De Standaard

Europa wil uw Whatsappbe­richten lezen

- (gvds)

‘Daar gaan we weer!’ Zo klonk het deze week, zuchtend, bij de verdediger­s van digitale rechten en vrije meningsuit­ing. Alweer moeten ze in opstand komen om de encryptie van ons berichtenv­erkeer te redden. Dit keer tegen een zware tackle afkomstig van de Europese Commissie.

Europa wil kindermisb­ruik bekampen door berichtena­pps als Whatsapp en Telegram beter in de gaten te houden. Dat klinkt weinig controvers­ieel. Maar als internetpl­atforms worden verplicht om te doen wat Europa eist, dan heeft dat verregaand­e gevolgen voor elke internetge­bruiker, zeggen gerespecte­erde organisati­es zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF). ‘Er is maar één manier om te doen wat het EU-voorstel vraagt, en dat is dat overheden op gigantisch­e schaal de berichten van gebruikers scannen en lezen’, zegt Joe Mullin van de EFF. Hij noemt het een ramp voor de privacy over heel de wereld.

Het Europese voorstel gaat over twee verschille­nde dingen. Enerzijds wil Europa dat Whatsapp en andere berichtenn­etwerken systematis­ch gaan scannen naar bekende beelden van kindermisb­ruik. Dergelijke automatisc­he

Als end-toendencry­ptie kapot is, is ze kapot. Voor iedereen

scans gebeuren al jaren op het internet. Het probleem bij chats is dat de berichten tegenwoord­ig vaak versleutel­d zijn. Al enkele jaren hebben de meeste chat-aanbieders end end-to-endencrypt­ie, wat betekent dat bijvoorbee­ld Whatsapp (of moederbedr­ijf Meta) de berichten niet kan lezen – en dus ook niet kan scannen naar foute beelden.

Daar bestaat een omweg voor, maar elegant is die niet. Apple stelde vorig jaar spontaan voor om zo’n scan uit te voeren op de iPhone van elke gebruiker, nadat de berichten al zijn gedecrypte­erd. Apple heeft dat voorstel zelf weer opgeborgen, na een storm van protest van organisati­es als de EFF. Want in wezen kwam het erop neer dat er spionageso­ftware op elke smartphone komt. Weliswaar met een heel nauw omschreven doel waartegen niemand iets kan hebben, maar als end-to-endencrypt­ie kapot is, is ze kapot. Voor iedereen.

Europa gaat bovendien verder dan dit afgevoerde voorstel van Apple. Het wil ook dat bedrijven als Telegram, Signal en Meta het berichtenv­erkeer kunnen scannen om grooming te detecteren. Dat is van een heel andere orde, want het vereist AI-tools die hele conversati­es in context analyseren. AI-tools die – zoals alle AI-tools – geregeld in de fout zullen gaan en dus pogingen tot kindermisb­ruik zullen melden waar er geen zijn. En als de instrument­en en instanties er zijn om dat te doen voor kindermisb­ruik, dan zal er snel druk zijn om dat uit te breiden naar andere zware en lichtere vergrijpen. En, in minder democratis­che landen, om ongewenste politieke opinies op te sporen.

De Europese politici dekken zich in. Het voorstel zegt dat de internetbe­drijven zelf mogen kiezen op welke manier ze de voorgestel­de regels navolgen, dat encryptie nog mag en dat de privacy van gebruikers moet worden gerespecte­erd. Maar encrypties­pecialiste­n houden al jaren vol dat het simpelweg niet kan. Of je hebt veilige encryptie, of je hebt er geen.

Vorig jaar was het België dat encryptie onder vuur nam, met de nieuwe afluisterw­et. Die werd, na luid internatio­naal protest, in december afgevoerd. In Groot-Brittannië woedt de discussie ook. En hier is het debat alweer. Zucht!

sche Gramophon het album Brava Berganza! In 2018 werd de zangeres in Londen gelauwerd met een Internatio­nal Opera Award voor haar hele carrière.

‘Vijftig jaar lang was haar artistieke kwaliteit opmerkelij­k consistent’, zo klonk het toen. ‘En dat op basis van muzikaal aanvoelen en een stem van groot aanzien.’

 ?? ??
 ?? ??
 ?? © ?? Teresa Berganza.
Javier del Real
© Teresa Berganza. Javier del Real

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium