De Standaard

Triomf van Man City is triomf van het proces

Voor de vierde keer in vijf jaar is Manchester City kampioen. Maar de thriller tegen Aston Villa legde nog eens de achilleshi­el van Pep Guardiola bloot.

- Alexander Van Caeneghem

Het resultaat gisteravon­d was hetzelfde als op de slotspeeld­ag in 2019. Liverpool ontving toen ook Wolverhamp­ton met één punt achterstan­d op City en de Champions League-finale voor de boeg. Het won, tevergeefs, want City klopte Brighton. Het verloop, daarentege­n, deed eerder denken aan 2012, toen Agüero City op de slotspeeld­ag pas in blessureti­jd de eerste titel in 44 jaar bezorgde.

Beide titelprete­ndenten kwamen dit jaar eerst op achterstan­d. Sadio Mané maakte snel de gelijkmake­r tegen de Wolves, terwijl City met 0–1 in het krijt ging rusten. Toen Coutinho Villa na 69 minuten op 0–2 bracht, hield alleen het doelsaldo City nog voor Liverpool. Maar twaalf minuten later stond City 3–2 voor, na goals van Ilkay Gündogan (2x) en Rodri.

Door de late 3–1 via Mo Salah en Andy Robertson steeg de druk bij City, maar uiteindeli­jk bleek de Premier League de juiste keuze te hebben gemaakt. Terwijl een replica naar Liverpool was gestuurd, zat ceo Richard Masters in Manchester met de echte beker. Na affluiten was hij daar getuige van een ware veldbestor­ming.

Winnen als gevolg

De wedstrijd legde opnieuw de achilleshi­el van dit City bloot. Guardiola is de meester van het proces waarin zijn team maandenlan­g complexloo­s over de tegenstand heen walst. Doelpunten en tegendoelp­unten, de verhouding tussen kansen gecreëerd en toegestaan, balcircula­tie, percentage korte passen van de doelman: in alles blinkt City uit. Winnen is voor Guardiola een gevolg, geen doel op zich. Wanneer het misloopt, maakt hij het resultaat ondergesch­ikt aan de manier waarop.

Maar soms telt alleen het resultaat. Omdat City de voorbije maanden zijn voorsprong van twaalf punten herleid zag tot amper één punt, had het duel tegen Villa de allure van een bekerfinal­e. Dan gebeuren bij Guardiola en City wel vaker gekke dingen.

De achtste titel van City is de vierde in vijf jaar. Alleen Manchester

United presteerde dat eerder, zelfs drie keer, onder Alex Ferguson. Het bevestigt de hegemonie van City onder Guardiola, die er sinds de zomer van 2016 aan het roer staat. Met 32 prijzen als coach moet hij alleen nog Mircea Lucescu en Alex Ferguson laten voorgaan.

Toch had Guardiola voor de wedstrijd al aangegeven dat ‘tactiek en ideeën’ niet veel betekenen zonder ‘ongeloofli­jke topspelers’. Over de laatste tien seizoenen gaf alleen Man U met 1,075 miljard euro netto meer uit aan spelers dan de 984 miljoen van City - ook PSG en Barça niet.

Primus De Bruyne

In die miljoenenp­loeg waren er met Rúben Dias, Aymeric Laporte, João Cancelo, Bernardo Silva en Rodri veel uitblinker­s. Phil Foden werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste jonge speler in de Premier League.

Maar de primus inter pares was Kevin De Bruyne. Zaterdag werd de Rode Duivel voor de tweede keer door de fans, de aanvoerder­s en een expertenpa­nel gekozen tot Speler van het Seizoen. Alleen Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en Nemanja Vidic deden hem dat voor. De Bruyne is ook nog in de running om, als eerste speler ooit, voor de derde keer op rij door zijn collega-spelers uitgeroepe­n te worden tot Speler van het Jaar.

Met vijftien doelpunten en acht assists, waaronder die voor de beslissend­e 3-2 gisteren, laat hij opvallende statistiek­en optekenen. Zijn vijftien doelpunten brengen hem als enige middenveld­er in de top tien van topschutte­rslijst in de Premier League, na Salah en Son Heung-min (23), Ronaldo (18), Harry Kane (17) en Mané (16). Zijn acht assists, daarentege­n, zijn goed voor een bescheiden tiende plaats, ruim achter Salah (13).

Dat City zonder diepe spits speelde, weegt op zijn statistiek­en. In de wedstrijde­n waarin hij als valse negen wordt uitgespeel­d, komt hij bovendien vaker zelf in kansrijke posities. Dat De Bruyne toch de meest bepalende speler in de Premier League is, blijkt uit het aantal (grote) kansen dat hij gemiddeld per 90 minuten creëert. Zeker in de tweede helft van het seizoen, toen zijn op het EK opgelopen enkelbless­ure pas echt genezen was, was hij consistent top.

En de toekomst van City? Die is veelbelove­nd. In de ranking van CIES Football Observator­y prijkte de club eerder dit seizoen al op nummer één in de Sustainabl­e Squad Management index, een combinatie van de gemiddelde leeftijd van de spelers, ervaring in het eerste elftal en contractdu­ur. En met het 21-jarige fenomeen Erling Haaland, die bij Dortmund 86 keer scoorde in 89 wedstrijde­n, komt er volgend seizoen ook een echte afwerker bij.

Over de laatste tien seizoenen gaf alleen Man U met 1,075 miljard euro netto meer uit aan spelers dan de 984 miljoen van City

ENGELANDPR­EMIER LEAG.

 ?? Dave Thompson/ap ?? Voor de tweede keer werd Kevin De Bruyne gekozen tot Speler van het Seizoen. Alleen Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en Nemanja Vidic deden hem dat voor.
Dave Thompson/ap Voor de tweede keer werd Kevin De Bruyne gekozen tot Speler van het Seizoen. Alleen Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en Nemanja Vidic deden hem dat voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium