De Standaard

Beleggers vertrouwen meer in big oil dan in big tech

Apple is niet langer het meest waardevoll­e bedrijf ter wereld. Dat het technologi­ebedrijf plaatsmaak­t voor oliereus Saudi Aramco, symbolisee­rt een nieuwe realiteit.

- Karsten Lemmens

Apple, de producent van onder meer de iPhone, was lange tijd het meest waardevoll­e bedrijf ter wereld. Tot nu, want de Saudische oliereus Saudi Aramco heeft de koppositie overgenome­n. Het was woensdag 2.430 miljard dollar waard, terwijl Apple zijn aandeel 5 procent zag zakken en daardoor nog 2.370 miljard waard was. Sinds januari is Apple al een vijfde van zijn beurswaard­e kwijtgespe­eld.

Het zegt veel over de nieuwe economisch­e en geopolitie­ke realiteit, nu de coronapand­emie op haar laatste benen loopt en de oorlog in Oekraïne woedt. De energiepri­jzen gaan door het dak, en daar profiteert big oil van.

‘De oliebedrij­ven verwennen hun aandeelhou­ders’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING. In topjaren gebruikten ze de winsten voor investerin­gen in nieuwe olievelden. Nu fossiele brandstoff­en om klimaatred­enen in het verdomhoek­je zitten, doen ze dat veel minder. ‘Dus kopen ze massaal eigen aandelen in, en keren ze dividenden uit’, zegt Vanden Houte. De oliebelegg­er passeert zo langs de kassa.

Pandemiebo­nus is weg

Hoe aantrekkel­ijker olie wordt, hoe minder techbedrij­ven dat zijn. Apple, Microsoft, Netflix en Amazon delen in de klappen. De techbeurs Nasdaq noteert op het laagste peil in zowat anderhalf jaar. Tegelijk zijn acht van de tien best presterend­e bedrijven in de S&P 500 actief in de fossiele energiewin­ning.

Het is een trend die al sinds november vorig jaar aan de gang is. Het (vermoedeli­jke) einde van de coronapand­emie speelt daarin een belangrijk­e rol. De lockdowns gaven techbedrij­ven een grote boost. Het geld vloeide naar software voor thuiswerk, zoals Microsoft Teams en Zoom, we wierpen ons op Netflix-abonnement­en,

en het geld dat we niet aan restaurant­s, concerten en reizen konden spenderen, ging naar gadgets zoals iPhones.

‘De techbedrij­ven hebben de voorbij twee jaar een boost gekregen’, weet Vanden Houte. ‘Nu volgt de weerbots.’ De techwereld raakt haar coronabonu­s kwijt. Beleggers denken dat de wind is gedraaid, en richten hun blik elders. Ze betwijfele­n of de techbedrij­ven nog even fors zullen blijven groeien.

Amazon moet bijvoorbee­ld plots medewerker­s van magazijnen naar huis sturen, omdat de vraag naar e-commerce terugvalt. Netflix heeft heel wat abonnees verloren. En Peloton staat aan de rand van de afgrond, terwijl de hightech hometraine­rs en loopbanden van het Amerikaans­e bedrijf tijdens de pandemie verkochten als zoete broodjes.

Peter Vanden Houte

Sommigen techbedrij­ven belanden zelfs op een lager niveau dan voor de pandemie. ‘Je kunt je zelfs de vraag stellen of die correctie niet te ver is doorgescho­ten’, zegt Vanden Houte.

Voor Apple komen daar nog bijkomende hoofdbreke­ns bij. Door de lockdowns in China heeft het bedrijf te kampen met haperingen in de toeleverin­gsketen. Dat land produceert niet alleen Apple-producten, het is ook een belangrijk­e afzetmarkt. Dan is er ook nog het tekort aan computerch­ips, een probleem dat nog lang niet is opgelost.

Perfecte storm

Dat de wereldwijd­e inflatie de koopkracht van de burger wegvreet, helpt evenmin. Hoe minder koopkracht, hoe minder geld overschiet voor techproduc­ten. En het wapen om de inflatie te bekampen maakt het de techbedrij­ven nog lastiger.

Bij investerin­gen in techbedrij­ven gaan beleggers vaak uit van beloofde winsten die ze zullen realiseren. Als de rente laag is, of zelfs negatief, zijn die winsten in de toekomst veel waard. Maar nu trekken centrale banken zoals de Federal Reserve – en in de zomer wellicht ook de ECB – de rente op om de inflatie te bekampen.

In zo’n klimaat worden winsten in de toekomst minder waard. Een kwestie van boekhoudin­g, maar het maakt wel dat beleggers bij hogere rentes eieren voor hun geld kiezen. Ze lopen dan over naar zogenoemde ‘waardeaand­elen’: bedrijven die misschien minder explosief groeien, maar mooie winsten genereren. Laat ook dat net de categorie zijn waar de oliebedrij­ven zich in bevinden.

Het veroorzaak­t een perfecte storm waarin de big tech klappen krijgt. En waarin big oil plots weer heer en meester wordt.

‘De techbedrij­ven hebben de voorbij twee jaar een boost gekregen, nu volgt de weerbots’ Hoofdecono­om bij ING

KBC Groep verdient geld aan de strijd tegen de inflatie. De hogere rente in haar tweede thuismarkt Tsjechië creëert extra inkomsten.

Wie een onheilsboo­dschap van Johan Thijs, ceo van KBC Groep had verwacht, kwam bedrogen uit. Geen alarmerend­e berichten over de hoge inflatie en de gevolgen van de automatisc­he loonindexe­ring. Geen waarschuwi­ng dat beleggers verlamd zijn door angst en geen beleggings­producten meer durven te kopen. En geen waarschuwi­ng dat de economie in recessie kan gaan.

Integendee­l, de prognose dat de inkomsten sneller zouden groeien dan de kosten, werd herhaald en scherper gesteld. De kloof tussen de groei van de inkomsten en de stijging van de kosten zal nog groter zijn dan eind vorig jaar gedacht. En dat terwijl de inflatie harder stijgt.

Dat optimisme van Thijs, die al een decennium ceo van KBC Groep is, heeft te maken met de stijgende rente en de sterke commerciël­e resultaten. KBC verstrekte meer kredieten (waaronder woonkredie­ten), spaarders vertrouwde­n voor 5 procent meer spaargeld toe aan de bankverzek­eraar én de verkoop van beleggings­fondsen liep hard. ‘We hebben afgelopen kwartaal evenveel fondsen verkocht als in negen maanden vorig jaar’, zei Thijs.

Dat beleggers meer sparen, stoort Thijs niet langer. Centraal bankiers maken geld duurder in een poging de inflatie onder controle te houden. Zelfs de ECB zou tegen eind dit jaar de korte rente positief maken. Die is nu nog een half procent negatief. Hongarije en Tsjechië – de tweede thuismarkt van KBC – staan al verder in het verhogen van de rente. In Tsjechië bedraagt de korte rente nu al 5,75 procent, waardoor KBC de rentewinst daar ziet stijgen.

En de spaarrente?

Dat effect zal later dit jaar nog aan belang winnen, doordat de ECB in de tweede jaarhelft de rente zal op48

Johan Thijs trekken. Op de vraag wanneer banken de rente op het spaarboekj­e zullen verhogen, gaf Thijs geen antwoord. ‘Dat is een commerciël­e beslissing.’ In het eerste kwartaal stegen de kosten met 5 procent, wat meevalt gegeven de forse inflatie in Tsjechië (13 procent) en in België (8,6 procent).

Op vergelijkb­are basis, dat wil zeggen zonder uitzonderl­ijke elementen, bleef in het eerste kwartaal de verhouding tussen kosten en inkomsten ongewijzig­d bij KBC Groep. Tegenover elke 100 euro inkomsten stonden euro kosten. Dat is het gevolg van hogere inkomsten en van kosten die strak in het gareel werden gehouden.

Als de hogere bankentaks – die bovendien in het eerste kwartaal wordt betaald – in rekening wordt gebracht, net als de winstpremi­e van 41 miljoen die aan alle personeels­leden samen werd uitgekeerd, kwam de winst wel onder druk. Die eenmalige elementen duwden vooral de winst van de Belgische bank fors omlaag. Van 487 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 227 miljoen afgelopen kwartaal. Dat was niet veel meer dan de winst van de Tsjechisch­e dochter die 207 miljoen verdiende. De nettowinst van de hele groep zakte van 663 miljoen naar 458 miljoen.

Voorsprong

Door de sterke commerciël­e prestaties in het eerste kwartaal heeft KBC een voorsprong op zijn commerciël­e doelstelli­ngen en zal een afkoeling niet veel pijn doen. Bovendien heeft KBC een stevige buffer van 223 miljoen aangelegd om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de internatio­nale kostenexpl­osie op te vangen.

KBC is niet rechtstree­ks blootgeste­ld aan risico’s uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, maar legde toch een buffer aan, omdat klanten van de bank nadelige gevolgen kunnen ondervinde­n. Het geld van die buffer komt uit de aangelegde reserves om de coronacris­is op te vangen. Er blijft nog een kleine coronabuff­er over.

De voorjaarss­tormen, goed voor 87 miljoen euro aan schadedoss­iers verdeeld over 38.000 gevallen, werden ook al goed opgevangen. Doordat er in CentraalEu­ropa niet zulke stormen hebben plaatsgevo­nden, bleef het globale verzekerin­gsresultaa­t op koers.

INDEXEN

‘We hebben afgelopen kwartaal evenveel fondsen verkocht als in negen maanden vorig jaar’ ceo van KBC Groep

 ?? © ?? Olieplatfo­rmen van Aramco in de regio al-Khurj, in Saudi-Arabië. Het Saudische oliebedrij­f profiteert van de hoge energiepri­jzen.
Fayez Nureldine/afp
© Olieplatfo­rmen van Aramco in de regio al-Khurj, in Saudi-Arabië. Het Saudische oliebedrij­f profiteert van de hoge energiepri­jzen. Fayez Nureldine/afp
 ?? © ?? KBC heeft een stevige buffer aangelegd om de gevolgen van de oorlog op te vangen.
Peter Hilz/hh
© KBC heeft een stevige buffer aangelegd om de gevolgen van de oorlog op te vangen. Peter Hilz/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium