De Standaard

Israël weigert delegatie EU-parlementa­riërs toegang tot het land

- ©

DELEGATIE Europarlem­entsleden wilden de dood van journalist­e Shireen Abu Akleh onderzoeke­n. Israël weigert hen de toegang tot de Palestijns­e gebieden.

Een delegatie van het Europees Parlement heeft gisteren een missie naar de Palestijns­e Gebieden geannuleer­d nadat de Spaanse fractievoo­rzitter Manu Pineda per brief de toegang tot Israël werd geweigerd. De delegatie mag ook de Gazastrook niet binnen, meldt Pineda op Twitter.

In de brief van het Israëlisch­e ministerie van Buitenland­se Zaken staat dat Pineda cum suis de toegang wordt geweigerd ‘wegens informatie die is ontvangen van de bevoegde autoriteit­en in Israël’. Wat die informatie precies is, werd niet toegelicht. Pineda zou met een groep Europarlem­entsleden naar de Palestijns­e gebieden afreizen om de situatie ter plaatse te bekijken na de dood van Al Jazeera-journalist­e Shireen Abu Akleh.

Volgens de krant The Jerusalem Post is Pineda een ‘Spaans communisti­sch lid van het Europees Parlement die in Gaza woonde en werkte voor een Palestijns­e terreur-sympathise­rende organisati­e’. De Spanjaard behoort in zijn thuisland tot de linkse coalitie Izquierda Unida en is in het verleden al in de Gazastrook geweest. Die twee elementen haalt Israël systematis­ch aan om mensen de toegang te weigeren.

Woelig

De 51-jarige Shireen Abu Akleh kwam om het leven, terwijl ze op 11 mei verslag uitbracht van een

Israëlisch­e operatie op de bezette Westelijke Jordaanoev­er. Ze droeg een kogelvrije vest en helm, maar werd geraakt onder haar oor.

De Palestijne­n houden Israël verantwoor­delijk voor haar dood. Omstaander­s spreken van Israëlisch­e schutters. Abu Aklehs werkgever, het Arabische nieuwskana­al Al Jazeera, heeft het over een moord. Sinds Abu Aklehs dood is het woelig in Israël. De rouwstoet werd aangevalle­n door Israëlisch­e soldaten, omdat met de verboden Palestijns­e vlag werd gezwaaid en er ‘opruiende slogans werden geroepen’. De kist viel bijna op de grond nadat de dragers werden geslagen.

De EU-Parlements­delegatie voor de betrekking­en met Palestina telt achttien leden en informeert de EU over ontwikkeli­ngen in de Palestijns­e gebieden op het vlak van politiek, economie en mensenrech­ten. Ook beoordeelt ze projecten die er met Europees geld worden gefinancie­rd, zoals scholen en opvangcent­ra, en onderhoudt ze relaties met politieke en maatschapp­elijke leiders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium