De Standaard

De Bourla is van A

-

Wie dertig jaar geleden de zinderende energie wilde voelen van de vernieuwin­g die door het Vlaamse theater raasde, moest daarvoor niet in de Antwerpse Bourla zijn. Daar speelde de Koninklijk­e Nederlands­e Schouwburg nog klassiek repertoire­theater, dat zijn aansluitin­g met de tijd was verloren. Ondertusse­n maakten de jonge beeldensto­rmers van de zogenaamde Vlaamse Golf furore tot ver buiten de landsgrenz­en. Het was de Antwerpse schepen van Cultuur en voormalig intendant van Antwerpen ‘93 Eric Antonis die er alles aan deed om de wind van veranderin­g ook door de Antwerpse schouwburg te doen waaien. Uit de fusie van de KNS en de Blauwe Maandag Compagnie ontstond Toneelhuis, dat zijn thuisbasis in de Bourla kreeg.

Al die jaren liet Toneelhuis de deuren openstaan voor nieuw talent. Gezelschap­pen als Olympique Dramatique en FC Bergman kwamen er tot volle ontplooiin­g. Vandaag nemen zij de leiding om Toneelhuis van de ondergang te redden. Want dat dreigt het lot te worden van het Antwerpse stadstheat­er. Na een negatief advies van de beoordelin­gscommissi­e dreigt het 3,1 miljoen euro Vlaamse subsidies mis te lopen.

Voor alle duidelijkh­eid: het is de cultuurwer­eld zelf die Toneelhuis voor haar subsidiedo­ssier heeft gebuisd. Dat maakt de manoeuvree­rruimte voor Vlaams minister-president Jambon, ook bevoegd voor Cultuur, beperkt. Het zou veel creativite­it vergen om Toneelhuis alsnog op te vissen zonder de beoordelin­gscommissi­e te desavouere­n of juridische procedures van andere negatief beoordeeld­e gezelschap­pen te riskeren.

Het is vooral de stilte vanuit het Antwerpse stadhuis die verbijster­t. De N-VA heeft nochtans een stevig zitje in de raad van bestuur van Toneelhuis. De huidige en de vorige voorzitter zijn van Vlaams-nationalis­tische signatuur. Die laatste wordt verweten dat hij te lang draalde met de aanstellin­g van een nieuwe artistiek directeur, waardoor de tijd ontbrak om een stevig subsidiedo­ssier samen te stellen.

Allemaal redenen waarom je zou hopen dat de redding van Toneelhuis de hoogste prioriteit geniet bij de Antwerpse burgemeest­er. We weten dat zijn hart niet klopt voor experiment­eel theater. Maar je hoeft als burgemeest­er niet van voetbal te houden om alle voorwaarde­n te creëren voor een bloeiend sportleven in je stad. Je hoeft geen hiphop-fan te zijn om het belang van een bruisende muziekscen­e te erkennen. Net zo min hoef je de voorstelli­ngen in de Bourla te lusten om te beseffen dat de grootste stad van Vlaanderen niet zonder innovatief stadstheat­er kan. Je houdt ervan of niet, maar de Bourla is wel van A.

Je zou hopen dat de redding van Toneelhuis de hoogste prioriteit geniet in het Antwerpse stadhuis

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium