De Standaard

Wie neemt het op voor de onzichtbar­en?

- Walter Zinzen Voormalig VRTjournal­ist.

DE STEMMING Walter Zinzen betreurt dat geen enkele politicus ooit iets positiefs zegt over nietEurope­anen, die zich hier gevestigd hebben of dat graag zouden willen doen.

‘De ene staat in ’t donker, de andere staat in ’t licht. Die in ’t licht die ziet men, die in ’t donker ziet men niet.’ Dit citaat uit de Dreigrosch­enoper van Bertolt Brecht (het bekende Mackie Messer-lied) liep als een rode draad door de herdenking­savond voor Reinhilde Decleir in de Borgerhout­se Roma afgelopen maandag. Want dat heeft Reinhilde gedaan met Tutti Fratelli: de onzichtbar­en, de (kans)armen, zichtbaar gemaakt.

Halverwege de voorstelli­ng kwam een jonge man op het podium, die aandacht vroeg voor andere onzichtbar­en: de zogenaamde illegalen, de niet-gedocument­eerde medeburger­s van buitenland­se afkomst die zich kapot werken in het duister maar geen enkel recht hebben. De afgeladen zaal barstte los in een daverend applaus. Een schril contrast met wat de dag nadien in de krant stond: dat voor een meerderhei­d van de Vlaamse kiezers nieuwkomer­s nooit ofte nimmer Vlaming of Belg kunnen worden, hoe groot ook hun inspanning­en zijn (DS 10 mei). Dat moet althans blijken uit De Stemming, de opzienbare­nde opiniepeil­ing. Daar komt nog eens bij dat zelfs linkse kiezers liever Oekraiense vluchtelin­gen zien dan Syrische.

Antichrist­elijk terugkeerb­eleid

Hoe komt het toch dat de perceptie van niet-Europese landverhui­zers zo negatief is, ook bij linkse mensen die toch geacht worden solidair te zijn met mensen in nood? Het antwoord is even simpel als weerzinwek­kend: omdat politici uit alle partijen voortduren­d staan te roepen dat we de illegale migratie moeten stoppen, dat we onze buitengren­zen moeten beschermen, dat we een streng terugkeerb­eleid moeten voeren, dat we moeten voorkomen dat al die vreemde uitvreters onze sociale zekerheid leegzuigen …

Nooit ofte nimmer hoor je een politicus iets positiefs zeggen over nietEurope­anen, die zich hier gevestigd hebben of dat graag zouden willen doen. Welke politicus ontkracht de populaire gedachte dat de immigratie ons overspoelt? Welke politicus kent de becijferin­g van economen dat een toename van 1 procent migranten leidt tot een toename van het bruto binnenland­s product met 2 procent? Welke politicus wijst erop dat de kinderen van al die vreemde snuiters de pensioenen betaalbaar zullen houden?

Welke politicus heeft tijdens de pandemie gewezen op de inzet van ‘buitenland­s’ medisch, verplegend en verzorgend personeel in ziekenen rusthuizen? Volgens de jongste officiële cijfers is het aantal buitenland­se werknemers in de zorg met 30 procent toegenomen de jongste zeven jaar. Daar zijn niet eens de nieuwe Belgen inbegrepen, landgenote­n die afstammen van buitenland­ers. Zoals Sammy Mahdi bijvoorbee­ld. Maar daarover horen we de toekomstig­e voorzitter van CD&V, nu nog staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, nooit. Zijn in hoge mate hardvochti­ge en dus antichrist­elijke terugkeerb­eleid valt juist heel goed bij de resterende christende­mocraten.

Dam opwerpen

Bij ‘links’ oogt het plaatje niet beter. Integendee­l, Conner Rousseau, de succesvoll­e voorzitter van Vooruit, heb ik nog nooit een vriendelij­k woord horen zeggen over onze nieuwe medeburger­s. Alleen maar kritische opmerkinge­n. Zijn uitspraak over Molenbeek past in dat straatje. Op 1 mei viel hij Vlaams Belang frontaal aan. Eindelijk. Maar over het racisme van die partij repte hij met geen woord. Vreemd.

Zowel zijn partijgeno­ten als zijn potentiële kiezers vinden dat allemaal kennelijk prima: het levert hem – in de peiling – een fraaie winst op van 5 procent. Vooruit wordt – in de peiling – de derde grootste partij na de N-VA en Vlaams Belang, die allebei rond de 22 procent schommelen. Grootste partijen? Is 15 en 22 procent groot? Ooit behaalden de Belgische socialiste­n, net zoals de christende­mocraten, om en rond de 40 procent. Het is een internatio­naal verschijns­el. Echt grote partijen bestaan niet meer. Toen Thierry Baudet in 2019 in de Nederlands­e provincial­e verkiezing­en 19 procent van de stemmen haalde, was zijn partij meteen de grootste. In Duitsland ‘wonnen’ de sociaaldem­ocraten de jongste parlements­verkiezing­en met 26 procent. De christende­mocraten moesten het met een procentje minder stellen. Drie kleintjes vormen nu samen een Duitse meerderhei­dsregering.

Je zou denken dat ze op ‘links’ alle zeilen bijzetten om gezamenlij­k een dam op te werpen tegen xenofoob extreemrec­hts, het tegendeel is waar

In landen als Frankrijk en Italië zijn sociaal- en christende­mocraten zo goed als verdwenen. Maar overal rukt extreemrec­hts op. Bij ons is Vlaams Belang met 22 procent ook niet echt groot, maar minder klein dan alle andere, de N-VA uitgezonde­rd. Je zou denken dat ze op ‘links’ alle zeilen bijzetten om gezamenlij­k een dam op te werpen tegen xenofoob extreemrec­hts. Het tegendeel is waar. Met 15 procent denken ze bij Vooruit dat ze op eigen kracht naar de verkiezing­en kunnen en lonken ze naar de N-VA, niet echt een linkse partij, om samen mee te regeren op Vlaams niveau vanaf 2024. Bij Groen is de afkeer voor ‘socialiste­n’ legendaris­ch. En met de PVDA wil niemand in zee. Slecht nieuws voor de onzichtbar­en. Ze zullen onzichtbaa­r blijven.

een vriend bij ons wonen. Hij is weggevluch­t uit zijn land, en zocht een veilige en open omgeving om zijn gezin naartoe te brengen. Gekwetst door zijn overheid, en uit liefde voor zijn land en cultuur, stond hij plots op onze stoep. Dat onze kinderen hem met open armen hebben ontvangen en hem heel snel beschouwde­n als een deel van ons gezin, toont hun openheid en flexibilit­eit. Dat onze vriend bovendien Russisch is, leert onze kinderen dat de echte wereld niet zwart-wit is, maar vooral met eindeloos veel kleurschak­eringen.

Ons gezin kan zo een echte oefenplaat­s voor de maatschapp­ij zijn. Een maatschapp­ij waarin je vermogen om je aan te passen aan het onverwacht­e, noodzakeli­jk is. Een maatschapp­ij waarin je moet leren rekening te houden met anderen, voor wie je niet hebt gekozen net zoals je niet voor die broer of zus hebt gekozen. Bovenal een maatschapp­ij waar nood is aan creatief optimisme als uitweg uit de angst, en als enige weg naar constructi­ef en duurzaam samen leven. Als gezin proberen we én leren we. Onze ochtendlij­ke stoelendan­s houdt ons in beweging. Kiezen voor een gezin is onze manier om te tonen dat we het niet opgeven, dat we een rol willen spelen met ons gezin in die maatschapp­ij, omdat een zorgzame en optimistis­che samenlevin­g nog altijd mogelijk is.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium