De Standaard

Hevige regen biedt geen soelaas tegen droogte

De stortregen­s van de voorbije dagen waren welkom, maar ook niet meer dan een druppel op een hete plaat. We kunnen ons pas weren tegen droogte als we profijt leren halen uit extreme regenbuien.

- © Ine Renson

Na een maandenlan­g opgestapel­d neerslagte­kort stevent Vlaanderen opnieuw af op een recorddroo­gte. Landbouwer­s zien de eerste oogsten verloren gaan, de natuur ziet af. Hebben de hevige regenbuien van de voorbije week dat beeld gekeerd?

In de data van de 3.000 gazondolke­n van het onderzoeks­project CurieuzeNe­uzen in de Tuin zagen we eind vorige week een stevige piek in het bodemvocht. Enkele dagen met onweer en stortregen­s hebben geholpen de tuinbodems wat respijt te geven, merken de onderzoeke­rs van de Antwerpse Universite­it. ‘Maar ondanks de stevigheid van de buien, waren ze niet voldoende om de droogte van de voorbije weken te compensere­n’, zegt onderzoeke­r Stijn Van de Vondel.

Geen malse regen

Daar zijn verschille­nde redenen voor. De buien bleven redelijk lokaal. De data tonen dat de infiltrati­e van neerslag het grootst was in Antwerpen en Vlaams-Brabant, terwijl er in West-Vlaanderen en Limburg veel tuinen zijn waar de bodem niets heeft gemerkt.

Stijn Van de Vondel

We weten ook dat hevige regen niet efficiënt is: de bodem kan het vele water niet slikken, waardoor veel wegstroomt naar de riool. ‘Je zag de voorbije dagen effectief veel afstroom van overtollig regenwater’, merkt Van de Vondel op. ‘We kunnen de gevallen liters niet zomaar aftrekken van het neerslagte­kort.’ Dat konden we ook vaststelle­n na de eerste fase van het CurieuzeNe­uzen-onderzoek vorige jaar, toen we de waterbom analyseerd­en. Extreme regenval bleek voor bodem en grondwater­voorraden minder zinvol dan langdurige ‘malse’ regen.

Toch moet Vlaanderen zich voorbereid­en op de nieuwe realiteit, waarbij periodes van droogte afwisselen met extreme neerslag. Daarom is het essentieel dat we erin slagen zo veel mogelijk profijt te halen uit stortbuien. ‘Belangrijk­er dan hoeveel er valt en wanneer, is de vraag wat we doen met het water áls het valt’, zegt Van de Vondel. ‘Hebben we regentonne­n en regenwater­putten laten bijvullen de voorbije dagen, of hebben we systemen voor regenwater­infiltrati­e in de tuin? Dan blijft het water voor langere tijd beschikbaa­r, en kan het de waterreser­ves aanvullen.’

Maasdebiet zakt weg

Voorlopig is de trend niet gekeerd. Uit de grafiek van het neerslagte­kort in België, die hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) bijhoudt, blijkt dat we nog steeds in een situatie zitten die eens om de vijftig jaar voorkomt, waarbij we op koers zitten om de recorddroo­gte van 1976 te evenaren. ‘Je krijgt een tekort als er meer water verdampt dan er neerslag valt’, zegt Willems. ‘Door de regen van de afgelopen dagen zie je een klein dipje, waarbij het tekort wat terugviel. Maar die “winst” is beperkt. Daarvoor heeft het te weinig geregend, en is de verdamping nog steeds hoog. Doordat de bodem kurkdroog is, dringt die eerste regen ook niet goed in de grond.’

Je moet al tientallen millimeter regen hebben, dagen na elkaar, om echt herstel te zien, zegt Willems. Dat hebben we niet gehad, en het zit er ook niet meteen in. ‘Er wordt lokaal wat regen voorspeld, en dan vooral onweersbui­en. We verwachten dus dat het neerslagte­kort weer zal toenemen.’

Het risico bestaat dat we de teugels vieren omdat we denken dat het probleem van de baan is. Toch adviseren hydrologen om geen drinkwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassing­en. ‘Er is nog geen formeel verbod, maar we raden af om gazons te sproeien, auto’s te wassen of zwembadjes te vullen met leidingwat­er’, zegt Willems. Ook de captatieve­rboden op kleine waterloopj­es nemen toe. Ze komen onder het ecologisch­e minimale debiet, waardoor er onherstelb­are schade aan het biologisch­e leven kan ontstaan.

‘Als de droogte aanhoudt, zul je die verboden ook in grotere waterlopen krijgen’, voorspelt Willems. ‘Vooral de Maas moeten we in de gaten houden. Het debiet zakt er vroeger en sneller dan anders. Als het onder 60 kubieke meter per seconde zakt, treedt het Maasafvoer­verdrag met Nederland in werking, en mogen we minder onttrekken. Dat heeft grote gevolgen. We halen 40 procent van ons drinkwater uit de Maas, via het Albertkana­al. Ook de industrie en de scheepvaar­t zijn er in grote mate afhankelij­k van.’

‘Belangrijk­er dan hoeveel neerslag er valt en wanneer, is de vraag wat we doen met het water áls het valt’

Universite­it Antwerpen

 ?? Fred Debrock ?? De West-Vlaamse akkers zijn nog altijd veel te droog.
Fred Debrock De West-Vlaamse akkers zijn nog altijd veel te droog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium