De Standaard

Verstappen grijpt macht (met wat hulp)

Max Verstappen is de nieuwe WK-leider na zijn derde opeenvolge­nde zege, al had de wereldkamp­ioen in Barcelona wel teamorders en pech voor Charles Leclerc nodig.

- Gert Vermersch

Teamorders smet op zege ‘Max rijdt met een andere strategie dan jij. Laat hem dus door als hij sneller blijkt.’ Dat was de boodschap die Sergio Pérez op zo’n twintig ronden van het einde te horen kreeg. De Mexicaan van Red Bull had wat ronden eerder gevraagd om hetzelfde te mogen doen bij Verstappen, maar hij kreeg nul op het rekest. Daardoor verloor Pérez belangrijk­e seconden, die hem meer kans op een eerste seizoensze­ge hadden gegeven.

Na de radioboods­chap onderging Pérez de hiërarchie binnen het Red Bull-team en ging hij mooi naar de kant om Verstappen door te laten. Na de race stelde de Mexicaan wel dat er binnen het team over die orders moet worden gepraat, maar de kans is klein dat het iets zal uithalen. Pérez schikte zich vorig jaar in zijn rol van lakei van Verstappen en dat pak zal hij voor de rest van zijn dagen bij Red Bull mogen dragen.

De WK-voorsprong van 19 punten van Charles Leclerc is plotsklaps een achterstan­d van 6 eenheden

Ferrari gaat door de knieën Dat Verstappen achter Pérez was terechtgek­omen, had veel, zo niet alles te maken met een atypische stuurfout van de Nederlande­r. Verstappen moest even door de grindbak en viel enkele plaatsen terug. Een paar ronden eerder had Carlos Sainz een bijna identieke schuiver gemaakt, maar in tegenstell­ing tot Verstappen kon de Spanjaard van Ferrari die verloren tijd amper goedmaken. Het gevolg was dat hij niet in de positie verkeerde om Verstappen punten te ontfutsele­n, en nog minder om in de plaats van teammaat Charles Leclerc naar de zege te rijden. De Monegask leek met veel overwicht naar die overwinnin­g te rijden, maar hoorde dan de motor van zijn Ferrari de geest geven. Nulscore, en zijn WKvoorspro­ng van 19 punten is nu ineens een achterstan­d van zes eenheden.

Mercedes (bijna) terug

Sainz kon zelfs niet op het podium eindigen, want achter Verstappen en Pérez reed George Russell als derde over de streep. Mercedes zette afgelopen weekend duidelijk enkele stappen vooruit en staat nu bijna op dezelfde hoogte als Red Bull en Ferrari. Vooral het verdwijnen van het gestuiter op de rechte lijn levert heel wat winst op.

Russell klopte ook voor de vijfde keer op een rij teamgenoot Lewis Hamilton. Dit keer viel de zevenvoudi­ge wereldkamp­ioen door een aanrijding in de openingsro­nde terug naar de voorlaatst­e plaats, maar wist hij na een indrukwekk­ende inhaalrace tot de vierde plek op te klimmen. Een waterlek in de motor deed Hamilton uiteindeli­jk nog een plaatsje verliezen, maar de concurrent­ie houdt best opnieuw rekening met de Zilverpijl­en.

 ?? Photo news ?? Max Verstappen heeft Charles Leclerc na zes races van de troon geduwd.
Photo news Max Verstappen heeft Charles Leclerc na zes races van de troon geduwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium