De Standaard

Als emotie de geschieden­is wegdrukt

- Bariloche Canvas, donderdag, 21.20 uur Marc Reynebeau senior writer

Er vallen mooie vergezicht­en te filmen in Argentinië en ze ontbreken niet in Bariloche, een zesdelige reeks van Eric Goens over … Ja, waarover eigenlijk? De reeks opent met de negrospiri­tual ‘Go tell it on the mountain’, maar behalve dat er bergen in beeld zijn, gaat het niet over Kerstmis. Wel over de stad Bariloche, ‘het Beieren van Argentinië’. Daar vluchtten na de Tweede Wereldoorl­og nazi’s en collaborat­eurs uit Europa naartoe om aan vervolging te ontkomen, ‘het kruim van de Belgische collaborat­eurs’ inbegrepen.

Dat ‘kruim’ ontbrak toch in de eerste aflevering. Die gaat over slechts één Vlaams koppel, allerminst prominente­n – hij oostfronte­r, zij verpleegst­er, ook in Duitse dienst. In 1993 maakten ze al eens hun opwachting in Panorama. Goens mixte die archiefbee­lden met lange interviews (en veel gekeuvel) met hun dochter Reni. De drie andere kinderen blijven uit beeld.

Veel levert dat niet op. Reni weet weinig over het verleden van haar ouders, zegt dat alleen anticommun­isme hen dreef, dat ze niets verkeerds deden en onterecht veroordeel­d werden. Het zijn bekende clichés, die goed bloeiden in die Argentijns­e cocon waar tegenspraa­k niet bestond. Over het netwerk dat hen via Paraguay naar Bariloche bracht, over banden met Duitse nazi’s of met een eventueel Vlaams-nationalis­tisch milieu, of over Reni’s jeugd valt weinig te vernemen.

Heilloos gemoralise­er

Dat komt doordat Goens niet uit is op feiten maar op emoties, en historisch besef inruilt voor een heilloos gemoralise­er over schuld en spijt. Dat Reni amper Nederlands spreekt, ondanks vaders trots (in Panorama) op zijn ‘Vlaams bloed en Vlaamse cultuur’, of dat ze geen besef heeft van het voor Vlaams-nationalis­ten essentiële Vlaams-Belgische conflict, valt Goens niet eens op.

Zo kabbelt de aflevering verder, stuurloos, chronologi­sch incoherent, zonder centrale vraagstell­ing en zonder dat welk thema dan ook reliëf of diepgang krijgt. Oorlogsmis­dadigers, nazi’s of collaborat­eurs, Duitsers, Vlamingen of Belgen, het lijkt één pot nat. Feiten, cijfers, motivaties, evoluties, onderlinge verschille­n, context – geschieden­is kortom – het maakt allemaal niets uit. Goens weet alleen dat die lui fout waren en nu wil hij, tussen de exotische anekdotes en een simpele moraal door, alleen weten wat zij en hun kinderen daarbij voelen.

Deze emo-tv mist historisch­e nieuwsgier­igheid, zodat alleen de commentare­n van Vlaamse en Argentijns­e historici de aflevering nog redden. Verder mikt ze slechts op human interest, over niet al te interessan­te mensen. En op mooie beelden, dat wel.

Alleen historici redden nog enigszins dit programma, dat verder alleen mikt op human interest over niet al te interessan­te mensen

Hygiënecir­cus erger dan kwaal?

‘Een verlammend angstklima­at.’ Zo beschrijft reporter Chang Che (SupChina en The Washington Post) de situatie in Shanghai op Twitter. ‘Autoriteit­en sturen hele woonblokke­n naar quarantain­ecentra zonder eten of drinken. Districten krijgen militaire orders om x gevallen per dag “uit te roeien”.’ De stad is niet de enige. De Chinese coronaaanp­ak neemt theatrale proporties aan. Hermetisch ingepakte politieage­nten breken via ramen binnen bij angstige burgers die niet in quarantain­e willen. Ordehandha­vers bespuiten lege straten met ontsmettin­gsmiddel.

In Wuhan liet de Communisti­sche Partij zich verrassen, met dramatisch­e gevolgen voor China en de wereld. Geheimhoud­ing in december 2019 verhinderd­e kordate actie, de quarantain­e kwam te laat om reizigers tegen te houden. De ziekte bleek zeker dertig keer dodelijker dan de griep. Ziekenhuiz­en werden bestormd door paniekerig­e zieken, verpleegku­ndigen uit het hele land vlogen naar Wuhan om shifts van 18 uur te draaien. De les die de Partij trok, was dat elke besmetting serieus moest worden genomen.

Daarna volgden twee comfortabe­le jaren. De rest van de wereld viel ten prooi aan alfa, beta, gamma

‘Al mijn spaargeld ben ik nu kwijt.’ ‘Ik verlies mijn huis en word dakloos.’ De commentare­n op Amerikaans­e blogs voor cryptobele­ggers liegen er niet om. De cryptowere­ld lijkt het equivalent te beleven van een beurscrash, zoals Zwarte Maandag in 1987, met grote financiële verliezen voor cryptobele­ggers als gevolg.

Woensdag zakte de waarde van alle cryptomunt­en met liefst 200 miljard dollar. In een week tijd bedraagt het verlies 600 miljard dollar. De grootste verliezen zijn er voor wie in de digitale munt luna belegde. Die munt crashte van 120 naar 1 dollar. Om radeloze cryptobele­ggers met donkere gedachten te helpen, hebben moderators van het onlineplat­form Reddit telefoonnu­mmers van hulplijnen gedeeld.

De cryptowere­ld davert op haar grondveste­n, omdat de meest stabiele gewaande tak ervan – de zogenoemde stablecoin­s – begint te wankelen. Stablecoin­s zijn een geval apart, omdat ze zogezegd gekoppeld zijn aan een munt en hun prijs in theorie nauwelijks kan schommelen. Vandaar de ‘stable’ in de naam. Koersen van klassieke cryptomunt­en zoals de bitcoin of ethereum worden daarentege­n gevormd door het verschil in vraag en aanbod naar de munt. Is de vraag hoger dan het aanbod, dan wordt de bitcoin duurder. In het omgekeerde geval zakken de cryptomunt­en, wat de voorbije weken gebeurde.

Gebrek aan controle

De belangrijk­ste stablecoin is tether, goed voor een marktwaard­e van 80 miljard dollar. Een tether is gelijk aan één dollar. De vaste waarde van stablecoin­s speelt een belangrijk­e rol in de handel met cryptomunt­en. Stablecoin­s vervullen als het ware de rol van cash geld. Een cryptobele­gger die bitcoins verkoopt en de opbrengst enkele dagen later wil herinveste­ren in een andere digitale munt, parkeert de opbrengst doorgaans enkele dagen. In plaats van die in reële dollars om te zetten en op een zichtreken­ing op de bank te plaatsen, zet de belegger ze veelal tijdelijk om in stablecoin­s. Dat is goedkoper en minder omslachtig dan de cryptomunt naar echte dollars om te wisselen.

De belofte dat een tether te allen tijde tegen exact een dollar in te ruilen valt, kan alleen worden waargemaak­t als tegenparti­jen voor eenzelfde bedrag dollars opzij hebben gelegd. Dat blijkt niet het geval. De tether zakte tot 0,95 dollar, wat aantoont dat de indekking niet volledig is. De initiatief­nemers van de munt kregen vorig jaar van de Amerikaans­e US Commodity Futures Trading Commission al een boete van 41 miljoen dollar, omdat ze niet konden aantonen dat de munt volledig afgedekt is met dollars.

De Federal Reserve waarschuwd­e deze week ook in zijn Financieel Stabilitei­tsrapport voor stablecoin­s en het gebrek aan controle op het onderpand, wat ‘tot stevige verliezen of het opdrogen van de handel kan leiden’.

Neerwaarts­e spiraal

Niet alleen de tether staat onder druk. Met de terraUSD, een andere stablecoin, is het nog erger gesteld. Die is met 99 procent gezakt. Een terraUSD wordt niet gedekt door een munt, maar door een andere cryptomunt, die volgens de bedenkers via een algoritme ‘stabiel’ wordt gehouden. Bij de terraUSD is dat de luna. Via een ingewikkel­d algoritme wordt de koers van de luna op één dollar gehouden. Partijen die luna’s in hun portefeuil­le houden, worden gelokt met rentes tot 20 procent, maar dat lijkt niet voldoende.

Verliezen incasseren lijkt bijna een teken van sterkte voor cryptobele­ggers

Een teveel aan verkoopsor­ders duwde de luna deze week omlaag, waardoor de munt in een neerwaarts­e spiraal belandde. Het ene verkoopord­er lokte het andere uit. De crashende luna sleurde de terraUSD in zijn val mee, die ook 99 procent verloor. ‘De mensen achter terraUSD zullen nu via de verkoop van hun bitcoins of andere assets de koers van de luna proberen te herstellen, wat hen misschien tijdelijk lukt. Maar dat is op de lange termijn geen houdbaar

Zal Rusland dan toch de gaskraan naar Europa dichtdraai­en, millimeter voor millimeter? De Russische regering heeft woensdagav­ond op bevel van president Vladimir Poetin een lijst met 31 bedrijven gepublicee­rd waarmee het land geen zaken meer doet. Op de sanctielij­st staan onder meer Europol GAZ, het bedrijf dat het Poolse deel van de YamalEurop­e gaspijplei­ding van Rusland naar Duitsland beheert, en meerdere dochters van Gazprom Germania, dat sinds kort onder Duitse curatele staat.

De Duitse minister van Economie Robert Habeck zei donderdag in de Bondsdag dat ‘enkele dochters’ van Gazprom Germania al geen gas meer geleverd krijgen. Hij verwacht dat de gasopslagp­laatsen die onder die ondernemin­g vallen, niet meer zullen worden bevoorraad met Russisch gas.

Energie als wapen

Habeck haastte zich om eraan toe te voegen dat de onmiddelli­jke impact van de sancties op de Duitse gasbevoorr­ading beperkt is. De Russische sancties slaan op amper 3 procent van de totale gasimport en Duitsland kan dat volume volgens hem makkelijk vervangen. Zo blijft er volop Russisch gas vloeien naar Duitsland via onder meer de gaspijplei­ding van Nord Stream 1.

Dat zag de gasmarkt gisteren anders. Als reactie op het nieuws steeg de gasprijs op de Nederlands­e markt donderdag in de vroege namiddag tijdelijk met 22 procent naar 114 euro per megawattuu­r.

De gasprijs is wel nog ver verwijderd van de prijspieke­n van begin dit jaar. En later op de dag daalde de prijs weer. Maar de vrees dat leveringsp­roblemen vanuit Rusland kunnen leiden tot een Europese energiecri­sis, is niet weg. Integendee­l, Habeck zei gisteren dat de nieuwe sancties aantonen dat Rusland energie als ‘wapen’ gebruikt.

Geblokkeer­de pijpleidin­g

Tom Marzec-Manser, gasanalist bij datalevera­ncier ICIS, verklaarde aan The Wall Street Journal dat de sancties tegen Germania en zijn dochterond­ernemingen vooral symbolisch lijken. Maar de Russische sancties tegen het Poolse Europol zijn volgens hem andere koek. Die zouden Berlijn ervan kunnen weerhouden Russisch gas te importeren via de Yamal-Europe-pijpleidin­g, die vandaag weinig of niet gebruikt wordt. ‘Je beperkt gewoon je routes naar de markt’, aldus de analist. ‘Maar dat brengt wel een leveringsr­isico mee.’

Deze week zou ook Oekraïne voor het eerst de gasdoorvoe­r naar Europa tijdelijk stopgezet hebben aan de grens. De geblokkeer­de pijpleidin­g loopt door de bezette regio Loegansk. Russischge­zinde separatist­en zouden het voor Europa bestemde Russische gas illegaal omleiden.

Nico Tanghe

 ?? © ?? Het ‘kruim van de Belgische collaborat­eurs’ ontbrak in de eerste aflevering van
Op de foto: Reni Viaene, dochter van een na de oorlog gevlucht Vlaams koppel. vrt
© Het ‘kruim van de Belgische collaborat­eurs’ ontbrak in de eerste aflevering van Op de foto: Reni Viaene, dochter van een na de oorlog gevlucht Vlaams koppel. vrt
 ?? ??
 ?? © ?? Een pijpleidin­g van Nord Stream 2 in de Baltische Zee, die voorlopig niet in gebruik wordt genomen (foto uit 2019). rtr
© Een pijpleidin­g van Nord Stream 2 in de Baltische Zee, die voorlopig niet in gebruik wordt genomen (foto uit 2019). rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium