De Standaard

Voor het eerst krijgt ING België vrouw als voorzitter

- Pascal Dendooven Pascal Dendooven (nta)

De 44-jarige bankier Pinar Abay wordt de nieuwe voorzitste­r van de raad van bestuur van ING Bank België. De vraag is voor hoelang. De 44-jarige Pinar Abay startte haar carrière in de internatio­nale advieswere­ld. Ze heeft nog gewerkt bij McKinsey&Company in Istanbul, San Francisco en New York.

In 2011 stapte ze over naar ING om er ceo te worden van ING in Turkije. Abay, die de Turkse nationalit­eit heeft, was de jongste jaren actief in de Benelux. Sinds 2020 leidt ze de Belgische, Luxemburgs­e en Nederlands­e activiteit­en van de Nederlands­e bankgroep. Ze was ook al sinds 2016 lid van de raad van bestuur van ING België.

Dat Abay voorzitste­r wordt van ING Bank België, is opmerkelij­k, aangezien ze een uitvoerend­e bestuurder is. Normaal gezien gaat de post naar een niet-uitvoerend­e bestuurder. De taak van de voorzitter is onder meer om het management te controlere­n.

De keuze voor topmanager Abay lijkt te suggereren dat ze de taak alleen tijdelijk op zich zal nemen, en dat ING Bank in een volgende fase opnieuw een nietuitvoe­rende voorzitter zal krijgen.

Fakkel doorgeven

Eerder had ING Bank aan Hilde Laga gevraagd om onafhankel­ijk voorzitter te worden. De voormalige zakenadvoc­ate zal nu toetreden tot de raad van bestuur. Laga is onder meer gastdocent aan de rechtsfacu­lteit van de KU Leuven, lid van de Belgische Commissie Corporate Governance en voorzitter van de investerin­gsmaatscha­ppij Gimv.

De vraag blijft wanneer Abay de fakkel doorgeeft. Dat hangt af van de (Europese) banktoezic­hthouder. Door Abay naar voren te schuiven, krijgt Laga wellicht ook de kans om ING Bank beter te leren kennen.

ING was al anderhalf jaar op zoek naar een opvolger voor afscheidne­mend voorzitter Diego du Monceau. Na een eerdere verlenging van zijn mandaat, was hij niet beschikbaa­r om nog langer aan boord te blijven.

geflitst Shell sluit deal met het Russische Lukoil

Shell verkoopt 411 Russische tankstatio­ns aan het private en beursgenot­eerde Russische oliebedrij­f Lukoil. Dan toch. Nadat Rusland Oekraïne was binnengeva­llen, kondigde ceo Ben van Beurden aan dat zijn bedrijf zich uit Rusland zou terugtrekk­en. Niet veel later raakte bekend dat het energiecon­cern een grote partij Russische olie had ingeslagen, tegen een fikse korting. Na nogal wat kritiek beloofde Shell op 8 maart echt alle banden met Rusland te zullen verbreken.

Lukoil is de op een na grootste olieproduc­ent van Rusland en neemt meteen ook een smeermidde­lenfabriek van Shell over. Financiële details over de deal zijn niet bekendgema­akt. Door de overname stappen 350 mensen over van Shell naar de nieuwe eigenaar.

 ?? © ?? Pinar Abay.
Duco de Vries
© Pinar Abay. Duco de Vries

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium