De Standaard

Requiem voor de christende­mocratie? H

-

ij schreef dan toch geschieden­is, weliswaar met een erg kleine g. Joachim Coens is de eerste partijvoor­zitter die wegens een barslechte peiling ontslag nam. Een impulsieve beslissing? Allicht, maar ze maakt wel duidelijk hoe groot de existentië­le malaise van de Vlaamse christende­mocratie is. Geleerd door de vele missers van de peilingsfa­brieken in het verleden zijn politici doorgaans bijzonder terughoude­nd als een nieuwe lading steekproev­en in de Wetstraat wordt uitgestort. Maar niks terughoude­ndheid of relativeri­ng bij Coens en CD&V toen de score van De Stemming uitlekte. Het vertrouwde en wetenschap­pelijk verantwoor­de ‘het is maar een peiling’ moest wijken voor onvervalst paniekvoet­bal.

Tot voor kort was het totaal ondenkbaar, vandaag is het werkelijkh­eid. De Vlaamse christende­mocratie zakt in de peilingen naar een akelig diepe 8,7 procent. Enkele uren nadat het desastreus cijfer was vrijgegeve­n, kondigde voorzitter Joachim Coens zijn ontslag en zijn vertrek uit de nationale politiek aan. Hij trekt zich terug in zijn geliefkoos­de Damme en kan zich nu voltijds als burgemeest­er uitleven. Tweeënhalf jaar heeft Coens zich te pletter vergaderd en is hij over duizenden woorden gestruikel­d om CD&V uit het moeras te trekken. Hij faalde, althans in de peilingen. Daar verschromp­elde de partij in versneld tempo en Coens zelf, die niet eens de kans kreeg om de confrontat­ie met de kiezer aan te gaan, legde zijn hoofd op het kapblok.

Minder dan veertien uur na de exit van Coens liep zijn opvolger zich al warm. Op zijn beurt wil Sammy Mahdi het requiem voor de Vlaamse christende­mocratie afblazen. De kans dat ook hij mislukt, is groot. Sinds 1950, toen de CVP de absolute meerderhei­d in kamer en senaat behaalde, is het de partij niet gelukt de electorale aftakeling te stoppen. Hoe retorisch begaafd ook, niet een van die illustere boegbeelde­n van weleer is erin geslaagd het verval te stoppen. Hooguit lukte het hen om het verlies even te consolider­en en de hoop te voeden dat de bodem bereikt was en de opstanding nabij. Telkens opnieuw bleek het een illusie en begon de zoektocht naar een nieuwe voorzitter, een fris logo of een andere naam om de partij uit de put te tillen. Nu was het niet anders. Enkele dagen nadat de partij van een nieuwe baseline was bevallen – ‘van en voor het volk’ – botste ze met het verdict van de peilers: 8,7 procent.

Alleen als je in mirakels gelooft, geef je Mahdi een kans op slagen. De wereld, de samenlevin­g en het land waarin de christende­mocratie ontstond en glorieerde, zijn voorgoed verdwenen en komen nooit meer terug. Al die scharnierm­omenten waarop België en Vlaanderen een andere bedding opzochten, waren voor de christende­mocratie geen opportunit­eiten, wel beproeving­en. Zowel het einde van het unitarisme als de opmars van ontkerkeli­jking en de teloorgang van de verzuiling holden de interne cohesie en de loyauteit van de achterban uit.

De geschieden­is van de Vlaamse christende­mocratie is er een van veel gemiste afspraken. Hoe diverser en mondiger de samenlevin­g werd, hoe moeilijker ze zich kon handhaven en hoe nadrukkeli­jker ze als machtspart­ij in beeld kwam. Zo verloor ze veel krediet bij de jongere generaties en werd ze in de steden zo goed als weggeveegd. Alleen in ruraal, stikstofri­jk Vlaanderen kon ze zich handhaven en blijven meer dan honderd CD&V-burgemeest­ers waken er over het erfgoed van wat eens de dominante Vlaamse partij was.

Met zijn plotse vertrek heeft Coens zijn partij ongetwijfe­ld een nacht van de lange messen bespaard. Hij nam alle schuld op zich en versterkte zo de illusie dat een personeels­wissel aan de top volstaat om het tij te keren. Hoe belangrijk ook, zeker bij de Vlaamse christende­mocratie zal het niet volstaan. De partij zal veel arrogant verleden van zich moeten afschudden om de jongeren aan te spreken, relevant te worden in de steden en een boeiend project voor de 21ste eeuw te formuleren. Dat wordt knokken, onder meer met de baronieën van landelijk Vlaanderen, die ervan dromen om de standenpar­tij van weleer tot een gezapige burgemeest­erspartij te recycleren. Ik vermoed dat Mahdi andere doelen en ambities heeft. Als zoon van een politiek vluchtelin­g die in een grootstad met vele identiteit­en opgroeide, weet hij beter dan wie ook dat het homogene Vlaanderen van Affligem of Torhout niet het Vlaanderen van divers Vilvoorde en nog minder het Vlaanderen van de toekomst is.

Het was al lang geleden dat een prominente christende­mocraat priester Daens als inspiratie­bron naar voren schoof. Mahdi deed het wel. De sociaal bewogen priester-activist durfde het aan de consensus binnen de eigen zuil te doorbreken en het toenmalige centrum uit te dagen. Daens was geen revolution­air, maar toch werd hij door het establishm­ent als een extremist weggezet en navenant behandeld. Allemaal omdat hij zich tegen kinderarbe­id en hongerlone­n verzette en zich redelijk onbuigzaam tegenover de praatjes en sermoenen van de gevestigde orde opstelde. Het duurde zijn tijd, maar uiteindeli­jk waren het de voorstelle­n van Daens & co die het volk hoop, zekerheid en welvaart gaven. Toen werd ook duidelijk dat de echte extremiste­n zich in het centrum ophielden. Op een moment dat duizenden Belgen hun energiefac­tuur niet meer kunnen betalen en de koopkracht van velen erodeert, is die vaststelli­ng brandend actueel.

Alleen in stikstofri­jk Vlaanderen kon CD&V zich handhaven en blijven meer dan honderd burgemeest­ers waken over het erfgoed van wat eens de dominante Vlaamse partij was

 ?? © ?? ‘Joachim Coens heeft zich te pletter vergaderd en is over duizenden woorden gestruikel­d om CD&V uit het moeras te trekken.’ Kristof Vadino
© ‘Joachim Coens heeft zich te pletter vergaderd en is over duizenden woorden gestruikel­d om CD&V uit het moeras te trekken.’ Kristof Vadino
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium