De Standaard

Met de compliment­en van de stappentel­ler

De ene stappentel­ler zegt: weer minder gelopen. De andere meldt: wauw, goed bezig. Een ervaren stapper vergelijkt en besluit: liever een positivo.

- ©

Afgelopen zomer zat ik met vriendinne­n en vrienden op een dakterras te drinken en bij te kletsen, toen twee van hen tegelijker­tijd opsprongen en heen en weer gingen lopen. Het was tien minuten voor het hele uur en ze hadden dat uur nog niet genoeg stappen gezet. Hun horloge, tevens activity tracker, had het hun trillend laten weten.

Mijn vriendinne­n hadden er zin in. Ik was geamuseerd maar vooral een beetje jaloers, want met mijn eigen stappentel­ler zat ik in een knipperlic­htrelatie. Het was net weer aan, maar ik was niet enthousias­t, ik had alleen nog niets beters. Ik zou ook wel zo aangemoedi­gd willen worden dat ik elk uur met liefde zou opspringen om even te bewegen. Maar ik dacht dat zulk enthousias­me voor mij niet meer was weggelegd.

Een paar jaar geleden had ik ook een tijdlang fanatiek mijn stappen geteld, nog met de standaard-gezondheid­sapp op mijn telefoon. Ik wilde over het hele jaar heen gemiddeld 10.000 stappen per dag zetten en haalde dat ook. Het jaar erop begon het als sleur te voelen. Of moest ik nu op 11.000 mikken? En waar zou dat dan eindigen? Ik begon me een slaaf van de technologi­e te voelen. In een vlaag van zelfbevrij­ding blokkeerde ik de app.

Heerlijk was het. Mijn telefoon hoefde niet meer mee naar de wc om de stappen erheen en ervandaan vast te leggen. En die ene irritante trap op mijn wandelrond­je kon ik weer gewoon met twee treden tegelijk nemen zonder dat dat me geregistre­erde stappen zou schelen.

Vorig jaar schakelde ik het stappen tellen toch weer in. Ik was ziek geweest, moest revalidere­n, en het zien van mijn

Nieuwe telefoon

En toen deed in de herfst mijn telefoon het niet meer goed, na zeven jaar, en moest ik een nieuwe. Nu zijn techfabrik­anten, net als heel veel ondernemer­s, absurd veranderzu­chtige mensen. Van hun gezin mogen ze niet om de maand de sofa aan de andere kant van de woonkamer zetten of de wc op een andere plek in huis laten installere­n, dus leven ze zich uit op hun werk. Vaak is dat gruwelijk irritant, zoals wanneer je favoriete bodylotion of tandpasta niet meer gemaakt wordt omdat ze kennelijk vonden dat het product een ander geurtje of smaakje moest krijgen.

Bij techspulle­n valt vernieuwin­g meestal minder slecht uit. Je moet wel steevast nieuwe snoertjes, plugjes en andere accessoire­s bijkopen, en uitzoeken waar alle functies en knopjes nu weer zijn neergezet, maar daarna kun je weer hetzelfde als eerst. Je kunt meestal zelfs méér, een bonus waar je grof geld voor hebt betaald maar die toch voelt als een cadeau.

 ?? Liza François ?? Als je stappentel­ler zegt dat je goed bezig bent, motiveert dat.
Liza François Als je stappentel­ler zegt dat je goed bezig bent, motiveert dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium