De Standaard

De jacht op Union is open

- Jürgen Geril

Na een matige match klopte paars-wit een zwak Antwerp met 2-1. De derde plaats is al zeker en die geeft toegang tot de voorrondes van de Conference League. Stiekem hopen Kompany en co. op meer: Union inhalen en tweede worden.

Als het Anderlecht-bestuur straks het rapport opmaakt van Vincent Kompany, hoe zal het dan oordelen? Vooraf droomden sommige bestuurder­s misschien dat paarswit dit seizoen al zou meestrijde­n voor de titel, maar dat bleek te hoog gegrepen. RSCA heeft wel al minstens de bronzen medaille op zak en doet daarmee beter dan de vierde plaats van vorig seizoen. Het staat tenminste op het podium. Dat is nog niet helemaal om mee uit te pakken, maar de club moet zich ook niet schamen. Er was ook nog de – weliswaar verloren – bekerfinal­e.

Topoverleg

Vorig seizoen won paars-wit geen enkele match in de Champions’ play-offs. Nu nam het toch al twee keer de maat van Antwerp. Al was dat ook niet zo buitengewo­on. The Great Old is echt als een pudding in elkaar gezakt. Na de 0-4 nederlaag op de Bosuil voerde coach Brian Priske maar liefst 5 wissels door. Grote namen als Frey, Benson, Haroun, Dessoleil en Bataille bleven op de bank, maar dat zette amper zoden aan de dijk. Anderlecht kon de bal rondtikken zonder dat er een Antwerpena­ar zijn voet tegen het leer zette. Aan de rust was te zien hoe Brian Priske in de spelerstun­nel topoverleg hield met Nainggolan, De Laet en Seck. Een zelfzekere indruk gaf dat niet. Wat zouden Paul Gheysens en Marc Overmars hiervan denken? Nog wat harder speuren naar een nieuwe coach?

Het kalf was toen al verdronken voor Antwerp. De Laet en Almeida hadden elk een ziekenhuis­bal verstuurd, waarna Anderlecht twee keer kon scoren. Bij de eerste treffer sleepte Joshua Zirkzee de bal heerlijk weg, waarna hij werd gehaakt door Seck. Het was Sergio Gómez die de strafschop omzette. Vanop de stip miste RSCA in de competitie nog geen enkele keer: 8 op 8 penalty’s. Ongelofeli­jk dat het in de bekerfinal­e niet lukte vanaf elf meter. Bij de 2-0 bediende Zirkzee dan weer Amuzu en die besloot naast de grabbelend­e Butez. Ciske is on fire.

Volgens het Duitse voetbalbla­d Kicker keert Joshua Zirkzee deze zomer zeker terug naar moederclub Bayern München. Anderlecht zal de Nederlande­r missen, want hij zit nu al aan 18 goals en 13 assists in alle competitie­s samen. Hij dirigeert vaak de aanval en offensieve slagkracht zal nodig zijn als de Brusselaar­s straks Europa induiken.

Ironisch genoeg geeft die betere derde plek geen recht op een beter Europees tickets dan vorig seizoen. Toen won KRC Genk de beker en eindigden de Limburgers boven Anderlecht. Daardoor schoven de Europese tickets door, maar dat is nu niet het geval. Als paars-wit straks de poules van de Conference League wil halen, zal het zich opnieuw door twee vervelende voorrondes moeten worstelen.

Mirakel

Tenzij Anderlecht straks nog een mirakel realiseert. Door deze zege tegen Antwerp naderen de Brusselaar­s tot op vier punten van Union Saint-Gilloise. Volgende zondag komt de stadsrivaa­l naar het Lotto Park. Als RSCA dat duel wint, krimpt het verschil tot één puntje met nog één wedstrijd te gaan. Zou

Anderlecht nog vicekampio­en kunnen worden en de CL-voorrondes halen? Het lijkt een erg onwaarschi­jnlijk scenario, maar zondag staat ook de Brusselse eer op het spel. Anderlecht kan het niet maken om vier keer op één seizoen van een promovendu­s te verliezen.

Anderlecht zal straks Zirkzee missen, want hij zit nu aan 18 goals in alle competitie­s samen

JUPILER PRO LEAGUE

 ?? © ?? Sergio Gómez viert zijn treffer vanop de stip tegen een al bij al zwak Antwerp.
Laurie Dieffembac­q/belga
© Sergio Gómez viert zijn treffer vanop de stip tegen een al bij al zwak Antwerp. Laurie Dieffembac­q/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium