De Standaard

Het duivelse dilemma van Sammy Mahdi

-

Het vertrek van Joachim Coens en Wouter Beke betekent het symbolisch­e einde van CD&V als een partij die bestond dankzij én om de macht. De nieuwe voorzitter zal vooral duidelijk moeten maken waar CD&V wel nog voor staat.

Van de partij van de rustige vastheid naar een machtsvacu­üm en complete chaos. Bij de christende­mocraten moeten ze nog even met de ogen knipperen na een week waarin zowel hun voorzitter als hun minister van Welzijn, Wouter Beke, vroegtijdi­g opstapte. Maar als partij in nood hebben ze vandaag niet de luxe om daar lang bij stil te staan.

Sneller dan verwacht, krijgt Sammy Mahdi (33) normaal eind juni, op de familiedag van CD&V in Plopsaland, het roer in handen. Toch kan de partij zich geen anderhalve maand weifelen of treuzelen meer veroorlove­n. Om een doorstart te maken, moeten er nu razendsnel belangrijk­e knopen doorgehakt worden, te beginnen met de opvolging van Mahdi en Beke in de federale en Vlaamse regering. En dat is nog maar het begin van de uitdaging.

Noch het kabinet Welzijn, noch het kabinet Asiel en Migratie is een departemen­t waar de partij zich veel beginnersf­outen kan veroorlove­n. Veel marge voor foute beslissing­en heeft de partij vandaag tout court niet meer. Tegelijk bieden die vrijgekome­n functies de partij opnieuw een kans om te vernieuwen en te verjongen. Een frisse start betekent ook de kans om nieuwe, inhoudelij­ke stempels te drukken en klemtonen te verleggen. Maar welke klemtonen moeten dat zijn en wie kan die het best belichamen?

In principe is het nog aan de huidige voorzitter, Joachim Coens, om knopen door te hakken over ministersp­osten, maar de facto kijkt iedereen naar Mahdi om de pionnen uit te zetten, en meer: om de existentië­le twijfel binnen de partij weg te nemen. Het gebrek aan thema’s en wervende figuren vloeit immers voort uit een achterligg­end basisprobl­eem: waar staat CD&V nog voor? Het is een vraag die Coens, ondanks een manifest, een opgefrist logo en een nieuwe baseline, onvoldoend­e scherp kon beantwoord­en.

Geen dealmakers meer

In zijn vorig jaar verschenen boek Van hol naar vol zocht ook Mahdi al een begin van antwoord. Hij wil de christende­mocratie opnieuw scherper positioner­en tussen de dreigende overheidsb­etutteling van het socialisme (gelijkheid) en het dreigende individual­isme van het liberalism­e (vrijheid).

‘Een christende­mocraat deelt

verantwoor­delijkheid draagt voor een andere persoon. Wij zijn met elkaar verantwoor­delijk voor elkaar’, vatte hij het samen in 2020 in een lezing bij het CDA, het Nederlands­e Christen-Democratis­ch Appel. ‘Dat woord, “appel”, vind ik heel mooi’, zei Mahdi vorig jaar in een interview met De Standaard (DS 15 oktober 2021). ‘Dat vat samen wat wij zijn. Iedereen moet geappellee­rd zijn om deel uit te maken van het grotere geheel. Ik roep de CD&V’ers daarmee ook op om duidelijke­r achter onze principes te staan.’

CD&V zal opnieuw mensen actief moeten oproepen, de gewoontest­em die de partij tot nu toe rechthield, sterft letterlijk en figuurlijk uit. Sociologis­che veranderin­gen zoals de ontkerkeli­jking en de ontzuiling creëren geen vruchtbare bodem. Nieuwe kiezers zal de partij volgens Mahdi daarom moeten lokken met een programma dat economisch centrumlin­ks is en cultureel centrumrec­hts. Het brengt CD&V rechtstree­ks in concurrent­ie met Vlaams Belang en Vooruit, twee partijen die in meer of mindere mate dezelfde mix voor ogen hebben. Ook de N-VA is soepel genoeg om zich als warme gemeenscha­pspartij in de etalage te zetten. Het wordt een titanenwer­k om daar een unieke, christende­mocratisch­e positie te vinden. Toch is de vervelling naar een meer ideologisc­h aangedreve­n aanbodspar­tij onvermijde­lijk én de logica zelve op een moment dat de electorale krimp zo groot is. De shift is evenwel monumentaa­l in de Vlaamse politieke geschieden­is, waarin de christende­mocraten bovenal dealmakers van de macht waren. In 2014 legde Beke samen met Charles Michel (MR) de fundamente­n van de federale Zweedse regering. In 2019 was de toetreding tot de Vivaldi-regering nog een illustrati­e van het feit dat CD&V, als het erop aankomt, de stabilitei­t van het bestuur garandeert of, pejoratiev­er uitgedrukt, altijd voor de macht kiest.

Uit de regering?

Dat tijdperk lijkt evenwel voorbij, in het volle besef dat vasthouden aan de macht de ondermijni­ng ervan betekent. Beke werd het gezicht van die wetmatighe­id. Het leidt zelfs bij een deel van de partij tot de oproep om uit de federale Vivaldi-regering te stappen, een voor christende­mocraten haast incivieke oproep.

Ze illustreer­t hoe diep de angst voor de afgrond is. In Vlaanderen vertaalt het zich in de voor CD&V’ers al even opvallende neiging om terug te komen op het gesloten stikstofak­koord. ‘Opnieuw onszelf pijn gedaan, en waarvoor?’, trilt het door de geledingen van de partij, zeker lokaal. Een rondvraag bij alle Limburgse CD&V-burgemeest­ers legde deze week een peilloze frustratie bloot over ‘Brussel’. Haast niemand wilde al garanderen in 2024 onder de CD&V-vlag naar de kiezer te willen trekken. Nog meer dan slechte peilingen was dát de motie van wantrouwen te veel. De lokale vraag aan de partijtop: schrijf een duidelijk verhaal en leg het in begrijpeli­jke woorden uit. ‘Goed besturen’ lijkt daarbij geen voldoende onderschei­dende eigenschap.

De doctrine van Bouchez

Dat nieuwe christende­mocratisch­e verhaal schrijven, terwijl je gebonden bent aan twee regeerakko­orden – die elkaar dan nog op punten tegenwerke­n – lijkt tegen 2024 bijzonder moeilijk. Ideologisc­he herbronnin­g dreigt telkens te botsen met het gesloten compromis.

Vraag maar aan Egbert Lachaert, die als Open VLD-voorzitter het liberale vuur weer moet laten opflakkere­n, maar daarbij op soortgelij­ke moeilijkhe­den stuit. De vraag die finaal voorligt voor Mahdi, is of de partij nog denkt te kunnen scoren met de resultaten van de Vlaamse en federale regering. Op dit moment draaien die niet op zo’n manier dat succes verzekerd is. Het alternatie­f is dat CD&V de doctrine van Bouchez omarmt. Belangrijk­er dan het akkoord liet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al optekenen, is duidelijk maken aan de kiezer dat je tot het uiterste hebt gestreden voor je idealen – die je dan wel moet hebben. Waarna de kiezer alsnog het geruzie kan afstraffen. Het is een duivels dilemma waar Mahdi voor staat.

JanFrederi­k Abbeloos

Een nieuw christende­mocratisch verhaal schrijven, terwijl je gebonden bent aan twee regeerakko­orden lijkt tegen 2024 zeer moeilijk

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium