De Standaard

Pandemie en oorlog deden kassa rinkelen voor miljardair­s

Terwijl de pandemie en de oorlog in Oekraïne miljoenen mensen in armoede duwen, boeken voedings- en energiebed­rijven woekerwins­ten, stelt Oxfam vast.

- Korneel Delbeke ©

De ngo Oxfam grijpt het Wereld Economisch Forum (WEF) – dat gisteren in Davos begonnen is en nog loopt tot 26 mei – traditione­el aan om zijn rapporten over rijkdom en ongelijkhe­id te publiceren. Deze keer doet de organisati­e dat onder de titel ‘Profiting from pain’. Daarmee wijst ze op de groeiende tweedeling tussen arm en rijk, die niet alleen door de coronacris­is wordt versterkt, maar ook door de oorlog in Oekraïne en de mede daardoor stijgende voedingen energiepri­jzen.

Terwijl de Wereldbank voorspelt dat beide crisissen wereldwijd tot 95 miljoen mensen extra in extreme armoede zal duwen (vergeleken met projecties van voor de pandemie), is het vermogen van de rijkste aardbewone­rs alleen maar blijven groeien, stelt Oxfam vast.

Zeker de ongeziene steunmaatr­egelen tijdens de coronapand­emie, en de beurskoers­en die na een initiële duik de afgelopen jaren naar ongekende hoogtes stoomden – voor ze de afgelopen maanden zijn teruggeval­len – hebben miljardair­s wind in de rug gegeven. Zo zagen die hun gemiddelde vermogen met 42 procent stijgen tijdens de pandemie, schrijft de ngo op basis van gegevens van het gespeciali­seerde zakenblad Forbes.

Dat gezamenlij­ke fortuin is ondertusse­n goed voor 13,9 procent van het wereldwijd­e bbp, terwijl dat in het jaar 2000 nog 4,4 procent was. Aan de andere kant van het spectrum zag de armste 40 procent van de wereldbevo­lking haar inkomen door de coronacris­is met 6,7 procent zakken volgens de Wereldbank.

Brede spagaat

Wat die spagaat verder verbreedt, aldus Oxfam, zijn de grote winsten van bedrijven in de voedingsin­dustrie en de farma-, energie- en technologi­esector op het moment dat miljoenen mensen worstelen om essentiële zaken zoals voeding, stroom of brandstof te kunnen betalen. Oxfam neemt daarbij Cargill, een van de grootste voedselhan­delaars ter wereld, in het vizier. Het Amerikaans­e conglomera­at kon vorig jaar met 5 miljard dollar de grootste nettowinst in zijn geschieden­is boeken. Sinds 2020 zagen de nakomeling­en van oprichter William Wallace Cargill, die de meerderhei­d van de aandelen in bezit hebben, hun fortuin met 14,4 miljard dollar stijgen (cijfers van Forbes), goed voor bijna 20 miljoen dollar per dag.

Het bedrijf profiteerd­e daarbij van de wereldwijd­e stijging van de voedselpri­jzen (gemiddeld met 33,6 procent in 2021, volgens de Wereldbank). De oorlog in Oekraïne draagt daar verder toe bij. Zo stelde de Voeding- en landbouwor­ganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in maart nog een nooit geziene stijging van voedselpri­jzen vast.

Ook Cargill-concurrent Louis Dreyfus zei in maart nog dat de winst van het bedrijf afgelopen jaar met 82 procent is gestegen.

Brandweerm­annen Eenzelfde trend ontwaart Oxfam bij grote olie- en energiebed­rijven, die momenteel recordwins­ten in de boeken schrijven, terwijl gezinnen de prijzen aan de pomp en ook hun stroom- en gasfactuur fors hebben zien stijgen. Dat duwt niet alleen in België de discussie rond het afromen van overwinste­n naar een kookpunt. Oxfam pleit ervoor om wereldwijd ‘heel progressie­ve belastings­maatregele­n’ te nemen, en de opbrengste­n te investeren om de ongelijkhe­id terug te dringen.

Het is de vraag of dat pleidooi voor nieuwe belastinge­n gehoor zal vinden op de top in Davos, die dit jaar voor het eerst sinds 2020 opnieuw fysiek doorgaat. De Nederlands­e historicus en journalist Rutger Bregman omschreef het WEF drie jaar geleden nog als ‘een conferenti­e van brandweerm­annen, waar niemand over water mag spreken’. Dit jaar is alvast toch één sessie over belastingh­ervorming gepland, en één over ongelijkhe­id.

 ?? Peter Hilz ?? Het Amerikaans­e Cargill boekte vorig jaar met 5 miljard dollar zijn grootste nettowinst ooit.
Peter Hilz Het Amerikaans­e Cargill boekte vorig jaar met 5 miljard dollar zijn grootste nettowinst ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium