De Standaard

Te verdoven

-

den in hun arm of dijbeen met een narcotisch middel. Het zou gaan om fentanyl of ketamine, letterlijk een ‘paardenmid­del’ dat dierenarts­en gebruiken om paarden te verdoven. Zo’n middel kan duizend keer sterker zijn dan morfine en dus vele malen gevaarlijk­er dan ‘verkrachti­ngsdrug’ GHB. De prikkers gaan vrijuit, de geprikten zijn meestal vrouwen.

Het probleem met een fenomeen als ‘needle spiking’: ook dat is een verhaal. Zelfs de hulpdienst­en kunnen een prikgaatje nauwelijks vaststelle­n. Omdat de hoeveelhed­en die geïnjectee­rd worden klein zijn, is achteraf lastig te bepalen welk middel is toegediend. Deskundige­n waarschuwe­n: maak van ‘needle spiking’ geen massahyste­rie. Dat brengt me terug bij de bonte avond van mijn dochter. Roddel of waarheid?

Geen flinter bewijs

Ik herinner me het diepe gevoel van verweesdhe­id na die oudejaarsn­acht. Ik voelde me beroerd, had blauwe plekken en hiaten in mijn geheugen, maar tot vandaag vraag ik me af of het wel écht is gebeurd. Ik heb nooit iemand een pil in mijn drankje zien doen, ik heb het alleen ondervonde­n. Dat creëert een vreemd soort ontheemdin­g ten opzichte van je eigen lijf en zijn. Een dergelijk gevoel zullen de slachtoffe­rs van ‘needle spiking’ ook hebben ervaren. Iemand slaat toe in jouw werkelijkh­eid, in je lichamelij­ke integritei­t en je hebt geen flinter bewijs. Het is grensovers­chrijdend gedrag in de meest zuivere vorm. En ja, het penetreren­de karakter is evident.

De vraag die ik me destijds stelde, die ik rond de ervaring van mijn dochter stel, en die het meest nijpend is: waarom? We leven kennelijk in een maatschapp­ij waarin mannen het leuk vinden om vrouwen tijdens het uitgaan als paarden te verdoven. Waarom? Waar komt die drang vandaan om vrouwen te drogeren en slapper, krachteloo­s te maken? In slaap te sussen?

Want ging het bij GHB nog om de mogelijkhe­id tot seks, ketamine biedt absoluut geen garantie voor een orgastisch­e nacht, integendee­l. In het geval van ‘needle spiking’ lijkt het meer te gaan om de daad zelf, het prikken, de macht.

Misschien draaide het bij de twaalfjari­ge jongens op de ‘bonte avond’ ook om macht. Op een pril en onbewust niveau. Zelfs op die leeftijd vinden de jongens het stoer om met pillen te zwaaien en weten de meisjes dat ze moeten uitkijken. Hoe verleideli­jk en praktisch het ook is om met de vinger naar de schoolleid­ing te wijzen: zij dragen niet de schuld. Deze vrouw-man verhouding­en zitten in onze cultuur verankerd en vormen een collectief patroon dat we alleen collectief kunnen aanpakken door er de ogen voor te openen en er zorgvuldig naar te kijken. Net daar hapert het.

Hoezo, waakzaam zijn?

Zulke gebeurteni­ssen afdoen als een roddel is niet alleen slordig, het werkt toekomstig misbruik in de hand. Het zal slachtoffe­rs weerhouden om hun ervaringen te delen en zo zullen we nooit weten op welke schaal het gebeurt. Ik moet bekennen dat ik destijds geen aangifte heb gedaan. Het kwam niet in me op. Wat moet een agent met een verhaal over een drankje waar waarschijn­lijk iemand iets in heeft gedaan? Vager wordt het niet. Nee, ik had maar beter moeten opletten.

Maar – had ik dat? Is de waakzaamhe­id die blijkbaar al onder twaalfjari­gen leeft de beste manier om met grensovers­chrijdend gedrag om te gaan? Of is waakzaamhe­id juist het zwaktebod, het failliet van een vrije en gelijkwaar­dige omgang tussen de seksen?

Een Belgische voorlichti­ngssite over spiken schrijft: ‘Jammer genoeg werden slachtoffe­rs tot voor kort niet altijd even hard geloofd door hun omgeving, politie of medisch personeel. Die tijd ligt gelukkig achter ons.’ Ik hoop het. Ik hoop dat mensen er varingen blijven delen en gehoord worden. Want ik gun mijn dochter en alle dochters een toekomst waarin ze zorgeloos kunnen dansen. Ik gun ze een wereld waarin ze zonder argwaan uit hun dak kunnen gaan en feestelijk­e momenten beleven. Zonder de angst hun ‘bonte avond’ te moeten eindigen als lamgelegde paarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium