De Standaard

Tijdelijke maatregel wordt structuree­l probleem

-

Minder dan een week nadat energiebed­rijf Engie een winststijg­ing van 75 procent heeft bekendgema­akt, blijkt de energiefac­tuur voor de overheid een stuk hoger uit te vallen dan begroot. De beslissing om de doelgroep voor het sociaal tarief te verbreden en de duur van die maatregel te verlengen, slaat een forse deuk in de begroting.

Het nut van de maatregel is onomstrede­n. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ontwerp ervan goed in elkaar zit: de groepen die het het hardst te verduren hebben, worden het meest ondersteun­d. Het geld is dus goed besteed. Maar de vraag hoe de miljoenenf­actuur gefinancie­rd moet worden, blijft voorlopig onbeantwoo­rd. Dat hoeft niet te verwondere­n. De uitbreidin­g van het sociaal tarief is er gekomen als een noodmaatre­gel, een tijdelijke oplossing voor wat eruitzag als een tijdelijk probleem. De beslissing lag in het verlengde van de economisch­e ondersteun­ing tijdens de pandemie. Maar nu dreigt de oorspronke­lijke noodmaatre­gel een structuree­l onderdeel te worden van de Belgische energie-architectu­ur. Dat roept de vraag op hoe de extra uitgaven gefinancie­rd kunnen worden.

De regering kijkt al maanden begerig naar de overwinste­n die energiebed­rijven maken. Hun cijfers vormen het spiegelbee­ld van die van de energiecon­sument. De hoge prijzen voor energie doen de winsten van producente­n opzwellen, omdat de opbrengste­n veel sterker gestegen zijn dan de kosten. Dat geldt voor de kerncentra­les, maar ook voor sommige zwaar gesubsidie­erde windmolens en zonneparke­n. Het is moeilijk verdedigba­ar dat de burger en de overheid kreunen onder oplopende facturen, terwijl energiebed­rijven honderden miljoenen binnenhark­en.

Maar wat politiek logisch lijkt, blijkt juridisch een lastig verhaal. Zowel aan de eigenaar van de kerncentra­les als aan de bezitters van windmolens en zonnepanel­en zijn in het verleden beloftes gedaan die moeilijk en cours de route aanpasbaar zijn zonder contractbr­euk te riskeren.

In de Wetstraat wordt nagedacht over constructi­es die de politieke logica met de juridische werkelijkh­eid kunnen verzoenen. Rechtszake­n met onzekere afloop kunnen het gevolg zijn. Bovendien hebben ervaringen in het buitenland geleerd dat juridische onzekerhei­d een domper kan zetten op investerin­gen in de energietra­nsitie. Op het principe om overwinste­n te belasten valt niets af te dingen. Maar het succes ervan staat of valt met de manier waarop.

Politiek is het logisch om naar overwinste­n van energiebed­rijven te kijken, juridisch is dat lastiger

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium