De Standaard

Met de zegen van de mama, en haar advocate

De contractve­rlenging van Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain herinnert eraan dat de macht in het topvoetbal nog steeds bij de spelers ligt. En bij hun ouders.

- ©

‘Qué bien’, twitterde Anne Hidalgo in het Spaans, bij een foto van Kylian Mbappé. De burgemeest­er van Parijs voegde er drie uitroeptek­ens en een blauw en een rood hartje aan toe. Dat de beste voetballer van Parijs Real Madrid afwees om in eigen stad te blijven, vervulde Frankrijk zaterdagav­ond met trots. In Spanje vielen vooral gecrispeer­de reacties te lezen. Enkele kranten schreven dat ‘tot op het hoogste politieke niveau’ druk was uitgeoefen­d. Zelfs de naam van president Emmanuel Macron viel.

Het is zeer de vraag hoe politici daadwerkel­ijk een rol kunnen spelen in het overtuigen van een speler, die in dit geval de keuze had tussen twee lucratieve opties. ‘We bereikten een overeenkom­st met Real Madrid, én een met Paris Saint-Germain’, verklaarde Fayza Lamari, de moeder en makelaar van Mbappé, vrijdagavo­nd. ‘Het is nu aan Kylian om te kiezen.’

Toch bleef de internatio­nale voetbalwer­eld ervan uitgaan dat Mbappé voor

Real Madrid zou kiezen. Toen hij vorige zomer zijn laatste contractja­ar inging, weigerde hij bij te tekenen bij PSG. Real Madrid deed toen al een poging om hem binnen te halen voor 180 miljoen euro, een kolossaal bedrag voor een speler die nog maar één jaar onder contract lag. PSG weigerde, onder meer omdat het voor dat bedrag geen waardige vervanger kon halen. Maar een jaar later was Mbappé vrij en lag niets een transfer naar Madrid in de weg.

Mbappé getuigde verschille­nde keren dat hij graag voor Real Madrid wilde spelen. Daarbij citeerde hij emotionele argumenten. Als kind hing zijn kamer vol met posters van Cristiano Ronaldo. Ook zijn moeder-makelaar Fayza Lamari bevestigde zijn liefde voor de Spaanse traditiecl­ub.

Florentino Pérez rekende zich rijk. De voorzitter van Real Madrid maakte van de komst van Mbappé een toppriorit­eit. De club nam vorige zomer onder meer afscheid van Sérgio Ramos, Raphael Varane, Achraf Hakimi en Martin Odegaard om het loon van

Mbappé te financiere­n. De eerste twee betekenden een serieuze besparing op de loonlast, de andere twee brachten transferge­ld in het laadje. In Spanje werd er gesproken over het ‘Mbappéfond­s’.

De 180 miljoen euro die Madrid vorig jaar nog in de vorm van transferge­ld wilde betalen, zou het nu als een tekenpremi­e aan Mbappé kunnen geven. Daarboveno­p wilde het volgens de krant El País een netto jaarsalari­s van 40 miljoen euro betalen, en 50 procent van de opbrengste­n uit zijn portretrec­hten, die Real Madrid voor de speler zou vermarkten. Het voorstel werd overgemaak­t in maart, kort na de uitschakel­ing van PSG door Real Madrid in de Champions League.

Volgens verschille­nde getuigen zou de ingreep met de portretrec­hten de speler aan het twijfelen hebben gebracht. De Franse advocate Delphine Verheyden, de raadsvrouw van Mbappés moeder en gespeciali­seerd in intellectu­eel eigendom, struikelde over Madrids voornemen om Mbappés commerciël­e waarde te exploitere­n. Er is geen enkele garantie dat die aanpak tot een hogere opbrengst leidt. Het leek vooral op een kunstgreep waarbij Mbappé zelf bijdraagt voor zijn eigen loon.

Ondertusse­n werkte Paris Saint-Germain werkte in alle stilte aan een eigen voorstel. Daarbij zou Mbappé tot 1 miljoen euro salaris per week krijgen, een vorstelijk­e som tekengeld ontvangen én de totale opbrengste­n van zijn portretrec­hten behouden. Hoewel de bedragen onbevestig­d zijn, lijkt het er sterk op dat PSG een loonpakket kon voorleggen dat dat van Real Madrid duidelijk overtrof.

Toen Mbappé vrijdagavo­nd ‘beide voorstelle­n ging bekijken’, was de keuze al gemaakt. Hij was in het Parc des Princes voor de opname van een videoclip. ‘Ons verhaal schrijft zich hier’, zegt Mbappé daarin. ‘Hier is Parijs.’

Zaterdagav­ond werd de video losgelaten voor de buitenwere­ld. Voor de thuiswedst­rijd van PSG tegen Metz werd een podium het veld op gesleept en overhandig­de voorzitter Nasser El Khelaifi Mbappé een shirt met het rugnummer ‘2025’. De Fransman bedankte door vervolgens een hattrick te scoren in de 5–1-zege.

‘In het voetbal zijn er mensen die een mondeling akkoord respectere­n … En dan is er Mbappé’, schreef de Franse journalist Frédéric Hermel op Twitter. Het lokte meteen een antwoord uit van mama Mbappé. ‘Meneer Hermel, wanneer u niets weet, zwijg dan. Er is nooit een mondeling akkoord gegeven.’

In Spanje wordt verontwaar­digd gereageerd op het nieuws. La Liga, dat eerder al Lionel Messi en Cristiano Ronaldo verloor, diende een officiële klacht in bij de Europese voetbalbon­d Uefa tegen PSG.

De ontknoping van de transfersa­ga rond Kylian Mbappé bevestigt dat de clubs niet langer de dans rond de grootste talenten leiden. Ook grote makelaars komen niet meer aan de bak. Het zijn de spelers, en in steeds meer gevallen hun ouders, die de kaarten in handen houden. In het geval van Mbappé kozen ze voor het hoogste bod. Op dat vlak beantwoord­t zijn keuze dan weer wel aan de verwachtin­g.

Volgens sommige bronnen zou Mbappé bij Paris Saint-Germain de volgende drie jaar 1 miljoen euro per week verdienen

 ?? Jean Catuffe/isopix ?? Kylian Mbappé koos voor zijn eigen land en voor het aantrekkel­ijkere loonpakket van Paris Saint-Germain.
Jean Catuffe/isopix Kylian Mbappé koos voor zijn eigen land en voor het aantrekkel­ijkere loonpakket van Paris Saint-Germain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium