De Standaard

Eerste Scudetto in 11 jaar voor AC Milan en Saelemaeke­rs

- ©

SERIE A AC Milan heeft zich voor het eerst sinds 2011 tot landskampi­oen gekroond. Voor de ploeg van Rode Duivel Alexis Saelemaeke­rs is het de negentiend­e Italiaanse titel.

Na de bloedstoll­ende titelstrij­d in Engeland bleef er nog één grote Europese competitie over waarin de landskampi­oen niet bekend was. Zo veel spanning we in Engeland te zien kregen op de slotspeeld­ag, zo weinig was er in Italië te beleven gisteravon­d. AC Milan moest nog één puntje pakken om zich te verzekeren van de landstitel en stond aan de rust al 0–3 voor op het veld van Sassuolo.

De 35-jarige Franse wereldkamp­ioen Olivier Giroud loodste Milan naar de landstitel met twee doelpunten binnen een kwartier. De Ivoriaan Franck Kessié nam nog voor rust alle twijfel weg bij zijn coach Stefano Pioli. De Italiaanse trainer won 36 jaar geleden al eens de Scudetto, toen als speler bij Juventus, maar nu is de 56-jarige Pioli voor het eerst Italiaans landskampi­oen als coach.

Belangrijk­e Saelemaeke­rs Rode Duivel Alexis Saelemaeke­rs stond ook in de kampioenen­match aan de aftrap en het jeugdprodu­ct van Anderlecht speelde een prima partij. Zijn aandeel in de eerste titel van AC Milan sinds 2011 is niet te onderschat­ten. Saelemaeke­rs maakte in zijn tweede seizoen in Milanese loondienst maar één competitie­doelpunt en gaf drie assists – te weinig voor een flankaanva­ller –, maar hij kwam wel in 35 wedstrijde­n in actie. Saelemaeke­rs zorgde voor het evenwicht in het elftal. Door zijn defensieve bijdragen konden andere spelers zoals Rafael Leão en Kessié uitblinken.

Deze landstitel is voor de 22-jarige Saelemaeke­rs de eerste prijs in zijn carrière. De flankaanva­ller heeft nog een contract bij AC Milan tot 2026.

Ondanks een eindspurt van 21 op 24 eindigde stadsgenoo­t Inter op de tweede plaats in de competitie en ook het Napoli van Dries Mertens en Juventus waren al zeker van een ticket voor de groepsfase van de Champions League.

Clement baalt: Monaco verspeelt CL-ticket nog

LIGUE 1 Er is zaterdag een einde gekomen aan de reeks van 9 zeges op rij van AS Monaco. 95 minuten lang had de ploeg van Philippe Clement een rechtstree­ks Champions League-ticket in handen, maar Lens kon in de slotminuut nog gelijkmake­n. Marseille profiteerd­e en sprong over Monaco naar de tweede plaats. Monaco is veroordeel­d tot de voorrondes van de Champions League. ‘De teleurstel­ling is groot, maar het gevoel van fierheid op mijn spelers, staf en bestuurder­s is nog groter’, reageerde Clement.

ITALIË SERIE A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium