De Standaard

Tekort aan sociaal werkers bereikt kritiek punt

Er staan vandaag vijf keer meer vacatures voor sociaal werkers open dan in 2017. Terwijl we van de ene maatschapp­elijke crisis naar de andere hinken, worstelt de sector met een chronisch personeels­tekort.

-

‘We weten al vijftien jaar dat dit eraan zat te komen, maar de voorbije twee jaar heeft het tekort aan sociaal werkers een kritiek punt bereikt’, zegt Koen Hermans, professor sociaal werk aan de KU Leuven en voorzitter van het platform Sterk Sociaal Werk Vlaanderen.

Het land sleepte zich van de ene crisis naar de andere – van corona over de oorlog in Oekraïne tot de energiepri­jzen. Intussen steeg het aantal openstaand­e vacatures voor de mensen die in de eerste linie staan, in Vlaanderen van 91 in 2017 naar 516 in 2022. Dat schrijft Sociaal.net en is aan onze redactie bevestigd door de VDAB. Het gaat om meer dan een vervijfvou­diging. Ter vergelijki­ng: het globale aantal openstaand­e vacatures is ook gestegen in dezelfde periode, maar daar gaat het om iets meer dan een verdubbeli­ng.

De oorzaken zijn veelvoudig en complex. De crisissen van de jongste jaren hebben tot investerin­gen in de sector geleid en er zijn jobs bijgekomen. Tegelijk vertrekken er ook veel mensen, murw geslagen door de hoge werklast en de emotionele belasting die bij sociaal werk komt kijken. ‘Dat valt niet te onderschat­ten’, zegt professor Hermans. ‘Dit kan een keiharde sector zijn, waar je dag in dag uit wordt geconfront­eerd met moeilijke en uitzichtlo­ze situaties.’

De Vlaamse Werkbaarhe­idsmonitor toont een scherpe terugval van de werkbaarhe­id in de zorgen welzijnsse­ctor tussen 2013 en 2019. De werkbaarhe­id wordt gemeten aan de hand van de werkdruk, emotionele belasting en andere arbeidsoms­tandighede­n. De coronacris­is is nog niet opgenomen in de cijfers, maar noodkreten uit de sector doen vermoeden dat de achteruitg­ang aanhoudt.

Van helpen naar controlere­n

Dat heeft ook te maken met de uitholling van het werk: ‘Wij werken met subsidies, dus de uitgaven moeten worden verantwoor­d. Daar komt veel registrati­e- en computerwe­rk bij kijken. Dat neemt allemaal tijd weg van wat de kern is van ons beroep: relaties opbouwen met mensen’, zegt Hermans.

‘Vooral organisati­es zoals OCMW’s, waar het tekort zeer groot is, hebben het hier moeilijk mee. Bovendien is het beleid dat zij moeten uitvoeren, verschoven van een focus op rechten naar een focus op plichten. Sociaal werkers kiezen meestal niet voor deze job om mensen constant te controlere­n, fraudeurs te ontmaskere­n of om mensen de steeds hogere eisen rond inburgerin­gen, leeflonen en opleiding op te leggen.’

De verouderin­g van de bevolking speelt de sociale sector parten. Een op de drie medewerker­s is ouder dan 50. Aan de andere kant van het spectrum gaat het aantal afgestudee­rden sociaal werk erop achteruit. In 2017 studeerden er nog 1.629 nieuwbakke­n sociaal werkers af. In 2021 is dat gedaald tot 1.321. Toch is er licht aan het einde van de tunnel: de interesse in de opleiding neemt toe. Aan de Hogeschool Gent alleen al is het aantal inschrijvi­ngen tegenover vorig jaar met 82,7 procent gestegen. Al zal het nog drie jaar duren voor die studenten op de arbeidsmar­kt terechtkom­en.

Zijinstroo­m uit andere sectoren kan verlichtin­g brengen. De Centra voor Algemeen Welzijnswe­rk (CAW) zeggen flexibeler te willen omgaan met diplomaver­eisten. Mensen die het wat moeilijker hebben om een klassiek bachelordi­ploma te halen, moeten via een graduaatso­pleiding of afstandson­derwijs toch een plaats in de sociale sector kunnen bemachtige­n.

‘Daarvoor is het onontbeerl­ijk dat we de invulling van sommige jobs herbekijke­n. De instromers uit de graduaatso­pleiding kunnen een enorme ontlasting voor de administra­tieve taken betekenen’, zegt Andy De Brabander, lector aan de HoWest. ‘Maar bij de OCMW’s moet je nog altijd een klassiek diploma maatschapp­elijk werk voorleggen, al heeft Vlaams minister voor Lokale Besturen Bart Somers (Open VLD) al aangegeven dat die vereisten ter discussie staan om flexibilit­eit mogelijk te maken.’

De Vlaamse Zorgambass­adeur heeft al gezegd dat ze van het tekort aan sociaal werkers een aandachtsp­unt zal maken. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) maakt werk van een campagne om sociaal werk aantrekkel­ijker te maken. En de VDAB onderzoekt of maatschapp­elijk werker op de lijst van knelpuntbe­roepen moet terechtkom­en.

Maar er zullen nog meer inspanning­en nodig zijn. ‘Wij kunnen niet dezelfde lonen of extralegal­e voorwaarde­n bieden als andere sectoren’, zegt Lieve Vermeire, hrdirecteu­r voor CAW Oost-Vlaanderen. ‘We moeten alternatie­ve manieren zoeken om het personeels­verloop te beperken.’

Op naar privatiser­ing?

Vijf procent van de vacatures voor sociaal werker staat bij de CAW’s permanent open. Veel van die functies zijn tijdelijke contracten, die projectmat­ig moeten worden ingevuld. ‘We proberen die jobs duurzamer en aantrekkel­ijker te maken. En we hebben wel wat te bieden qua zingeving in de job, en ook inzake welzijn en flexibilit­eit’.

Sterk Sociaal Werk Vlaanderen wil vermijden dat de verschille­nde partners elkaar het gras voor de voeten wegmaaien. ‘Als iedereen in dezelfde kleine vijver blijft vissen en elkaar beconcurre­ert, gaan we er als sector op achteruit’, zegt Femke Dewulf, lector Sociaal werk aan de Hogeschool Gent.

Als het tij niet wordt gekeerd, ligt vermarktin­g en privatiser­ing van de sociale sector om de hoek. ‘We zijn daar niet ver van verwijderd’, zegt Dewulf. ‘Steden en OCMW’s overwegen nu al om een openbare aanbestedi­ng uit te schrijven om hun personeels­tekort op te vangen.’

Heleen Debeuckela­ere

‘Dit kan een keiharde sector zijn, waar je dag in dag uit wordt geconfront­eerd met moeilijke en uitzichtlo­ze situaties’

Koen Hermans Professor sociaal werk

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium