De Standaard

Vaak is er géén aangifte over homofoob geweld

Uit een analyse van Brussel Preventie & Veiligheid (BPV) blijkt dat geweld tegen LGBTQIA‘ers een realiteit is in het Brussels Gewest, maar vaak niet wordt aangegeven bij de politie.

- © Amaury Michaux

Gisteren was het de Internatio­nale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Brussel Preventie & Veiligheid (BPV) heeft daarom de resultaten van een analyse over LGBTQIA+-foob geweld in het Brussels Gewest gepublicee­rd. Uit de gegevens blijkt dat geweld tegen LGBTQIA'ers een realiteit is in het Brussels Gewest, maar vaak niet wordt aangegeven bij de politie.

In 2020 stelde de politie slechts 34 pv’s op met betrekking tot feiten gelinkt aan homofobe discrimina­tie. In datzelfde jaar werden bij de correction­ele parketten slechts 13 zaken als ‘homofoob’ geregistre­erd. Gespeciali­seerde vereniging­en in de sector getuigen echter van een heel andere realiteit.

‘Naast preventie, opleiding en bewustmaki­ngsactivit­eiten is het even essentieel dat we blijven werken aan een betere opvang van LGBTQIA+-slachtoffe­rs in politiebur­eaus en dat we slachtoffe­rs van LGBTQIA+-fobe daden aanmoedige­n systematis­ch aangifte te doen van deze onaanvaard­bare aanvallen’, vertelt Nawal Ben Hamou (PS), staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen.

Opvallend is dat 36 procent van de gevallen zich voordoen in de homobuurt rond de Sint-Jacobswijk in het centrum van Brussel. ‘LGBTQIA'ers voelen zich er vrijer en gaan in deze wijk vlugger hand in hand lopen of elkaar kussen. In andere wijken houden ze dat meer verborgen’, vertelt Valerie Andoulsi, woordvoerd­er van BPV. ‘Maar doordat iedereen in de Sint-Jacobswijk ook vrijer handelt, zijn er ook meer conflicten met anderen die daardoor gechoqueer­d zijn.’

De studie toont ook aan dat bevoorrech­te blanke buurten door LGBTQIA+-personen als veiliger worden ervaren en ‘achtergest­elde moslimbuur­ten’ als gevaarlijk­er. Dit geldt zelfs voor mensen met een moslimacht­ergrond.

Pride Parade

De Pride Parade, die zaterdag in Brussel plaatsvind­t, neemt maatregele­n voor de veiligheid van de deelnemers met Safer Pride. Daarnaast staat de organisati­e ook in permanent overleg met de politie. ‘We willen een positief evenement organisere­n waar het veilig is voor alle deelnemers’, vertelt Xavier Wyns van The Belgian Pride.

 ?? Eric Danhier ?? De Pride Parade trekt zaterdag door de straten van Brussel.
Eric Danhier De Pride Parade trekt zaterdag door de straten van Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium