De Standaard

De les van Ernst Happel

-

‘Er is een reden waarom het niet vaak gebeurt. Het is heel moeilijk een titel te verlengen.’ Zo sprak Philippe Clement een jaar geleden, na het veroveren van zijn tweede titel met Club. Het was 43 jaar geleden, uit de tijd van Ernst Happel, dat het stamnummer 3 zichzelf kon opvolgen als kampioen. ‘Zelfs mijn generatie heeft het nooit gekund’, zei Clement, tussen 1999 en 2009 speler in Brugge. ‘Na een kampioenen­jaar de scherpte terugvinde­n is nooit evident.’

Club was dominant aan het seizoen 2020-2021 begonnen, maar de naweeën van een corona-uitbraak, een mislukte beursgang en haperende play-offs brachten het team in ademnood. Uiteindeli­jk moest het wachten tot de voorlaatst­e speeldag om zijn zeventiend­e landstitel in de wacht te slepen. Voorzitter Bart Verhaeghe leek weinig onder de indruk van de prestatie van Clement. ‘Andere trainers zijn bij ons ook kampioen geworden’, zei hij alleen maar.

Het hoefde niet te verwondere­n dat Club zijn trainer weinig in de weg legde toen AS Monaco in december ’21 contact opnam. Zowel in de competitie als in de Champions League was de spiraal neerwaarts. De scherpte was, zoals Clement zelf had voorspeld, weg. In bijna elke wedstrijd incasseerd­e Club één of twee doelpunten. Clements laatste wedstrijd was een derbyneder­laag tegen Cercle Brugge.

Club moet niet op zoek naar een opvolger van Alfred Schreuder maar van Philippe Clement

Alfred Schreuder werd ingehaald met één duidelijk doel: de inhaalrace op Union inzetten om kampioen te worden. Als nieuwkomer had hij enkele belangrijk­e troeven. Hij kon clubiconen als Ruud Vormer aan de kant schuiven en kreeg de luxe dat hij geen rekening moest houden met talentontw­ikkeling. Van Clement werd verwacht dat hij jonge spelers liet proeven van de Champions League. Het is een manier voor Club om de waarde op te drijven van zijn talenten – de activa van de club. Schreuder hoefde zich van de Noah Mbamba’s uit de kern weinig aan te trekken.

Geholpen door enkele geslaagde transfers (Skov Olsen, Odoi …) kreeg Schreuder Club op toerental. In de play-offs schakelde hij over op resultaatv­oetbal. Vorige zondag paste hij zijn ploeg helemaal aan Union aan. Een keuze die op onbegrip werd onthaald, maar wel drie punten opleverde.

Als Club nog één keer wint herhaalt het Ernst Happels prestatie uit 1978: drie titels op rij. Toch zijn er ook lessen te leren uit die periode. Niet alleen bij de Oostenrijk­se trainer, ook bij de spelers was het helemaal op. Het seizoen 1978-1979 begon dramatisch en in november ’78 werd Happel ontslagen. Uiteindeli­jke finishte Club zesde, op ruime afstand van kampioen SK Beveren.

Alfred Schreuder riskeert geen ontslag. Hij gaat straks aan de slag als coach van Ajax. Het lijkt er sterk op dat Club al op de hoogte was van dat scenario toen het Schreuder aanstelde. Zijn doortocht was een interim-opdracht.

Het maakt de opdracht er straks voor een nieuwe coach niet makkelijke­r op. Club verliest allicht Charles De Ketelaere, Noa Lang en Ruud Vormer, en er moet een nieuwe ploeg worden gebouwd. De nieuwe coach moet ook weer jongeren kansen geven. Club Brugge moet niet op zoek naar een opvolger van Alfred Schreuder maar een opvolger van Philippe Clement.

 ?? © ?? Club-Brugge-Union, afgelopen woensdag: Denis Odoi gooit lijf en leden in de strijd. belga
© Club-Brugge-Union, afgelopen woensdag: Denis Odoi gooit lijf en leden in de strijd. belga
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium