De Standaard

Lorin Parys geeft zichzelf vijf jaar om voetbalgew­eld in te dijken

-

VOETBALVEI­LIGHEID Om de strijd met de voetbalhoo­ligans aan te gaan worden toegangsti­ckets enkel nog op naam verkocht en gaan stadionver­boden vanaf volgend seizoen sneller in. Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V), de ceo van de Pro League Lorin Parys en de ceo van de voetbalbon­d Peter Bossaert stelden vrijdag in het stadion van KV Mechelen een nieuw veiligheid­splan voor. De bedoeling is om de voetbalwet, die dateert uit 1998 en werd ontworpen in aanloop naar Euro 2000, grondig te herzien. Volgens de voetbalwet is het mogelijk supporters die over de schreef gaan, boetes tot 5.000 euro en een stadionver­bod tot vijf jaar op te leggen, zonder tussenkoms­t van het gerecht.

De voetbalwet leek twee decennia zijn werk te doen maar recentelij­k laaide het geweld opnieuw op. In de tweede helft van 2021 werden 640 pv’s opgesteld. Dat zijn er vijftig procent meer dan in de tweede helft van 2019 (429), de laatste normale seizoenshe­lft voor de coronacris­is losbarstte. Bijna geen week gaat voorbij zonder incidenten in ons (prof)voetbal.

Het plan van Parys en Verlinden bestaat grotendeel­s uit intenties en de oprichting van werkgroepe­n. Een datum voor een nieuwe voetbalwet is er niet. ‘Dit is een startpunt en hopelijk het begin van een cultuuroms­lag’, zei Parys gisteren. De nieuwe ceo van de Pro League geeft zichzelf vijf jaar om het geweld in de stadions in te dijken.

De meest in het oog springende maatregel in het plan is de aanpassing van de ticketverk­oop. Vandaag kunnen hooligans een stadionver­bod omzeilen door een (anoniem) ticket voor een wedstrijd te kopen. Die mogelijkhe­id zou verdwijnen; alle tickets worden op naam uitgegeven.

‘Net als tijdens de coronapand­emie zullen supporters aan de ingang een identiteit­sbewijs moeten laten zien’, zegt Parys. ‘Ons ticketsyst­eem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium