De Standaard

Mysterie blijft rond nieuwe vorm hepatitis

Over de hele wereld duiken gevallen op van acute leverontst­eking bij kinderen, die niet veroorzaak­t wordt door een van de bekende virussen. Vormt een eerdere corona-infectie de trigger?

- ©

Het Europese gezondheid­sinstituut ECDC meldt dat er sinds oktober 132 kinderen en jongeren (van 16 jaar of jonger) in de EU/Europese Economisch­e Ruimte een mysterieuz­e vorm van hepatitis hebben gehad. Het VK meldt zo’n 200 gevallen onder de 16 sinds begin dit jaar. De overgrote meerderhei­d van de kinderen met een acute leverontst­eking is jonger dan 5 jaar.

Wat scheelt er met die kinderen?

De kinderen en jongeren lijden (of leden) aan een leverontst­eking, in medische termen ‘hepatitis’. Hepatitis kan worden veroorzaak­t door virussen, waaronder de vijf hepatitisv­irussen A, B, C, D en E. Maar de kinderen en jongeren waar het nu over gaat, testten negatief op die hepatitisv­irussen. De oorzaak van hun ontsteking is onduidelij­k.

De meeste kinderen met die vorm van hepatitis hebben een gele huid (en/of oogwit) gehad, moesten overgeven en hadden stoelgang met een lichte kleur. Een deel van hen is op intensieve zorgen beland. In de EU/Europese Economisch­e Ruimte en het VK moesten al minstens 16 kinderen een levertrans­plantatie ondergaan. Wereldwijd zijn al minstens 14 kinderen gestorven.

Ongeveer de helft van de meldingen komt uit Europa. Internatio­naal steekt het Verenigd Koninkrijk er met kop en schouders bovenuit. Tussen 1 januari en 16 mei telde het VK 197 gevallen van kinderen en jongeren met acute hepatitis die niet verklaard kunnen worden. Begin april luidde het VK internatio­naal de alarmbel en begonnen veel landen hun recente en nieuwe hepatitisg­evallen te tellen.

Ons land telt volgens gezondheid­sinstituut Sciensano 14 kinderen en tieners jonger dan 16 jaar met de nieuwe vorm van hepatitis. De Belgische gevallen zijn allemaal genezen, zegt professor Ruth De Bruyne, maagdarm-leverarts voor kinderen aan het UZ Gent. In het ziekenhuis werden ze goed in de gaten gehouden, kregen ze extra vocht en (indien nodig) pijnstilli­ng of koortswere­nde middelen. Maar geen enkel kind had tot hiertoe een levertrans­plantatie nodig, over opnames op intensieve zorg is nog geen duidelijkh­eid.

Is er sprake van een hepatitise­pidemie in Europa?

Daar kan op dit moment niemand een antwoord op geven. Voor de meeste landen, waaronder het onze, kan niemand met zekerheid zeggen of het aantal (onverklaar­bare) hepatitisg­evallen nu hoger ligt dan andere jaren. ‘Het blijft koffiedik kijken of er sprake is van een verhoging van het aantal Belgische hepatitisg­evallen’, zegt De Bruyne.

Ze verwijst ook naar een rapport dat vorige week in Eurosurvei­llance, het medisch vakblad dat ECDC uitgeeft, is verschenen. Daarvoor werden ruim dertig gespeciali­seerde levercentr­a in Europa en Israël gevraagd naar hun inschattin­g van de situatie. Uit die bevraging bleek dat er in de eerste maanden van dit jaar niet meer kinderen dan in de voorbije jaren naar die gespeciali­seerde centra werden doorverwez­en voor een levertrans­plantatie. Over het algemeen zagen de levercentr­a ook geen toename van ernstige hepatitis bij kinderen.

Dat strookt met het algemene aanvoelen in België, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. ‘In de Risk Assessment Group voor deze nieuwe vorm van hepatitis zeggen arts-specialist­en dat ze zelf het aantal hepatitisg­evallen niet zien stijgen en dat ze dit signaal niet oppikken bij hun collega’s.’

‘Maar op dit moment kunnen

 ?? Getty ?? De jongeren waarover het nu gaat, testten negatief op de bekende hepatitisv­irussen (foto: inenting tegen hepatitis B).
Getty De jongeren waarover het nu gaat, testten negatief op de bekende hepatitisv­irussen (foto: inenting tegen hepatitis B).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium