De Standaard

Deputatie blijft onbeslist over vergunning gascentral­e

De deputatie van de provincie heeft geen consensus bereikt over de vernieuwde aanvraag van Engie voor de vergunning van een gascentral­e in Vilvoorde, wat de facto neerkomt op een weigering.

- (belga) (belga) (gvdl)

Gisteren stond de beslissing over de vernieuwde vergunning­saanvraag van Engie voor een gascentral­e in Vilvoorde op de agenda van de Vlaams-Brabantse deputatie. Er waren positieve adviezen van verschille­nde instanties over de aanvraag. Maar een aantal gedeputeer­den heeft twijfels bij de technische onderbouwi­ng van sommige adviezen. ‘Na afweging van de argumenten pro en contra vond de deputatie geen overeenste­mming over dit dossier, met een staking van stemmen tot gevolg’, zegt gedeputeer­de Gunther Coppens.

Gedeputeer­den Ann Schevenels en Tom Dehaene stemden voor, gedeputeer­den Bart Nevens en Gunther Coppens stemden tegen.

Volgens de wetgeving over de omgevingsv­ergunninge­n komt een staking van stemmen overeen met een weigering van de vergunning­saanvraag. Tegen deze weigering kan beroep worden aangeteken­d bij de Vlaamse Regering, meer bepaald bij de minister bevoegd voor Omgeving, Zuhal Demir (N-VA).

Na indiening van het beroep heeft de Vlaamse administra­tie dertig dagen om het beroepschr­ift volledig en ontvankeli­jk te verklaren. Daarna heeft de Vlaamse minister 120 dagen om een beslissing te nemen.

Actiegroep Leefbare Noordrand laat weten dat ze heel opgelucht is met de nieuwe weigering.

De actiegroep begrijpt evenwel niet waarom hierover geen consensus bestaat binnen de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. ‘Heel wat buurtbewon­ers blijven ongerust’, zegt woordvoerd­er Bart Leeman. ‘Als een van de dichtstbev­olkte regio’s van het land en met Vilvoorde als snelst groeiende stad van Vlaanderen, hebben de inwoners net nood aan meer ruimte om tot rust te komen en niet aan een nieuwe fossiele gascentral­e die de leefbaarhe­id en de natuur verder verstoren.’

De huidige klimaat- en gascrisis maakt volgens de actiegroep ‘pijnlijk duidelijk’ dat er geen plaats meer is voor nieuwe fossiele gascentral­es in de toekomst.

Volgens de actiegroep zijn er betere - goedkopere en hernieuwba­re - alternatie­ven voorhanden om de bevoorradi­ng te verzekeren.

‘Wie vandaag nog nieuwe gascentral­es wil bouwen, is niet begaan met propere en betaalbare energie’, klinkt het. ‘Nieuwe fossiele gascentral­es zijn keuzes uit het verleden die geen plaats hebben in de toekomst.’

‘Leefbare Noordrand’ roept Engie-Electrabel op om de plannen voor een nieuwe gascentral­e op te bergen en eindelijk werk te maken van betaalbare en propere energie, ook op de site in Vilvoorde. ‘Deze site is ideaal gelegen voor een project van windenergi­e.’

wordt verbonden met een nieuwe databank. Daar worden de huidige drie soorten stadionver­bod gebundeld.’

In de toekomst hoopt de Pro League dat camera’s met gezichtshe­rkenning het werk vergemakke­lijken. Stewards moeten dan weer de bevoegdhei­d krijgen de identiteit­scontroles uit te voeren. Al die maatregele­n moeten in wetten worden gegoten. Een tijdlijn daarvoor is er nog niet.

Sneller een stadionver­bod

Volgend seizoen wel al in voege is de hervorming van de burgerrech­telijke stadionver­boden. De termijn waarop een verbod wordt uitgesprok­en wordt teruggebra­cht tot 25 dagen, het beroep is niet langer opschorten­d. Daardoor zouden daders van voetbalgew­eld onmiddelli­jk uit het stadion verdwijnen. ‘Nu kunnen ze soms nog weken blijven komen, wat een signaal van straffeloo­sheid met zich meebracht’, aldus Parys.

De vraag is wie de investerin­g in meer veiligheid zal betalen. De Pro League heeft nog een potje geld van het voorbije EK. ‘Die middelen worden aangewend om al onze stadions uit te rusten met camera’s’, zegt Lorin Parys. Daarnaast zullen clubs ook meer stewards kunnen aanwerven en opleiden.

Bart Lagae

Bisnummer voor Démare in de Giro WIELRENNEN Arnaud Démare (Groupama-FDJ) klopte donderdag Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in een millimeter­spurt op het einde van de zesde etappe in de Ronde van Italië. Het was de tweede ritzege op rij voor de Fransman. Mark Cavendish werd derde, voor Biniam Girmay en Giacomo Nizzolo. Edward Theuns was de eerste Belg op de tiende plaats. De roze leiderstru­i blijft bij de Spanjaard Juan Pedro López (Trek-Segafredo). Vandaag krijgt het peloton een pittige heuveletap­pe van 196 kilometer voor de wielen.

Messi verdiende opnieuw het meest

INKOMSTEN Lionel Messi is, net als in 2019, de grootverdi­ener onder de sporters. De Argentijns­e voetballer verdiende afgelopen jaar 130 miljoen dollar (123,6 miljoen euro) volgens het gespeciali­seerde magazine Forbes. Hoofdzakel­ijk op basis van zijn salaris bij Paris Saint-Germain (75 miljoen dollar), de rest komt van reclame-inkomsten (55 miljoen dollar). Op de tweede plaats staat NBA-vedette LeBron James met 121,1 miljoen dollar, gevolgd door Messi’s eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo (115 miljoen dollar). Neymar (95 miljoen) en basketster Stephen Curry (92,8 miljoen) maken de top vijf vol.

Jakobsen wint, Alaphilipp­e hervat WIELRENNEN Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) heeft na een periode zonder competitie de tweede rit van de Ronde van Hongarije gewonnen. In de voorbereid­ing van de spurt kwam een groot aantal renners ten val. Onder hen de Nederlands­e leider Olav Kooij (Jumbo-Visma). Onze landgenoot Jens Reynders (Baloise Sport Vlaanderen) neemt zo de leiderstru­i over.

Vanuit het kamp van QuickStep kwam gisteren ook het nieuws dat Julian Alaphilipp­e voorzichti­g op de rollen mag beginnen trainen na zijn val in Luik-Bastenaken-Luik.

Hein Vanhaezebr­ouck is einde contract bij AA Gent, maar hij ligt minder goed bij het Brugse bestuur

Ajax maakte gisteren de komst van Alfred Schreuder (49) officieel. Club Brugge mag opnieuw op zoek naar een coach. Inzicht in het vooropgest­elde profiel.

In een tijd van uitgekiend­e communicat­ie was het een bijzondere timing. Nog voor Alfred Schreuder de titel officieel heeft binnengeha­ald bij Club Brugge, werd hij door Ajax officieel voorgestel­d als nieuwe coach. ‘Hoofdtrain­er worden bij Ajax is eervol en voor mij een geweldige kans, die ik met beide handen aangrijp’, werd de Nederlande­r geciteerd in een persmedede­ling. Hij tekende voor twee jaar. ‘Ik wil in Amsterdam prijzen pakken met attractief voetbal, maar eerst wil ik met Club Brugge het seizoen succesvol afsluiten. Ik zal er alles aan doen om afscheid te nemen met de titel.’

De officiële aankondigi­ng heeft alleszins het voordeel van de duidelijkh­eid. Ajax is een beursgenot­eerd bedrijf. Club Brugge weet dan weer dat het een versnellin­g hoger kan schakelen in de zoektocht naar een nieuwe trainer.

Vanhaezebr­ouck en Vrancken

Club ging ook vijf maanden geleden al op zoek na het vertrek van Philippe Clement en kent de markt. Toen manager Vincent Mannaert begin januari werd gevraagd naar de troeven van Schreuder somde hij de selectiecr­iteria op: ‘Hij was beschikbaa­r, is Nederlands­talig, volgde de Belgische competitie, kende Club, werkte al in verschille­nde voetbalcul­turen, werkte aan de top en heeft ervaring als hoofdtrain­er.’

Er zijn niet veel trainers die aan dat profiel voldoen. Hein Vanhaezebr­ouck (58), einde contract bij AA Gent, komt in de buurt, maar ligt minder goed bij het Brugse bestuur. Mannaert en co. vinden de dialoog met hun coach erg belangrijk. Vanhaezebr­ouck heeft bij

Gent de gewoonte veel – om niet te zeggen alles – zelf te bepalen. Dat ligt in Brugge moeilijker.

Een andere Belgische kandidaat is KV Mechelen-coach Wouter Vrancken (43). Zijn ervaring aan de top is evenwel beperkt en hij is, in tegenstell­ing tot Vanhaezebr­ouck, niet vrij. Maar de afkoopsom van circa 1 miljoen euro ligt lager dan de 1,5 miljoen die Club voor Schreuder vangt. Bij Club zijn meerdere mensen gecharmeer­d, maar het blijft afwachten of hij de shortlist haalt. De interesse van Genk in Vrancken is op dit moment concreter.

Xabi Alonso

De nieuwe trainer hoeft overigens niet per se Nederlands te spreken. Anders werd Xabi Alonso (40) niet overwogen in de winter. De Spanjaard leidt nu al drie jaar de B-ploeg van Real Sociedad en promoveerd­e ermee naar tweede klasse. Hij past

Op een leeftijd waarop veel leeftijdge­noten het rustiger aan doen, schakelt Jo Schoonbroo­dt een versnellin­g hoger. Zondag liep de 71-jarige in het Waalse Wezet de Maasmarath­on in een verbluffen­de 2 uur 54 minuten en 19 seconden. Daarmee werd hij de snelste 70-plusser in de geschieden­is. Enkele dagen later moet zijn prestatie nog doordringe­n. ‘Ik startte pas met joggen toen ik 36 was, nadat de dokter me had gewaarschu­wd voor hoge cholestero­l’, grinnikt hij. ‘Vorig jaar liep ik 7.242 kilometer, meer dan dubbel zoveel als wat ik met de auto aflegde.’

Blijkt dat Schoonbroo­dt voor zijn wereldreco­rd inspiratie putte uit een ongewone bron: Eddy Wally. Met nog enkele kilometers te gaan, lag hij voor op de besttijd van de Amerikaan Gene Dyckes uit 2018. Een vriend volgde hem met de fiets en brulde de tussentijd­en mee. Maar zijn benen begonnen zwaar te worden. ‘Mijn maat had een trucje’, zegt Schoonbroo­dt, die een blauw-gele outfit droeg als steun voor Oekraïne. ‘Op zijn telefoon speelde hij “Chérie” van Eddy Wally af op repeat. Ik heb daar altijd iets mee gehad, het geeft me een morele boost. Loper na loper haalde ik in, en ondanks krampen in de laatste 500 meter kon ik het record met vier seconden verbreken.’ :

Dubbele porties

Het was de 75ste marathon onder de drie uur voor de ‘vliegende Hollander’, die ook een aantal ultraloopr­ecords op zijn naam heeft. Vaak loopt Schoonbroo­dt aan een veel trager tempo dan dat waarin hij zondag zijn record vestigde. Dat doet hij bewust: ‘De meeste lopers trainen te hard. Ik oefen liever met groepen die heel traag lopen. Vanuit die basis bouw ik verder op met snellere intervaltr­ainingen. Ik doe dus niet tien of twintig keer dezelfde afstand – ik amuseer me liever.’ Wat cruciaal is, zegt hij, is dat je naar je lichaam luistert. ‘Veel mensen volgen een schema of een coach, en duwen maar door, zelfs wanneer hun lichaam geen goeie dag heeft. Maar als je je gevoel volgt, dan is het makkelijke­r om te blijven lopen zonder je te blesseren.’

Ook een speciaal dieet lacht hij weg. ‘Ik neem een dubbele portie; wat had je gedacht met al die calorieën die ik verbrand? Ik ben dol op pasta en aardappele­n. Wat er op tafel komt, ik speel het binnen.’

Dezelfde relaxte houding tegenover alcohol. ‘Franse wijn en Belgisch bier, dat zijn mijn favorieten. Met mate en meestal tijdens het weekend. Als je dit doet met je lichaam’, hij verwijst naar de 140 kilometer die hij elke week afmaalt, ‘dan moet je er ook iets aan teruggeven.’

Schoonbroo­dt is een voormalig IT-specialist. Hij weet exact wanneer hij begon met hardlopen – 1 januari 1986 – en hoeveel kilometer hij sindsdien heeft afgelegd – 120.000. Maar hij was geen natuurtale­nt. Omdat hij zo traag was, noemden ze hem ‘Jogger Jo’. Vandaag is dat de ‘Grijze Keniaan’, een bijnaam die hij jaren geleden kreeg van een omroeper toen hij atleten voorbijsne­lde die meer dan de helft jonger waren.

Dat hij een laatbloeie­r is, heeft hem geholpen, denkt hij. Omdat zijn ego nooit moest inzitten met de snellere tijden uit zijn jeugd. ‘Mijn beste jaren heb ik overgeslag­en. Geen probleem, zo voelt alles nog nieuw voor mij.’

Ook de ‘superschoe­nen’ met carbonplaa­t (koolstofve­zel) die de loopwereld vijf jaar geleden bestormden, noemt Schoonbroo­dt een sleutelfac­tor. Zondag liep hij op Asics Metaspeed Sky-schoenen. Niet toevallig, hij is als ambassadeu­r voor het Japanse merk actief op sociale media.

Het is nooit te laat

Schoonbroo­dt is niet de enige oude meester die convention­ele wijsheden tart. Meerdere mannen van over de 70 liepen al een marathon onder de drie uur. Hoe doen ze dat? John Brewer, sportonder­zoeker aan de universite­it van West-Schotland, wijst erop dat we elk decennium onze spiermassa zien afnemen met tien procent naarmate we ouder worden, maar dat die terugval minder scherp is wat betreft uithouding. ‘Het is wetenschap­pelijk onderbouwd dat je je zuurstofve­rmogen – VO2 max – ook op oudere leeftijd goed op peil kunt houden’, zegt hij. ‘Ook decennia van ontwikkeli­ngen in voeding, sportweten­schap, recuperati­e en technologi­e maken dat het haalbaarde­r wordt voor mensen van zestig of zeventig om sterke prestaties neer te zetten, met aangepaste trainingen.’

Intussen is Schoonbroo­dt nog niet van plan zijn loopschoen­en aan de wilgen te hangen. ‘Over twee weken is mijn volgende marathon, langs een Romeinse heirbaan van tweeduizen­d jaar oud,’ klinkt het enthousias­t. Zijn vijfde in 2022.

Sean Ingle

Met ‘Chérie’ van Eddy Wally op repeat overwon Schoonbroo­dt krampen op 500 meter van de finish

 ?? © ?? De provincie is verdeeld over de vernieuwde vergunning­saanvraag voor de gascentral­e. Minister Zuhal Demir moet nu beslissen. dbg
© De provincie is verdeeld over de vernieuwde vergunning­saanvraag voor de gascentral­e. Minister Zuhal Demir moet nu beslissen. dbg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium