De Standaard

Betalen voor Russisch gas in roebels? Rebels Eni tast grenzen af

- Nico Tanghe

ENERGIE Het Italiaanse energiebed­rijf Eni wil voor Russisch gas betalen via de door Poetin gevraagde tweede roebelreke­ning bij Gazpromban­k. Een clash met de Europese Commissie dreigt. Europese energiebed­rijven verkeren al wekenlang in onzekerhei­d over de vraag hoe ze Russisch gas kunnen blijven kopen zonder de westerse sancties te schenden. Het Kremlin wil dat Europese bedrijven daarvoor een tweede roebelreke­ning openen bij Gazpromban­k, de huisbank van het Russische staatsgasb­edrijf Gazprom. Dat staat in een decreet dat op 31 maart door president Poetin werd onderteken­d. Op de eerste rekening storten bedrijven het geld in euro’s of dollars. Vervolgens wisselt Gazpromban­k dat geld om in roebels bij de Russische centrale bank en zet het op de tweede ‘roebelreke­ning’. Daarvan wordt Gazprom betaald.

Volgens de Europese Commissie is die sluwe omweg in strijd met de sancties tegen Rusland. Als je pas betaald hebt op het moment dat de roebels bij Gazprom binnenstro­men – want dat is de essentie van het Russische decreet – doe je indirect zaken met de Russische centrale bank, en dat mag niet.

De Europese Commissie verduideli­jkte gisteren dat de energiebed­rijven wel een rekening mogen openen bij Gazpromban­k, maar daarop moeten betalen in de munt die het contract voorschrij­ft: euro’s of dollars. Ze moeten ook expliciet vermelden dat ze daarmee hun contractue­le verplichti­ngen als nagekomen beschouwen.

Niet incompatib­el

Het Italiaanse energiebed­rijf Eni wil een stap verder gaan en toch een tweede ‘roebelreke­ning’ openen bij Gazpromban­k, om te beletten dat er geen gas meer naar Italië vloeit, zoals Polen overkwam. Eni maakt zich sterk dat het openen van zo’n tweede roebelreke­ning op zich ‘niet incompatib­el’ is met de sancties, aldus Reuters. Onder meer omdat de omzetting in roebel niet via de Russische centrale bank zou gebeuren.

Omdat Gazprom niet op vragen daarover wou antwoorden, spant het Italiaanse bedrijf uit voorzorg wel een zaak aan bij een internatio­naal arbitrageh­of. Dat moet de onzekerhei­d over de betalingsw­ijze voor Russisch gas wegnemen.

Kortom, Eni tast de grenzen af en riskeert zo een openlijke clash met Brussel. Bij de Commissie viel gisteren te horen dat wat Eni doet wel degelijk een overtredin­g zou zijn van de afgesproke­n sancties. Het is aan de lidstaten om die sancties te doen naleven. Als Italië dat niet doet, riskeert het een inbreukpro­cedure. Toch is het afwachten of de soep zo heet gegeten zal worden als ze is opgediend.

De Europese Commissie presenteer­t vandaag onder de noemer ‘RebuildUkr­aine’ een nieuw vehikel voor de financieri­ng van de heropbouw van het land waarvoor ‘een inspanning van mogelijk meer dan tien jaar nodig zal zijn’.

Hoeveel geld dat zal vergen, is nog niet duidelijk. Maar nu al circuleert het bedrag van 500 miljard dollar. De EU wil daarom de leiding nemen van een platform waaraan ook de G7 en internatio­nale financiële partners zullen meewerken.

Een mogelijke financieri­ngsbron is volgens de Commissie de confiscati­e van bevroren tegoeden van Russische en Wit-Russische oligarchen die op de sanctielij­sten staan. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is voorstande­r: ‘Persoonlij­k ben ik ervan overtuigd dat het uiterst belangrijk is die tegoeden niet alleen te bevriezen, maar mogelijk ook te confisquer­en. Zo zouden we ze beschikbaa­r kunnen stellen voor de heropbouw van het land’, zei hij vorige week. Het zou intussen gaan om ongeveer 30 miljard euro. Ook de VS verkennen die piste.

Alleen is zoiets makkelijke­r gezegd dan gedaan. Zo zijn er in Duitsland grote twijfels of dat te rijmen valt met de grondwet. ‘We moeten bekijken wat juridisch mogelijk is’, zei de Duitse minister van Financiën Christian Lindner aan de Duitse krant Handelsbla­tt. ‘We moeten de rechtsstaa­t respectere­n, ook wanneer we te maken hebben met Russische oligarchen.’

Omdat het om een vorm van onteigenin­g gaat, moet er een link met een misdaad kunnen worden aangetoond. In Italië zou dat kunnen op basis van de wetgeving waarmee de maffia geviseerd wordt. De juridische dienst van de Raad in Brussel kreeg de opdracht op dit dossier te werken en de Commissie komt normaal voor de zomer met een voorstel om zo’n confiscati­es mogelijk te maken.

‘Het is uiterst belangrijk de tegoeden niet alleen te bevriezen, maar mogelijk ook te confisquer­en’

Charles Michel

Voorzitter Europese Raad

Illegaal en schaamtelo­os Maar volgens Lindner ligt er binnen de EU en de G7 een nog drastische­r voorstel op tafel: ‘Het buitenland­s vermogen van de Russische centrale bank in beslag nemen. Ik ben politiek gewonnen voor dit idee’, zei hij in het interview. Het zou gaan om 300 miljard dollar die bevroren is op rekenin

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium