De Standaard

Groenblauw­e vrouwen halen Australisc­he conservati­even onderuit

Dat de centrumlin­kse Anthony Albanese de nieuwe Australisc­he premier wordt, heeft hij voor een goed deel te danken aan een groep onafhankel­ijke vrouwelijk­e kandidaten die ijveren voor klimaatmaa­tregelen en tegen seksueel ongewenst gedrag.

- © © Koen Vidal

Labor-leider Anthony Albanese (59) mag zich vanaf vandaag de nieuwe Australisc­he premier noemen. Hoewel de definitiev­e verkiezing­sresultate­n door de vele stemmen per post nog enkele dagen op zich zullen laten wachten, is nu al duidelijk dat Labor meer dan 70 van de 151 zetels in het Lagerhuis zal halen, ruim twintig meer dan de conservati­eve LiberalNat­ionals van ex-premier Scott Morrison die sinds 2013 aan de macht zijn.

Albanese, die werd opgevoed door een alleenstaa­nde moeder in een sociale woning, omschrijft zichzelf als een ‘pragmatisc­he bouwer’ die ijvert voor ‘veilige veranderin­g’. Hij is al een kwarteeuw parlements­lid en was een tijdlang minister van Transport en vicepremie­r. Tijdens zijn campagne legde hij de nadruk op klassieke rode thema’s als toegankeli­jke gezondheid, goedkopere kinderopva­ng en betere ouderzorg. Hij is een uitgesprok­en lgbti’er, republikei­n en rugbyfanaa­t.

Tegelijk maakte Albanese dat hij met ten minste een been in het politieke centrum bleef staan en zeker niet té progressie­f overkwam, om zo veel mogelijk conservati­eve kiezers te lokken. Hij omschrijft zichzelf als ‘niet woke’ en hoedt zich ervoor om als klimaatact­ivist weggezet te worden. Hoewel hij zijn overwinnin­g omschrijft als een groene omwentelin­g, is hij niet van plan op korte termijn komaf te maken met de winstgeven­de kool- en gasindustr­ie.

Op korte termijn denkt Albanese vooral klimaatwin­st te boeken via belastingv­oordelen voor elektrisch­e wagens en subsidies voor hernieuwba­re energie. Met die pragmatisc­he koers wil hij een einde maken aan de klimaatoor­log tussen progressie­ven en conservati­even, die door drie opeenvolge­nde jaren van droogte en gigantisch­e bosbranden tot diepe politieke en sociale kloven leidde.

Hooggescho­olde vrouwen Hoewel de jubelstemm­ing in het Labor-kamp groot is, moet Albanese toegeven dat hij niet de enige is die een einde maakte aan de heerschapp­ij van de LiberalNat­ionals. Dat Australië van kleur verandert, komt ook doordat onafhankel­ijke, vrouwelijk­e kandidaten in enkele strategisc­he en rijke kieskringe­n in de steden Sydney, Melbourne en Perth de strijd aanbonden tegen conservati­eve kandidaten. Deze hooggescho­olde vrouwen – dokters, bedrijfsle­iders, mediaperso­onlijkhede­n – voerden campagne met een groene, provrouwen-agenda. Ze noemden zichzelf de ‘teals independen­ts’ (‘groenblauw­e onafhankel­ijken’), naar de kleuren waarmee ze de straat opkwamen. Niet onbelangri­jk: ze kregen vooral geld van Climate 200, een klimaatorg­anisatie die geleid wordt door zakenman en activist Simon Holmes à Court, zoon van Australiës eerste miljardair Robert Holmes à Court.

De teals-kandidaten vielen Morrison aan op zijn zwakste punten. Zo oogstte de voormalige premier bakken kritiek omdat hij zich tijdens de rampzalige bosbranden van 2019 liet fotografer­en tijdens een vakantieve­rblijf op Hawaï. Toen hij enkele dagen later toch opdaagde in het rampgebied, werd hij door boze slachtoffe­rs uitgejouwd waardoor de politieke schade nog toenam.

Ook de manier waarop Morrison reageerde op beschuldig­ingen van verkrachti­ng en seksueel ongewenst gedrag door prominente politici leidde tot veel kritiek. Toen een van de slachtoffe­rs haar verhaal naar buiten bracht, zei Morrison dat hij deze zaak als een ‘goede vader’ zou benaderen. Het slachtoffe­r reageerde daarop door te zeggen dat ze geen ‘vaderlijke sympathie’ nodig had, maar een premier die ervoor zorgde dat vrouwenrec­hten werden afgedwonge­n.

Spectacula­ire overwinnin­g Australisc­he politicolo­gen wezen er de laatste weken op dat nogal wat vrouwelijk­e kiezers klimaatver­andering en vrouwenrec­hten aanduidden als prioritair­e thema’s. Onder hen waren er veel welgesteld­e traditione­le middenklas­sekiezers van de Liberal-Nationals. ‘De teals-vrouwen zijn de toekomst, de conservati­even behoren tot het verleden’, luidde de conclusies van politicolo­gen.

Volgens de jongste prognoses snoepten teals-onafhankel­ijken vijf belangrijk­e zetels af van de conservati­even. Een van de spectacula­irste overwinnin­gen werd geboekt door de arts Sophie Scamps die de zetel veroverde van Mackellar, een peperdure wijk in Sydney die al zeventig jaar in handen was van de conservati­even. Ook de chique wijk rond het operagebou­w van Sydney ging naar een onafhankel­ijke kandidate. Minstens even pijnlijk was de zetelwinst van de zakenvrouw Allegra Spender in Sydney. Zowel Spenders vader als grootvader waren vooraansta­ande leden van de liberale partij. De Australisc­he groenen veroverden dan weer een tiental zetels.

De kans is reëel dat de teals-verkozenen en de Australisc­he groenen hun politieke gewicht de komende dagen nog kunnen verhogen. Er is een grote mogelijkhe­id dat Labor-premier Albanese een beroep op hen moet doen om aan een meerderhei­d te geraken, en dat betekent dat hij deels zal moeten afstappen van zijn voorzichti­ge klimaatage­nda door meer verregaand­e ideeën in zijn regeerakko­ord op te nemen.

Een ‘groenblauw­e’ arts veroverde in een peperdure wijk van Sydney een zetel die al zeventig jaar in handen was van de conservati­even

 ?? Afp ?? Zakenvrouw Allegra Spender veroverde in Sydney een zetel voor de ‘teals independen­ts’.
Afp Zakenvrouw Allegra Spender veroverde in Sydney een zetel voor de ‘teals independen­ts’.
 ?? Epaefe ?? Anthony Albanese (met zijn hondje Toto) viert de overwinnin­g. Hij wordt de nieuwe premier.
Epaefe Anthony Albanese (met zijn hondje Toto) viert de overwinnin­g. Hij wordt de nieuwe premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium