De Standaard

Poetin en Powell trekken de aandacht, Pavlov steelt show

-

gebeurde tijdens de coronacris­is. Toen de olieprijs daardoor flink was gezakt, verhoogde Saudi-Arabië toch nog de productie. De olieprijs werd toen even negatief, weet u nog? Dat was de doodsteek voor een groot deel van de (dure) productie in onder meer de VS. Velen daar gaven er de brui aan.

Door de hoge prijzen wordt die productie opnieuw opgestart, en dan kan de olieprijs zakken. En de Russische productie? Die valt niet weg, Rusland zal die gewoon met korting verkopen buiten Europa. En als de olieprijs te hard klimt, zal Saudi-Arabië plots onze vriend worden. Dan zal het land de productie optrekken om te vermijden dat het Westen als belangrijk­ste klant in een diepe recessie valt, wat een inzakkende vraag naar olie zou betekenen.

Want er is ook nog Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaans­e centrale bank (Fed). Hij zal de rente nog fors optrekken en kan daarmee de economie meer afremmen dan een olieprijs van 110 dollar dat kan. Bovendien zal de Fed vanaf juni elke maand bijna 50 miljard dollar obligaties van de balans halen en opnieuw aan de markt overlaten. Vanaf september wordt dat bijna 100 miljard dollar.

De Amerikaans­e langetermi­jnrente is dit jaar al verdubbeld tot ongeveer 3%. Dat heeft een veel groter effect dan de hoge olieprijze­n. Zeker op de beurzen, waar de vaste riedel Tina (there is no alternativ­e) stilaan is uitgezonge­n. Lange tijd zeiden analisten dat alleen met aandelen geld te verdienen viel, maar door de hoge rente zijn er nu veilige alternatie­ven. De belegginge­n bibberen van de koude tegenwind die Powell en de zijnen over de markt blazen.

Ondertusse­n ervaren we de onvoorstel­bare hoger-lager capriolen van de beurzen en de cryptomunt­en. Dat laatste heeft te maken met een pavlovreac­tie: mensen zijn er zo aan gewend geraakt dat het loont om bij een terugval te kopen, dat ze dat blijven doen, zelfs nu er wél een alternatie­f is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium