De Standaard

Trefzekere De Bruyne mikt op hattrick als Speler van het Jaar

- David Van den Broeck, Bart Lagae Koen Van Uytvange

VOETBAL Met vier doelpunten tegen Wolverhamp­ton bracht Kevin De Bruyne Manchester City woensdag een stap dichter bij de landstitel. Mogelijk scoort hij zelfs een unieke hattrick als Speler van het Jaar.

Vier goals in een wedstrijd – drie daarvan met zijn in theorie ‘mindere’ linker –, dat lapte KDB nooit eerder. Maar zelfs een hattrick is uitzonderl­ijk. Op Club Brugge deed De Bruyne het ooit met Genk, meer dan tien jaar geleden. Vandaar het zegegebaar met drie vingers, naar eigen zeggen geen persiflage op hoe Erling Haaland zijn goals viert. ‘Ik wist niet dat hij dat doet. Ik toonde drie vingers omdat het mij nooit overkomt.’

Dertien van de goals die hij dit seizoen maakte – over alle competitie­s heen – vielen na Nieuwjaar. Volgens coach Pep Guardiola is daar op gewerkt. ‘Onstuitbaa­r, briljant, geweldig, uitmuntend, perfect’, blies de Catalaan opnieuw de loftrompet over De Bruyne. ‘We proberen hem te pushen door te zeggen dat hij erg vrijgevig is met zijn assists en dat hij meer moet scoren. Sinds ik hier ben is hij nog nooit zo trefzeker geweest. We hebben veel gesproken over dat hij meer in het strafschop­gebied moet komen, dat gaat beter en beter. Ik heb het gevoel dat hij begint te genieten van het scoren. Vroeger was hij alleen bezig met assists, nu vindt hij het leuk als spelers hem in de armen vliegen na een goal.’

Concurrent Salah

Negentien doelpunten, dertien assists: nooit eerder was De Bruyne zo productief, toch niet wat goals betreft. Op die manier maakt hij de kans om voor het derde jaar op rij door zijn collega-voetballer­s verkozen te worden tot PFA Speler van het Jaar. Met twee bekroninge­n bevindt hij zich al in het selecte gezelschap van Mark Hughes, Alan Shearer, Thierry Henry, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Niemand werd ooit drie keer verkozen. ‘Vanaf het moment dat ik geen pijn meer had in mijn enkel, kende ik een goed seizoen. Consistent, zonder onderbreki­ng in mijn wedstrijde­n’, vindt De Bruyne zelf.

De voornaamst­e concurrent voor de trofee is Mohamed Salah, met zijn dertig goals en zestien assists zelfs de topfavorie­t volgens de bookmakers. De vier goals van De Bruyne tegen Wolverhamp­ton zullen echter geen rol kunnen spelen bij de verkiezing, want de stemronde werd afgesloten op 8 mei.

ENGELANDPR­EMIER LEAG.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium