De Standaard

Bangladesh en India getroffen door zondvloed

Miljoenen Indiërs en Bengalezen zitten vast door plotse overstromi­ngen. De klimaatopw­arming jaagt tienduizen­den op de vlucht.

- Kasper Goethals

Het huis van Shamim Ahmed staat onder water. De 50-jarige buschauffe­ur uit Zakiganj, in het noordooste­n van Bangladesh, is wanhopig. Het groene water komt tot aan zijn heupen. In de kamer drijven de meubels rond. Alles is kapot, vertelt Ahmed. ‘Ik drink het regenwater dat ik kan opvangen’, zegt hij aan de Britse krant The Guardian. ‘De regen is tegelijk een vloek en een zegen.’

Ahmed is niet de enige die geen kant op kan. Grote gebieden in het noordooste­n van India en in Bangladesh zijn overstroom­d na hevige regenbuien. Het zijn de ergste overstromi­ngen in twee decennia. Meer dan zestig mensen zijn gestorven. Miljoenen anderen zitten vast. Ze getuigen in internatio­nale media hoe ze proberen te overleven door bedden op elkaar te stapelen. Ze stoppen het weinige eten dat ze nog hebben in plastic tassen en proberen dat droog te houden. In de straten van Zakiganj kan je mensen zien vissen. Op de velden is de oogst mislukt. Aan BBC vertellen Indiase boeren huilend dat ze niet weten wat de toekomst zal brengen.

Heviger dan normaal

De overstromi­ngen komen door vroege moessonreg­ens die heviger zijn dan normaal. De Brahmaputr­a, een van de grootste rivieren ter wereld, is uit zijn oevers getreden en heeft grote stukken landbouwgr­ond en hele dorpen onder water gezet. In de Indiase provincie Assam zijn 31 van de 33 districten overstroom­d. Treinspore­n, bruggen en wegen kunnen niet gebruikt worden. 700.000 mensen zijn getroffen. In de Indiase provincie Bihar spreken de autoriteit­en van bijna een miljoen getroffen mensen. In Bangladesh, dat tussen de twee Indiase provincies in ligt, zou het in totaal om meer dan twee miljoen mensen gaan. Velen onder hen hebben geen toegang meer tot het internet. Meer dan 100.000 mensen zitten in opvangcent­ra van de overheid.

Bangladesh en de omliggende Indiase provincies zijn kwetsbaar voor overstromi­ngen. Door de opwarming van de aarde worden die frequenter en heviger. In het noorden komen de extreme moessonreg­ens steeds vaker voor en de overstromi­ngen van deze week zijn daar een gevolg van. In het zuiden leidt de toename van cyclonen tot overstromi­ngen die het oprukkend zeewater steeds verder landinwaar­ts jagen.

Voor de 170 miljoen Bengalezen – een bevolking met een van de laagste ecologisch­e voetafdruk­ken ter wereld – is het een voortduren­de strijd. De infrastruc­tuur om het water in te dammen is beperkt en moet steeds opnieuw worden opgebouwd. Jaar na jaar breekt het water door geïmprovis­eerde dijken van modder en wordt landbouwgr­ond vernield. Het zoutgehalt­e in de bodem van Bangladesh is de afgelopen 35 jaar met 26 procent toegenomen.

Warm zeewater

De overstromi­ngen in Bangladesh veroorzaak­ten de voorbije jaren de ene ramp na de andere. Vorig jaar werd in één nacht een vluchtelin­genkamp voor Rohingya uit Myanmar weggespoel­d. In 2020 zette het noodweer een kwart van het land onder water.

De regen komt na weken van droogte en hitte. Het zijn de warmste maanden ooit voor Pakistan, India en Bangladesh. Die laatste twee zijn volgens klimaatwet­enschapper­s extra kwetsbaar voor klimaatopw­arming door de nabijheid van warme, tropische wateren van de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen. Volgens een recente studie van het Indiase Instituut voor Tropische Meteorolog­ie in Pune leidt de stijgende temperatuu­r van het zeewater tot toegenomen droogte in sommige delen van het Indiase subcontine­nt en ‘een significan­te toename van regenval’ in andere delen.

Jaar na jaar breekt het water door geïmprovis­eerde dijken van modder en wordt landbouwgr­ond vernield

 ?? Biju Boro/afp ?? Het Indiase leger evacueert bewoners uit het ondergelop­en gebied waar ze wonen, in de provincie Assam.
Biju Boro/afp Het Indiase leger evacueert bewoners uit het ondergelop­en gebied waar ze wonen, in de provincie Assam.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium