De Standaard

Opnieuw drie woonzorgce­ntra onder vuur

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft drie woonzorgce­ntra onder verhoogd toezicht geplaatst. Daarbij komt opnieuw de publieke speler Zorgbedrij­f Antwerpen in beeld.

- © Christoph Meeussen

Woonzorgce­ntra waarover ernstige of aanhoudend­e klachten zijn of waarover vragen rijzen, worden door Zorg en Gezondheid (Z&G) onder verhoogd toezicht geplaatst. Verbetert de situatie er niet, dan is een schorsing of zelfs intrekking van de erkenning mogelijk.

Eind maart stonden vijftien Vlaamse woonzorgce­ntra op die lijst. Daar kwamen er recent drie bij: De Kleine Kasteeltje­s in Brecht, Rodenbach in Denderleeu­w en de Pelikaan in Deurne. Dat laatste is opnieuw een seniorenve­rblijf van Zorgbedrij­f Antwerpen, de publieke woonzorggr­oep van de stad Antwerpen. Joris Moonens, woordvoerd­er van Zorg en Gezondheid, wijst op een ‘vrij groot tekort aan verpleegku­ndigen’, maar liefst elf voltijdse medewerker­s.

Ook bij wzc Lozanahof zag het agentschap eerder een aanhoudend personeels­tekort, net als andere tekorten, waardoor Z&G zich voorneemt het een tijdlang te schorsen. Het Zorgbedrij­f ging in beroep, de procedure loopt nog.

Fixatie

Het recentste inspectiev­erslag van De Pelikaan vermeldt behalve het personeels­tekort nog andere manco’s. Zo zijn de zorgplanne­n van bewoners niet altijd in orde en bevat de procedure voor het ‘fixeren’ (vastmaken) van bewoners geen alternatie­ven. Ook de registrati­e van de toegediend­e medicatie en het belsysteem staan niet op punt. Sommige problemen waren wel al opgelost.

Johan De Muynck, ceo van Zorgbedrij­f Antwerpen, erkent een aantal van de problemen. ‘Bij De Pelikaan zitten we krap qua personeel, al is er volgens ons maar één iemand tekort. Dat heeft niks met geld te maken. We willen aanwerven, maar nu ziekenhuiz­en betere arbeidsvoo­rwaarden hebben, is de concurrent­ieslag om des te groter.’ personeel

Medicatiev­eiligheid

Bij De Kleine Kasteeltje­s blijven tekorten aanslepen en duiken er nieuwe op rond infrastruc­tuur, het zorgdossie­r of de medicatiev­eiligheid. Pieter Van Hoof is er sinds maart weer algemeen directeur, na een volgens hem jarenlange juridische strijd met een overnemer die grote hoeveelhed­en geld uit de zaak zou hebben gehaald. ‘De zaak is leeggeroof­d. Ik wil orde op zaken stellen en zo snel mogelijk opnieuw een clean sheet hebben.’

Groep Armonea krijgt met wzc Rodenbach (Denderleeu­w) ook een tweede voorzienin­g op de watchlist. Er is volgens Z&G onder andere sprake van te kleine kamers en onbeveilig­de traphallen. ‘Eind 2019 stonden we voor twee jaar een tijdelijke afwijking op de infrastruc­tuurvoorwa­arden toe,’ zegt

Moonens, ‘om de planning van een vervanging­snieuwbouw mogelijk te maken. Een concreet plan ontbreekt nog steeds.’

Volgens Armonea zijn er al operatione­le verbeterin­gen gebeurd en nog gaande, en zijn voor de vervanging­snieuwbouw recent grote stappen gezet.

‘We willen aanwerven, maar ziekenhuiz­en hebben betere voorwaarde­n’

Johan De Muynck

Ceo Zorgbedrij­f Antwerpen

 ?? Jvdp ?? Zorgbedrij­f Antwerpen heeft naast Lozanahof (foto) een nieuw zorgenkind.
Jvdp Zorgbedrij­f Antwerpen heeft naast Lozanahof (foto) een nieuw zorgenkind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium