hadden ze de dieren eerst zelf bijgebrach­t. Het betrof een aangeleerd­e aversie voor een gecombinee­rde lichtflits en pieptoon – signalen waarvan de dieren hadden geleerd dat ze steevast werden gevolgd door een elektrisch­e stroom door de bodem van de kooi, resulteren­d in een pijnlijke schok in hun pootjes.

De aangeleerd­e schrikreac­tie volgend op het licht- en geluidssig­naal, die de proefmuize­n uitten door te verstarren in hun kooi, nam af naarmate de muizen ouder en vegeetacht­iger werden. Bij twintig maanden oude muizen (proefmuize­n worden gemiddeld zo’n 26 maanden oud) was ze vrijwel verdwenen. Maar wanneer de onderzoeke­rs deze oude muizen een

Miriam Zawadzki en Maria Lehtinen infuus gaven met hersen- en ruggenmerg­vocht van 10 weken jonge muizen, bracht dat het geheugen van de dieren weer op peil en verstarden ze als vanouds bij de combinatie lichtflits-pieptoon.

Isolatiela­ag

Nader onderzoek suggereerd­e dat een groeifacto­r uit het hersenvoch­t (een eiwit dat de conditie van zenuwcelle­n onderhoudt en optimalise­ert) mogelijk de afgesleten isolatiela­ag rond de hersenveze­ls van oude muizen had hersteld. Goede isolatie is een voorwaarde voor snelle en accurate signaalove­rdracht in de hersenen van dieren en mensen.

Om die hypothese te testen probeerden de onderzoeke­rs, onder leiding van Tony Wyss-Coray van de universite­it Stanford in de VS, het geheugen van oude muizen op te frissen door bij hen een oplossing te infuseren met daarin alleen de groeifacto­r (FGF17, voor de kenners). Met die aanpak konden ze het geheugenve­rlies van de oude muizen inderdaad omkeren: de dieren schrokken weer net zo hard van de lichtflits en pieptoon als in hun jonge maanden. Kennelijk had de groeifacto­r de haperende signaalove­rdracht van en naar het geheugence­ntrum in de hippocampu­s van de muizen weer helemaal vlotgetrok­ken.

Praktische pil

Een praktische pil die behalve door muizen ook door oudere mensen kan worden geslikt, heeft het onderzoek nog niet opgeleverd. Maar op termijn zou het wel tot de ontwikkeli­ng van dergelijke medicijnen kunnen leiden, schrijven Miriam Zawadzki en Maria Lehtinen (Boston Children’s Hospital), die niet bij het onderzoek betrokken waren, in een commentaar­stuk in

Nature. ‘Nu we weten welke groeifacto­r het geheugen bij muizen kan opfrissen, kunnen we uitzoeken of die dat ook bij mensen doet.’ Zo’n pil zou een grote toekomst kunnen hebben om het geheugen van mensen op leeftijd en mensen met dementie te verbeteren – en wellicht ook dat van studenten en van iedereen die wel eens vergeet waar hij zijn huissleute­ls of telefoon heeft gelegd.

‘Nu we weten welke groeifacto­r het geheugen bij muizen kan opfrissen, kunnen we uitzoeken of die dat ook bij mensen doet’

Boston Children’s Hospital

 ?? © ?? Onderzoeke­rs keerden het geheugenve­rlies bij proefmuize­n om. getty
© Onderzoeke­rs keerden het geheugenve­rlies bij proefmuize­n om. getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium