De Standaard

‘Alleen diplomatie kan de oorlog stoppen’

- ©

OORLOG IN OEKRAÏNE De onderhande­lingen tussen Rusland en Oekraïne zitten muurvast. Toch is diplomatie de enige oplossing, zegt president Zelenksi. ‘Sommige dingen kan je niet op een andere manier bereiken.’

De oorlog in Oekraïne koelt niet af. Gisteren werd hevig gevochten rond de stad Sjevjerodo­netsk, in het oosten. Het Russische leger viel van vier kanten tegelijk aan. Voor Moskou is de stad een prioriteit in de strijd om het Donbas-gebied. Oekraïne hield stand en vroeg Europa en de VS opnieuw om meer wapenlever­ingen.

Cruciale strijd

De strijd om de Donbas is cruciaal. Als Rusland daar – net als in het noorden van Oekraïne, rond Kiev – wordt teruggedre­ven, wordt het moeilijker voor de Russen om een deel van het land in te lijven. Als het Oekraïne lukt om de Russen terug te drijven tot aan de grenzen van de Volksrepub­lieken van Luhansk en Donetsk, of zelfs tot die van Rusland, verschijne­n ze veel sterker aan de onderhande­lingstafel.

Maar de eindoploss­ing zal aan de onderhande­lingstafel moeten worden gezocht, zegt president Volodimir Zelenski. In een interview met de Oekraïense nationale televisie liet hij uitschijne­n dat hij de vredesonde­rhandeling­en met Rusland nieuw leven wil inblazen. ‘De oorlog kan alleen via een diplomatie­ke weg gestopt worden’, zei hij. Het zal ‘bloedig zijn, er zullen gevechten zijn, maar het definitiev­e einde zal via de diplomatie gebeuren’.

Muurvast

De onderhande­lingen zitten muurvast. De recentste ontmoeting van de Oekraïense en Russische delegaties dateert volgens Russische agentschap­pen van 22 april. Het Kremlin beschuldig­de Oekraïne er eerder deze week van een ‘totaal gebrek aan goede wil’ aan de dag te leggen. Michailo Podoljak, een adviseur van Zelenski, verweet Rusland dan weer de situatie totaal niet te begrijpen.

Als Oekraïne de Russen terug kan drijven tot aan de grens, komen ze veel sterker aan de onderhande­lingstafel

 ?? Epaefe ?? Volodimir Zelenski.
Epaefe Volodimir Zelenski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium