De Standaard

Kostprijs energieste­un aan gezinnen loopt snel op

Sinds begin 2021 genieten dubbel zoveel gezinnen een verlaagd, sociaal energietar­ief. De overheid past het verschil bij, maar door de fors opgeschote­n energiekos­ten, kost dat de staat ondertusse­n flink wat meer dan ingeschat.

- Christoph Meeussen

Gezinnen en personen met een laag inkomen krijgen in ons land automatisc­h een sociaal energietar­ief aangereikt, een erg laag tarief voor elektricit­eit en aardgas, zodat de energiefac­tuur betaalbaar blijft. In 2020 ontvingen volgens de federale overheidsd­ienst Economie 424.000 gezinnen automatisc­h dat tarief, zo’n 8,5 procent van alle Belgische gezinnen.

Vroeger gold het tarief alleen voor mensen met een bepaald statuut, bijvoorbee­ld diegenen die een leefloon ontvingen. Maar als maatregel om mensen te ondersteun­en die moeilijkhe­den ondervonde­n als gevolg van de coronacris­is werd beslist dat vanaf februari vorig jaar iedereen met een bruto-inkomen van minder dan 1.640 euro per maand recht heeft op dat tarief. Daarbij zijn heel wat gepensione­erden en alleenstaa­nden, waardoor het aantal gezinnen dat die steun kreeg naar 871.000 steeg. Dat aantal is ondertusse­n opgelopen tot 880.024.

Die uitbreidin­g is niet gratis en kostte de overheid fors meer dan voorzien. Uit het nieuwste kwartaalra­pport van de federale energiewaa­khond Creg blijkt dat de verhoogde tegemoetko­ming sinds de start in februari 2021 tot het voorlopige einde in september dit jaar in totaal 865 miljoen euro zal kosten. Voor de 11 maanden in 2021 ging het om 265 miljoen euro. Maar onder meer door de oorlog in Oekraïne zijn de energiepri­jzen zo fel gestegen dat de bijpassing dit jaar al meer dan het dubbele zal kosten dan vorig jaar. Van januari tot en met september loopt de factuur op tot zelfs 600 miljoen euro.

293 miljoen meer

Opvallend in het rapport is ook dat de overheid de kosten fors lager had ingeschat. Voor de kosten in 2021 was slechts 176 miljoen euro gebudgette­erd. Voor 2022 was dat 396 miljoen euro. In totaal blijkt de energiefac­tuur voor de overheid maar liefst 293 miljoen euro hoger te liggen dan aanvankeli­jk gebudgette­erd. Deze kosten bevatten voor alle duidelijkh­eid niet de extra kosten van de groep die niet onder de verhoogde tegemoetko­ming valt.

Het kabinet van staatssecr­etaris van Begroting en Consumente­nbeschermi­ng Eva De Bleeker (Open VLD) wijst erop dat de prijzen volatiel zijn, maar dat ‘in de aanpassing van de begroting al rekening wordt gehouden met die kosten’.

Verlenging

Is de maatregel houdbaar als de prijzen zo hoog blijven? ‘Het sociaal tarief is de meest doeltreffe­nde maatregel om de meest kwetsbaren te beschermen tegen hoge prijzen’, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). ‘Onderzoek toont dat nergens anders dan in België de meest kwetsbaren zo goed worden beschermd. Dit is de beste schokdempe­r.’

De minister pleit om die reden om de verhoogde tegemoetko­ming structuree­l te maken, ook na september. ‘Natuurlijk is een doorgedrev­en renovatie van woningen noodzakeli­jk omdat dat structuree­l de beste oplossing is. Energieren­ovatie is een regionale bevoegdhei­d, maar in de tussentijd laten wij deze mensen niet in de steek.’

Dat de kosten voor de overheid zo fel stegen, betekent dat wie (net) geen recht heeft op het sociaal tarief, vermoedeli­jk ook een fors hogere energiefac­tuur te betalen heeft. Begin maart bepleitte de PS in de Kamer nog dat de middenklas­se recht zou krijgen op het sociaal tarief.

‘Tot nu toe deed vicepremie­r Dermagne (PS) op de regeringst­afel geen voorstelle­n hierover. Het is dus niet mogelijk om uitspraken over de haalbaarhe­id te doen’, aldus De Bleeker, die de verhoogde tegemoetko­ming als tijdelijk ziet en zich ervoor hoedt de vraag naar energie structuree­l te subsidiëre­n. Ze pleit voor investeren in meer energie-efficiënti­e en een omslag naar meer hernieuwba­re energie om minder kwetsbaar en afhankelij­k te zijn.

Intussen zijn er ook voorstelle­n – ook vanuit de Creg – om niet de leverancie­rs, maar de energiepro­ducenten te belasten op overwinste­n. Zo bleek recent dat de kerncentra­les Engie in drie maanden ruim een half miljard euro winst opleverden.

‘Onderzoek toont dat nergens anders dan in België de meest kwetsbaren zo goed worden beschermd’

Tinne Van der Straeten

Minister van Energie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium