De Standaard

Zonder samenhang verliest volledige regering

- Bart Brinckman

Eigen vuur bedreigt het stikstofak­koord. De meerderhei­dspartijen CD&V en Open VLD verkiezen een anekdotisc­he strategie. Door te focussen op de incidentel­e samenstell­ing van de ‘rode lijst’ van te sluiten bedrijven, schieten ze de juridische basis van het akkoord aan flarden. Prompt hanteert de derde meerderhei­dspartij, de N-VA, samen met oppositiep­artijen Groen en Vooruit, een algemene verdedigin­g: zonder akkoord dreigt een vergunning­sstop die de economie platlegt.

Wie dacht dat minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn troepen in de hand heeft, kwam bedrogen uit. Toch blijft het te vroeg voor de celebratie van een begrafenis. Het openbaar onderzoek loopt, de vertaling van de deal naar een juridisch sluitend decreet belooft hachelijk te worden. CD&V zal haar vel duur verkopen. De partij put moed uit de benoeming van een nieuwe minister van Landbouw die zich alvast in de perceptie minder gebonden voelt door het akkoord dat zijn voorgangst­er afsloot.

Toch moeten de christende­mocraten opletten dat ze geen voorspelba­re nederlaag organisere­n. De partij mag dan de relaties met de boerenstan­d reanimeren, het torpederen van het stikstofco­mpromis heeft ook nadelen. Er zal geen steun zijn voor jonge boeren die met milieuinve­steringen hun bedrijf voor de toekomst wapenen. Evenmin worden varkensboe­ren uitgekocht die door het exportverb­od naar China virtueel failliet zijn.

Een starre houding helpt evenmin bij de realisatie van een andere doelstelli­ng: de indexering van het groeipakke­t en het zorgbudget. Zo’n succes wordt essentieel voor de nieuwe minister van Welzijn, als ze haar bevoegdhei­d opnieuw wil vereenzelv­igen met CD&V. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze het geld voor zo’n welvaartsa­anpassing op haar eigen budget moet vinden, zoals Jambon suggereerd­e. Een inschikkel­ijke houding in het Ventilusdo­ssier kan als wisselgeld dienen. Bij de bouw van een noodzakeli­jke hoogspanni­ngslijn liggen zes West-Vlaamse CD&V-burgemeest­ers dwars.

Met het krokusakko­ord (met ook een begin van oplossing voor de bouwshift) boog Jambon de beeldvormi­ng om dat zijn regering was verworden tot een handvol querulante­n. Nu blijft de samenwerki­ng intern een stuk beter dan twitterzie­ke ministers suggereren. Toch mag de uitdaging niet worden onderschat. Als de regering haar samenhang verliest, dreigt een nederlaag voor iedereen. Deze keer komt de tegenwerki­ng niet vanuit de N-VA, maar van een partner die zich in haar voortbesta­an bedreigd voelt.

De christende­mocraten moeten opletten dat ze geen voorspelba­re nederlaag organisere­n

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium