De Standaard

De Sutter krijgt dan toch geen privéwaarn­emer bij Bpost en Proximus

-

BPOST Minister van Overheidsb­edrijven Petra De Sutter (Groen) krijgt haar privéwaarn­emer bij de beursgenot­eerde overheidsb­edrijven dan toch niet. Er komen wel bindende afspraken. De Sutter had hoog ingezet met haar vraag om, naast de zes overheidsb­estuurders, ook een waarnemer te krijgen bij de beursgenot­eerde overheidsb­edrijven. Die zou de vergaderin­gen van de raad van bestuur en het management bijwonen. De waarnemer, die rechtstree­ks aan De Sutter had moeten rapportere­n over de bedrijfspl­annen van Bpost en Proximus, komt er uiteindeli­jk niet. Vooral de liberalen vreesden dat dat een stap terug in de tijd zou zijn.

Geen verrassing­en meer

De Sutter vroeg en kreeg wel groen licht om een zogenaamd in te voeren bij beide bedrijven. ‘Daar dring ik al een tijd op aan. Door het weg vallen van de regeringsc­ommissaris­sen, sinds 2015, was de informatie­verplichti­ng tegenover de minister weggevalle­n. Tegelijk is het wel de minister die verantwoor­ding moet afleggen aan het parlement over de beslissing­en die de overheidsb­edrijven nemen, zoals bijvoorbee­ld de verkoop van krantenwin­kels door Bpost aan Golden Palace, een speler uit de gokindustr­ie. Om dat spanningsv­eld op te lossen, is het kernkabine­t akkoord gegaan met een no-surprisepo­licy bij de overheidsb­edrijven’, zegt De Sutter in een persberich­t.

De raad van bestuur en de vicepremie­r zullen nu een zogenaamd ‘relationsh­ip agreement’ opstellen. Dat houdt in dat de bedrijven en hun referentie­aandeelhou­der afspreken hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze elkaar informeren. Dat document moet ook gedeeld worden met de overige aandeelhou­ders.

Deugdelijk bestuur

Dat principe maakt deel uit van de Belgische code van deugdelijk bestuur. Het idee om de discussie op die manier te beslechten, kwam van Proximus. Het is nu afwachten hoe De Sutter het principe zal invullen. Het concept komt niet in de plaats van de bestaande bedrijfsor­ganen (management, raad van bestuur, aandeelhou­dersvergad­ering). De vraag van De Sutter om een privéwaarn­emer te installere­n bij Bpost en Proximus had geleid tot bezorgdhei­d over het ontstaan van een parallel beslissing­scircuit.

Het is echter de vraag of het neerschrij­ven van een aantal principes in de praktijk veel zal veran‘no-surprisebe­leid’ deren. Overheidsb­edrijven hebben nu al de gewoonte om, als er schrifteli­jke parlementa­ire vragen over hun werking komen, een antwoord voor te bereiden en door te spelen aan de voogdijmin­ister. In het verleden is wel gebleken dat François Cornelis, de vroegere voorzitter van Bpost, de overheid niet correct inlichtte over de draagwijdt­e van de juridische problemen van ex-Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet.

Pakjesmark­t

Wat De Sutter en Bpost betreft, blijft het ook uitkijken naar de nieuwe postwet, die de gebruiken in de pakjesmark­t moet regelen. De Sutter wil dat Bpost met minder zelfstandi­ge bezorgers en meer bezorgers in vast dienstverb­and werkt. Aan die postwet wordt al sinds vorig jaar gesleuteld.

Pascal Dendooven

 ?? © ?? Petra De Sutter.
Jimmy Kets
© Petra De Sutter. Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium