De Standaard

Zelfgenoeg­zaam tot de laatste snik

-

Qua democratis­che legitimite­it bevinden we ons nu toch in een benarde positie. Slechts één keer om de vijf jaar verkiezing­en houden, regionale, Europese en federale tegelijker­tijd, zou tijd scheppen voor grondig beleid dat gericht is op de lange termijn. Het tegendeel is waar. De confrontat­ie met de kiezer zo lang uitstellen, terwijl de wereld snel verandert en de kiezer radicaal wisselt van prioriteit­en, stort politieke partijen in paranoia. Voor elke beweging kijken ze schichtig achterom. Waar de kiezer zich bevindt, weten ze niet meer, maar ze voelen de grond afbrokkele­n. Zonder verkiezing­en ontzeggen ze zich de kans op ferme bijsturing­en dankzij een heldere catharsis. Het ontslag van Wouter Beke toont wat je dan krijgt: een weeë vertoning van zelfmedeli­jden. Het komt te laat en is te slap. De minister wordt geveld door onbegrip. Hij wast zich de handen schoon. Zijn critici in de pers zijn onmensen. Beke toont hoe de particrati­e zelfgenoeg­zaam blijft tot de laatste snik.

In andere landen, zoals Frankrijk of Groot-Brittannië, ondergaan regeringen tussen verkiezing­en in op tijd en stond grondige reshuffles. Nieuwe ministers belichamen nieuwe prioriteit­en in een regering die een andere focus krijgt. Maar ook die tussentijd­se zelfcorrec­tie wordt de Vlaamse en Belgische kiezer ontzegd. Als hij voorzitter wordt, zal Sammy Mahdi de derde CD&V-voorzitter op rij zijn die hetzelfde Vlaams regeerakko­ord uit 2019 moet uitvoeren, en de tweede voorzitter op rij die dat regeerakko­ord zal ervaren als een juk dat op cruciale punten indruist tegen wat zijn partij nodig heeft om te overleven. Een gevoel dat hij deelt met Egbert Lachaert, die het Vlaams regeerakko­ord ook van zijn voorganger erfde. In de federale regering zal hij erover kunnen filosofere­n met de volgende voorzitter van Groen, die zich ook aan handen en voeten gebonden zal weten. In versnipper­de coalitiere­geringen is het regeerakko­ord onaanraakb­aar. Maar eerder dan stabilitei­t te bieden voor vertwijfel­de, wanhopige of op triomf rekenende partijen, wordt het een wurgcontra­ct. Deze week is de laatste hoop vervlogen dat Vivaldi alsnog grote akkoorden zal sluiten. Een pril werkdocume­nt voor een grote belastingh­ervorming is getorpedee­rd. De pensioenhe­rvorming blijft spoorloos. Een evident verbod op gokreclame raakt er alleen op slinkse wijze door.

Vivaldi heeft nog twee uitputtend­e jaren voor de boeg. Tenzij een ongeluk, een stommiteit of overmoed toeslaat. Maar zelfs dan is een reset door de kiezer niet gegarandee­rd. De vorige regering-Michel deed er vijf roemloze maanden van lopende zaken bij. Misschien is het in die context inderdaad onredelijk om van een partijvoor­zitter die zichzelf tot minister kroonde en die ten langen leste ontslag neemt, enige gloed van politieke verantwoor­delijkheid te verlangen.

Het ontslag van Wouter Beke toont wat je dan krijgt: een weeë vertoning

 ?? © ?? Eerste opdracht voor Sammy Mahdi: bepalen waar zijn partij voor staat.
Kris Van Exel
© Eerste opdracht voor Sammy Mahdi: bepalen waar zijn partij voor staat. Kris Van Exel
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium