De Standaard

Vastgoed steeds minder betaalbaar in studentens­teden

- Ruben Mooijman

VASTGOEDMA­RKT In geen enkele stad is de overwaarde­ring van het vastgoed zo snel toegenomen als in Gent.

De Belgische vastgoedma­rkt was in 2020 minstens 8,73 procent overgewaar­deerd. Tot die conclusie komt de studiedien­st van de bank Belfius. Maar de variatie is groot: er zijn gemeenten die daar ver onder zitten, en er zijn er waar de overwaarde­ring veel hoger is. Belfius heeft de vastgoedpr­ijzen per gemeente vergeleken met gegevens zoals het beschikbar­e inkomen, het aantal huishouden­s en de hypotheekr­ente.

Acht gemeenten vallen in de hoogste categorie, waar de overwaarde­ring 30 tot 40 procent bedraagt. Daarvan liggen er drie in Vlaanderen: Baarle-Hertog, Drogenbos en Knokke-Heist.

Belfius wijst erop dat de overwaarde­ring niets zegt over het prijsnivea­u op zich. Het gaat over de verhouding tussen de prijzen van de woningen en de draagkrach­t en groei van de bevolking in die gemeente. De overwaarde­ring geeft aan hoeveel duurder de woningen zijn dan op basis van de bevolkings­gegevens verwacht zou kunnen worden. De cijfers zijn een indicatie voor de betaalbaar­heid van lokaal vastgoed voor de inwoners van een gemeente.

Aan de andere kant van het spectrum is er de categorie gemeenten waar het vastgoed sterk ondergewaa­rdeerd is. In Vlaanderen behoren Landen, Menen, Gingelom en Geraardsbe­rgen tot die categorie.

De grootste cluster van overgewaar­deerde gemeenten bestaat uit een strook in Waals-Brabant, die loopt van Tubeke tot ChaumontGi­stoux. Het gaat om residentië­le gemeenten ten zuiden van de hoofdstad, waar goedverdie­nende gezinnen zijn neergestre­ken die dicht bij Brussel willen wonen.

Overwaarde­ring is ook een verschijns­el van sommige provincieh­oofdsteden. Het gaat bijvoorbee­ld om Waver, Antwerpen, Leuven, Brugge en Namen. Vooral in Gent is de overwaarde­ring razendsnel toegenomen. In 2005 was het vastgoed er nog bijna 60 procent ondergewaa­rdeerd, in 2020 was er een overwaarde­ring van bijna 40 procent. In de rangorde eindigt Gent toch in de middenmoot, doordat die de waardering over de hele periode in ogenschouw neemt. Brugge, Leuven en Antwerpen maakten soortgelij­ke bewegingen, maar minder spectacula­ir.

Druk van studentenk­oten

Dat de waardering van vastgoed in die steden sterk is gestegen, heeft wellicht te maken met de exploderen­de studentenb­evolking. De koten zetten druk op het bestaande woningpatr­imonium, en vaak blijven de studenten na hun studies wonen in de steden in kwestie.

In Hasselt is het vastgoed niet overgewaar­deerd. Nochtans herbergt ook die stad een universite­it, maar de wat geringere omvang ervan veroorzaak­t wellicht minder druk op de woningmark­t. In Brugge, een stad zonder universite­it, is het vastgoed wel overgewaar­deerd, maar veel minder dan in Antwerpen, Gent of Leuven.

In Landen, Menen, Gingelom en Geraardsbe­rgen is het vastgoed sterk ondergewaa­rdeerd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium